Καλάβρυτα: «Χάθηκε» η ευκαιρία παγκόσμιας προβολής – Τι υποστηρίζει ο Δαφαλιάς

Στο καλό σενάριο των ελεύθερων υπερτοπικών μετακινήσεων προσδοκούν οι ξενοδόχοι και ιδιοκτήτες καταλυμάτων των Καλαβρύτων αφού η περίοδος του Πάσχα μπορεί να αποτελέσει την απαρχή της επανεκκίνησης του κλάδου, λίγες μέρες πριν από την κανονική έναρξη της τουριστικής περιόδου, στις 14 Μαΐου.

Η ανακοίνωση για «Πάσχα στο χωριό», εφόσον γίνει από την Κυβέρνηση μέχρι την επόμενη Παρασκευή, τότε τα ξενοδοχεία μπορούν να ετοιμαστούν και να είναι έτοιμα να υποδεχθούν επισκέπτες, αφού ήδη κάποια «δειλά» τηλεφωνήματα γίνονται – χωρίς βέβαια κρατήσεις – για πληροφορίες διαμονής ολίγων ημερών.

«Ο κόσμος μας δείχνει να αναζητά το ταξίδι και να θέλει να ξεφύγει» μεταφέρει στην «Π» ο πρόεδρος των Ξενοδόχων Κώστας Δαφαλιάς, όμως αυτό που φαίνεται να απασχολεί έντονα τον ίδιο και τους συναδέλφους του επαγγελματίες του χώρου, έχει να κάνει με το γεγονός ότι η χρονιά που διανύουμε επρόκειτο να είναι πολλαπλώς συνυφασμένη με την βαριά και ανεκτίμητη ιστορία του τόπου και τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης.

Η σημαντική αυτή αρνητική παράμετρος, που επηρεάζει αναμφίβολα την τουριστική κίνηση στην περιοχή, όχι μόνο για φέτος αλλά και για τα επόμενα πολλά χρόνια, έχει να κάνει με την «χαμένη ευκαιρία» προβολής των Καλαβρύτων.

Οπως λένε οι Ξενοδόχοι, το 2021 ήταν μια χρυσή ευκαιρία να αναδειχθεί ο τόπος παγκοσμίως, με όχημα τη θέση του στην λαμπρή ιστορία του 1821 και παράλληλα να γίνουν και άλλες αναγκαίες κινήσεις, όπως η ανάδειξη ορειβατικών μονοπατιών και οι τόποι εκπαίδευσης εφόσον λειτουργούσαν κανονικά τα σχολεία.

«Υπάρχει βέβαια ακόμα χρόνος μέχρι τον Μάρτιο του 2022, ωστόσο αυτός που χάθηκε για εκδηλώσεις, μαζικές επισκέψεις, συνέδρια κλπ. από τις αρχές του έτους, ήταν πολύτιμος» λέει στην «Π» ο κ. Δαφαλιάς.                                                         

Ο Δήμος Καλαβρύτων ανακοίνωσε πως επεξεργάζεται ηλεκτρονικά τα στοιχεία που αφορούν τετραγωνικά μέτρα κατοικιών, επαγγελματικών χώρων, οικοπέδων κ.λπ. προκειμένου να δημιουργήσει αρχείο αποτύπωσης με ακρίβεια της κάθε μίας από τις κατηγορίες χώρων και να επικαιροποιήσεις χρεώσεις σε Τέλη Καθαριότητας, Ηλεκτροφωτισμού και Δημοτικού Φόρου. Οι επαγγελματίες του Τουρισμού, που λειτουργούν ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια, θα πρέπει του προσκομίσουν άμεσα αντίγραφο του τελευταίου λογαριασμού ΔΕΗ, καθώς και δήλωση με τα τ.μ. (άδεια οικοδομής, άδεια λειτουργίας, άδεια ΕΟΤ κ.λπ.).

Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΠΟΥΛΟΥ

triadafilop@pelop.gr