Νέο βαρύ πρόστιμο στη Shein από τη Γαλλία – 22 εκατ. ευρώ για παραβάσεις στις παραγγελίες και τις επιστροφές
Η Γαλλία επιβάλλει νέο πρόστιμο εκατομμυρίων στη Shein, εντείνοντας την πίεση στην πλατφόρμα fast fashion. Η εταιρεία κάνει λόγο για δυσανάλογη κύρωση και δηλώνει ότι θα προσφύγει, ενώ οι γαλλικές αρχές διαμηνύουν πως οι έλεγχοι στις μεγάλες ψηφιακές πλατφόρμες θα συνεχιστούν.
Νέο πρόστιμο ύψους 22 εκατομμυρίων ευρώ επέβαλαν οι γαλλικές αρχές στη Shein, αυτή τη φορά για ζητήματα που αφορούν την επιβεβαίωση παραγγελιών, τις επιστροφές προϊόντων και τις πληροφορίες που παρέχονται στους καταναλωτές για την περιβαλλοντική ποιότητα των ειδών που αγοράζουν.
Η υπόθεση έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά ελέγχων και κυρώσεων που αντιμετωπίζει η πλατφόρμα στη Γαλλία, σε μια περίοδο κατά την οποία η λειτουργία της βρίσκεται στο μικροσκόπιο των αρχών προστασίας καταναλωτών.
Η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού, Καταναλωτών και Ελέγχου Απάτης της Γαλλίας ανακοίνωσε ότι επέβαλε στη Shein πρόστιμο 16,7 εκατομμυρίων ευρώ για θέματα που σχετίζονται με την επιβεβαίωση των παραγγελιών.
Παράλληλα, επιβλήθηκε επιπλέον πρόστιμο 5,8 εκατομμυρίων ευρώ για ζητήματα που αφορούν τις επιστροφές προϊόντων και τις πληροφορίες περιβαλλοντικής ποιότητας.
Διαβάστε επίσης: Shein: Με τοξικές ουσίες παιδικά ρούχα και αξεσουάρ της δημοφιλής πλατφόρμας
Οι γαλλικές αρχές αντιμετωπίζουν τις συγκεκριμένες παραβάσεις ως μέρος ενός ευρύτερου προβλήματος διαφάνειας και προστασίας των καταναλωτών στις μεγάλες διαδικτυακές πλατφόρμες.
Η απάντηση της Shein
Η Shein αντέδρασε έντονα, χαρακτηρίζοντας την ποινή δυσανάλογη. Εκπρόσωπος της εταιρείας υποστήριξε ότι πρόκειται για τεχνικά ζητήματα που, όπως ανέφερε, δεν είχαν καμία επίπτωση στους καταναλωτές και ήδη αντιμετωπίζονται όπου χρειάζεται.
Η εταιρεία δήλωσε ότι σκοπεύει να προσβάλει και τις δύο κυρώσεις στο σύνολό τους, επιμένοντας πως η επιβολή ενός τόσο υψηλού προστίμου δεν ανταποκρίνεται στη φύση των ζητημάτων που εντόπισαν οι αρχές.
Δεν είναι η πρώτη σύγκρουση με τη Γαλλία
Το νέο πρόστιμο έρχεται λίγους μήνες μετά την προηγούμενη βαριά κύρωση που είχε επιβάλει η Γαλλία στη Shein. Τον Ιούλιο, η εταιρεία είχε τιμωρηθεί με πρόστιμο 40 εκατομμυρίων ευρώ για παραπλανητικές πρακτικές εκπτώσεων.
Παράλληλα, οι γαλλικές αρχές είχαν επιχειρήσει να αναστείλουν τη λειτουργία του marketplace που λειτουργεί μέσα από την ιστοσελίδα της Shein. Το Εφετείο του Παρισιού, ωστόσο, απέρριψε την κίνηση αυτή τον Μάρτιο.
Στο μικροσκόπιο μετά τα ευρήματα στην πλατφόρμα
Η Shein, που έχει αποκτήσει τεράστια πελατειακή βάση διεθνώς χάρη στις ιδιαίτερα χαμηλές τιμές των προϊόντων της, βρίσκεται υπό αυξημένη πίεση στη Γαλλία από τον Νοέμβριο.
Τότε, η αρχή προστασίας καταναλωτών είχε εντοπίσει στην πλατφόρμα προϊόντα που προκάλεσαν έντονη αντίδραση, μεταξύ των οποίων κούκλες του σεξ με μορφή παιδιών και απαγορευμένα όπλα προς πώληση.
Από εκείνο το σημείο και μετά, η γαλλική κυβέρνηση έχει σκληρύνει τη στάση της απέναντι σε τέτοιου τύπου πλατφόρμες, θέτοντας στο επίκεντρο την ευθύνη τους για το περιεχόμενο και τα προϊόντα που διακινούνται μέσω των ιστοσελίδων τους.
«Δεν θα τις αφήσουμε σε ησυχία»
Ο Σερζ Παπέν, υπουργός αρμόδιος για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, ανέφερε σε ανάρτησή του στο Χ ότι οι γαλλικές αρχές έχουν αποφασίσει να συνεχίσουν την πίεση προς τις πλατφόρμες αυτές.
Όπως έγραψε, η Γαλλία δεν πρόκειται να τις αφήσει «σε ησυχία» και θα συνεχίσει να λαμβάνει μέτρα μέχρι να αλλάξουν πλήρως τις πρακτικές τους ή να αποχωρήσουν από τη γαλλική αγορά.
Η υπόθεση της Shein δείχνει ότι η Γαλλία επιχειρεί να διαμορφώσει πιο αυστηρό πλαίσιο ελέγχου για τις μεγάλες ψηφιακές πλατφόρμες, ειδικά σε ζητήματα προστασίας καταναλωτών, διαφάνειας στις εμπορικές πρακτικές και ασφάλειας των προϊόντων.
Η «Πελοπόννησος» και το pelop.gr σε ανοιχτή γραμμή με τον Πολίτη
Η φωνή σου έχει δύναμη – στείλε παράπονα, καταγγελίες ή ιδέες για τη γειτονιά σου.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News
