Πάτρα – Νέα στοιχεία για την «παρενόχληση» – Υπάλληλος του Δήμου σε απολογία

Μια υπόθεση που αρχικά φαινόταν επιβαρυντική για αντιδήμαρχο, τελικά αλλάζει εντελώς τροπή με διευθυντικό στέλεχος υπηρεσίας του Δήμου να φαίνεται εκτεθειμένο με πειθαρχικές και ποινικές διαδικασίες να εκκρεμούν σε βάρος της.

Δήμου

Τελικά υπάρχει υπόθεση παρενόχλησης από αντιδήμαρχο σε διευθυντικό στέλεχος ή όχι; Σε αυτό το ερώτημα αναζήτησε απαντήσεις η εφημερίδας «Πελοπόννησος» και το ρεπορτάζ είναι αποκαλυπτικό, αλλά όχι εις βάρος της δημοτικής αρχής.

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

Για να πάρουμε την ιστορία από την αρχή. Το 2019 μία υπάλληλος του Δήμου που μάλιστα κατέχει διευθυντική θέση, κατήγγειλε αντιδήμαρχο πως την παρενόχλησε. Για την καταγγελία διατάχθηκε Ενορκη Διοικητική Εξέταση, την οποία διεξήγαγε διευθυντικό στέλεχος άλλης υπηρεσίας.
Το αποτέλεσμα της ΕΔΕ απέδειξε με μαρτυρίες πως η καταγγελία δεν μπορούσε να ευσταθεί, αφού ο αντιδήμαρχος που κατηγορήθηκε για παρενόχληση, την ημέρα που καταγγέλθηκε δεν βρισκόταν στον ίδιο χώρο με την καταγγέλλουσα διευθύντρια, αλλά περίπου πέντε χιλιόμετρα μακριά, σε άλλο γραφείο, μαζί με υπαλλήλους του Δήμου.

ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ

Προφανώς, γεννιούνται ερωτήματα από το αποτέλεσμα της ΕΔΕ, καθώς δεν έχει λογική να προχωρήσει το διευθυντικό στέλεχος σε τέτοιου είδους καταγγελία χωρίς στοιχεία. Αναζητώντας την άκρη του νήματος, ανακαλύψαμε τα εξής για την προϊστορία της εν λόγω διευθύντριας.

ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ

Πρόκειται για μια υπάλληλο του Δήμου που παλαιότερα είχε απομακρυνθεί από τη διευθυντική της θέση καθώς είχε κριθεί μη αποδοτική. Ωστόσο, η νέα δημοτική αρχή την επανάφερε στην ηγεσία της υπηρεσίας της. Ομως, όπως και παλαιότερα, έτσι και τώρα υπήρχαν αρκετές «μουρμούρες» και παράπονα για τον τρόπο που εργαζόταν η εν λόγω διευθύντρια. Ο αντιδήμαρχος, ως προϊστάμενός της, την είχε προειδοποιήσει προφορικώς και εγγράφως με στόχο να την πείσει να εκτελεί σωστά τα καθήκοντά της.

ΚΛΙΜΑ

Παρά τις υποδείξεις, η ίδια φέρεται πως δεν άλλαξε στάση με αποτέλεσμα να δημιουργείται αρνητικό κλίμα και παράπονα από τους υφισταμένους της, γιατί όχι μόνο δεν εργαζόταν όπως θα έπρεπε, αλλά δημιουργούσε και επιπλέον προβλήματα επιβάλλοντας τους τιμωρίες, που όπως λέγεται ήταν «άδικες και καταχρηστικές».

ΠΙΕΣΗ

Ο αντιδήμαρχος προσπάθησε να την μεταπείσει να αλλάξει στάση πολλές φορές, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Τότε και αφού είχε γίνει αφόρητη για την ίδια η πίεση να εργάζεται πιο αποδοτικά, ήρθε η καταγγελία για παρενόχληση σε βάρος του αντιδημάρχου, η οποία όμως κατέπεσε από την ΕΔΕ.

ΕΥΚΑΙΡΙΑ;

Για την υπόθεση βρίσκονται σε εξέλιξη πειθαρχικές αλλά και ποινικές διαδικασίες σε βάρος της διευθύντριας, η οποία μετά την κρίση της αρμόδιας Ανεξάρτητης Διοικητικής Αρχής του Συνηγόρου του Πολίτη από τις 7 Αυγούστου του 2020 πως η καταγγελία της ήταν ψευδής, είναι σε δύσκολη θέση. Εκτιμάται μάλιστα, πως το εν λόγω στέλεχος θεώρησε πρώτης τάξης ευκαιρία να επαναφέρει στην επικαιρότητα την δική της περίπτωση, λόγω του φερόμενου περιστατικού βίας που ενεπλάκη ο Ανδρέας Αθανασόπουλος, για να επωφεληθεί της κατάστασης καθώς βρίσκεται σε δυσχερή θέση που ενδέχεται να της στερήσουν ακόμα και τη θέση της!

ΑΠΟΛΟΓΙΑ

το απόγευμα, η εν λόγω διευθύντρια αναμενόταν να βρεθεί ενώπιον του δημάρχου, ο οποίος είχε ζητήσει την απολογία της, που ωστόσο είχε καθυστερήσει αρκετά η καταγγέλλουσα να παραδώσει. Τελικά, η απολογία δεν έγινε ούτε χθες, καθώς ζήτησε και πήρε προθεσμία λίγων ακόμα ημερών.

 

Σε εξέλιξη πειθαρχικές και ποινικές διαδικασίες

Με αφορμή το χθεσινό δημοσίευμα της «Π», ο Δήμος Πατρέων εξέδωσε ανακοίνωση για την αποκατάσταση της αλήθειας, η οποία αναφέρει:
Μια καταγγελία, που έχει κριθεί ως ψευδής από την αρμόδια Ανεξάρτητη Διοικητική Αρχή του Συνηγόρου του Πολίτη, από τις 7 Αυγούστου του 2020 και για την οποία είναι σε εξέλιξη πειθαρχικές και ποινικές διαδικασίες, εξυπηρετεί απλώς τον πόλεμο λάσπης κατά της δημοτικής αρχής.