Ανοίγει ξανά ο αρχαιολογικός χώρος της Βούντενης μετά την αποκατάσταση των ζημιών από τη φωτιά

Από την Τετάρτη 8 Ιουλίου υποδέχεται και πάλι επισκέπτες – Είχε παραμείνει κλειστός μετά τη φωτιά του 2025

Ανοίγει ξανά ο αρχαιολογικός χώρος της Βούντενης μετά την αποκατάσταση των ζημιών από τη φωτιά

Ο αρχαιολογικός χώρος στη Βούντενη Πατρών υποδέχεται ξανά το κοινό, καθώς η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αχαΐας ανακοίνωσε την επαναλειτουργία του αρχαιολογικού χώρου από την Τετάρτη 8 Ιουλίου 2026, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών αποκατάστασης που ακολούθησαν τη μεγάλη πυρκαγιά του περασμένου καλοκαιριού.

Η εξέλιξη σηματοδοτεί την επιστροφή στην κανονικότητα για έναν από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Αχαΐας, ο οποίος είχε παραμείνει κλειστός προκειμένου να αποκατασταθούν οι ζημιές και να διασφαλιστεί η ασφαλής πρόσβαση των επισκεπτών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αχαΐας, ο χώρος θα λειτουργεί από Δευτέρα έως Κυριακή, 08:30 έως 15:30, ενώ θα παραμένει κλειστός κάθε Τρίτη.

Η Βούντενη είχε βρεθεί στο επίκεντρο τον Αύγουστο του 2025, όταν η μεγάλη πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην περιοχή των Συχαινών επεκτάθηκε μέσα στον οργανωμένο αρχαιολογικό χώρο. Τότε, το Υπουργείο Πολιτισμού είχε ανακοινώσει ότι οι ζημιές στα ίδια τα μνημεία ήταν περιορισμένες, καθώς οι μυκηναϊκοί τάφοι δεν υπέστησαν φθορές, ενώ ανέπαφα παρέμειναν και τα σύγχρονα κτίρια του αρχαιολογικού χώρου, όπως το εκδοτήριο, το φυλάκιο και οι χώροι εξυπηρέτησης επισκεπτών.

Διαβάστε επίσης: Πάνω από τις στάχτες της Πάτρας: Μαυρίλα γύρω από τον Μυκηναϊκό οικισμό της Βούντενης ΒΙΝΤΕΟ

Ωστόσο, η φωτιά κατέστρεψε μεγάλο μέρος της βλάστησης, έξι μικρότερα προστατευτικά στέγαστρα των τάφων, ξύλινα καθιστικά, κιόσκια, αποθήκες και τμήματα των διαδρομών περιήγησης, με αποτέλεσμα να απαιτηθούν εργασίες αποκατάστασης πριν επιτραπεί εκ νέου η πρόσβαση του κοινού.

Ανοίγει ξανά ο αρχαιολογικός χώρος της Βούντενης μετά την αποκατάσταση των ζημιών από τη φωτιά

Ο αρχαιολογικός χώρος της Βούντενης αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους προϊστορικούς χώρους της Δυτικής Ελλάδας. Περιλαμβάνει εκτεταμένο μυκηναϊκό νεκροταφείο με χρήση από τον 17ο έως τον 11ο αιώνα π.Χ., στο οποίο έχουν ανασκαφεί 78 τάφοι, από τους οποίους οι εννέα είναι επισκέψιμοι. Στον ίδιο χώρο σώζονται και τα κατάλοιπα του προϊστορικού οικισμού, ενώ οι ανασκαφές έχουν αποδώσει σημαντικά ευρήματα που φωτίζουν την ιστορία της μυκηναϊκής Αχαΐας.

Με την επαναλειτουργία του, ένας από τους σημαντικότερους πολιτιστικούς προορισμούς της Πάτρας επιστρέφει στον τουριστικό και πολιτιστικό χάρτη της περιοχής, δίνοντας ξανά τη δυνατότητα σε κατοίκους και επισκέπτες να γνωρίσουν από κοντά την πλούσια προϊστορική κληρονομιά της Αχαΐας.

Η «Πελοπόννησος» και το pelop.gr σε ανοιχτή γραμμή με τον Πολίτη

Η φωνή σου έχει δύναμη – στείλε παράπονα, καταγγελίες ή ιδέες για τη γειτονιά σου.

Viber: +306909196125