Γαλλία: Κλιμακώνεται η αναταραχή στα λύκεια – Μαθητές, φοιτητές και εκπαιδευτικοί στους δρόμους
Οι μαθητές διαμαρτύρονται κυρίως για ελλείψεις εκπαιδευτικών και προσωπικού, προβλήματα στις κτιριακές υποδομές, πολυπληθή τμήματα, πίεση από το σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια
Σε κύμα γενικευμένων κινητοποιήσεων έχει εξελιχθεί η διαμαρτυρία μαθητών στη Γαλλία, με εκατοντάδες λύκεια να βρίσκονται υπό πλήρη ή μερικό αποκλεισμό και δεκάδες πανεπιστημιακές σχολές να συμμετέχουν πλέον στις κινητοποιήσεις. Σε αρκετές πόλεις καταγράφηκαν συγκρούσεις με την αστυνομία, πυρκαγιές, φθορές και επιθέσεις σε στελέχη σχολικών μονάδων.
Κρίσιμες επαφές του Λευκού Οίκου με την Κομισιόν για το ντίζελ –Στόχος η αποδέσμευση αποθεμάτων
Η ένταση κορυφώθηκε την 1η Οκτωβρίου, αναγκάζοντας τον πρωθυπουργό Σεμπαστιάν Λεκορνί να συγκαλέσει διυπουργική σύσκεψη κρίσης. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, 356 λύκεια βρίσκονταν ήδη υπό αποκλεισμό την προηγουμένη, ενώ περίπου 30 πανεπιστημιακά campus είχαν ενταχθεί στις κινητοποιήσεις.
INFO 🚨🔥🏫 | Comme annoncé, aujourd’hui sera une grosse journée de blocus des lycées. Les premières actions ont eu lieu dans toute la France dès 7 h 30. https://t.co/BkHeVuV87N
— L’infoduNord (@INFODUNORD) October 1, 2026
Οι λόγοι της κινητοποίησης
Οι μαθητές διαμαρτύρονται κυρίως για ελλείψεις εκπαιδευτικών και προσωπικού, προβλήματα στις κτιριακές υποδομές, πολυπληθή τμήματα, πίεση από το σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση Parcoursup και γενικότερα για τις συνθήκες φοίτησης. Στην πορεία, οι αντιδράσεις συνδέθηκαν και με τις ευρύτερες ανησυχίες για τις περικοπές στον προϋπολογισμό του 2027. Reuters
Σοβαρά επεισόδια σε πολλές πόλεις
Ιδιαίτερα τεταμένη ήταν η κατάσταση στη Μασσαλία. Στο λύκειο Victor Hugo σημειώθηκε απόπειρα εμπρησμού και περιστατικό με βενζίνη σε βάρος στελεχών του σχολείου. Το Reuters μετέδωσε ότι διευθυντής σχολείου δέχθηκε επίθεση με βενζίνη, ενώ όχημα της πυροσβεστικής πυρπολήθηκε. Τοπικές αρχές και εκπαιδευτικές υπηρεσίες έδωσαν διαφορετικές εκδοχές για τις ακριβείς συνθήκες του περιστατικού.
Στη Νάντη, πυρκαγιά προκάλεσε σοβαρές ζημιές στο λύκειο Nelson-Mandela, με τις αρχές να χαρακτηρίζουν τη φωτιά σκόπιμη. Παράλληλα, επεισόδια και επιθέσεις σε στελέχη σχολείων καταγράφηκαν και σε άλλες περιοχές.
BREAKING:
83 police officers and 32 teachers injured in the school riots in France so far https://t.co/bUQQN20FZD
— Visegrád 24 (@visegrad24) October 1, 2026
Στη Μασσαλία και στην ευρύτερη περιοχή των Bouches-du-Rhône συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις περισσότεροι από 4.500 μαθητές, ενώ έγιναν δεκάδες συλλήψεις. Σε πανεθνικό επίπεδο, οι συλλήψεις και οι τραυματισμοί έχουν αυξηθεί σημαντικά, γεγονός που εντείνει την πίεση προς την κυβέρνηση για άμεση αποκλιμάκωση και διάλογο.
Η «Πελοπόννησος» και το pelop.gr σε ανοιχτή γραμμή με τον Πολίτη
Η φωνή σου έχει δύναμη – στείλε παράπονα, καταγγελίες ή ιδέες για τη γειτονιά σου.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News
