Ο σύμβουλος επικοινωνίας Π. Παπαχατζής στην Π: «Μόνο ΝΔ και ΠΑΣΟΚ βλέπω να μπορούν να συνεργαστούν»
Το κυρίαρχο θέμα της κουβέντας ήταν η κατηγορηματική άρνηση όλων των κομμάτων για συνεργασίες και η δική του εκτίμηση για το τι θα συμβεί την επομένη μέρα των εκλογών
Μια βαθιά πολιτική ενδοσκόπηση, με βάση τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων των τελευταίων μηνών και ειδικά του Σεπτεμβρίου, αλλά και τη δυναμική κομμάτων και προσώπων, επιχειρεί, για λογαριασμό της «Πελοποννήσου της Δευτέρας», ο σύμβουλος στρατηγικής επικοινωνίας Παναγιώτης Παπαχατζής.
Το κυρίαρχο θέμα της κουβέντας μας ήταν η κατηγορηματική άρνηση όλων των κομμάτων για συνεργασίες και η δική του εκτίμηση για το τι θα συμβεί την επομένη μέρα των εκλογών, ποιοι θα είναι σε θέση ισχύος και ποιοι σε μειονεκτική.
Ο κ. Παπαχατζής ήταν σαφής: «Πρώτον, δεν υπάρχει κανένα κόμμα στην Ελλάδα με κουλτούρα συνεργασίας. Από την άλλη, τα κόμματα, έτσι όπως είναι αυτή τη στιγμή οι ψηφοφόροι τους, αν πουν ότι συνεργάζονται με οποιονδήποτε, θα έχουν απώλειες. Το ΠΑΣΟΚ, αν έλεγε αύριο ότι θα συνεργαζόταν ενδεχομένως με τη Νέα Δημοκρατία, θα έχανε τους μισούς ψηφοφόρους του. Αντίστοιχα, αν έλεγε ότι θα συνεργαζόταν με τον Τσίπρα, θα έχανε σημαντικό κομμάτι των ψηφοφόρων του. Οι συνεργασίες προκύπτουν μετά την κάλπη συνήθως. Ειδικά σε χώρες όπως η Ελλάδα, είναι πολύ λίγα τα κόμματα εκείνα που πραγματικά θα μπορούσαν να συνεργαστούν μεταξύ τους. Ο πρωθυπουργός έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα συνεργαστεί με κανένα κόμμα δεξιά του. Δεν έχει αποκλείσει το ΠΑΣΟΚ, όμως. Οι υπόλοιποι έχουν πει ότι δεν θα συνεργαστούν με κανέναν άλλον. Αρα, μόνο πολύ συγκεκριμένες συνεργασίες μπορούν να προκύψουν την επομένη των εκλογών, για να μπορέσει να σχηματιστεί κυβέρνηση. Εγώ προσωπικά, εφόσον έχουμε πάνω – κάτω τα νούμερα που δείχνουν οι τωρινές δημοσκοπήσεις, βλέπω πιθανή για συνεργασία μόνο τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ».
ΓΙΑ ΤΗ ΝΔ: «Είναι διαφορετικό αν η Νέα Δημοκρατία πάει στο 30%, διαφορετικό στο 33% και διαφορετικό στο 25-26%, αν και μέχρι τώρα από τις δημοσκοπήσεις δεν διαφαίνεται το τρίτο σενάριο. Αν η Νέα Δημοκρατία πλησιάσει το 30% και μαζί πάρει και το μπόνους των 50 εδρών, δεν θα μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση χωρίς τη Νέα Δημοκρατία. Οταν όλες οι δημοσκοπήσεις τη δείχνουν τώρα στην εκτίμηση ψήφου στο 30%, για να χάσει 5-6 μονάδες μέχρι τις εκλογές δεν φαντάζομαι τι κοσμοϊστορικό μπορεί να συμβεί».
ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ: «Προεκλογικά, ως στρατηγική, ο κύριος Τσίπρας θέλει να κατοχυρώσει τη δεύτερη θέση στις πρώτες εκλογές, ώστε, εφόσον υπάρξουν δεύτερες, να συγκεντρώσει μια δυναμική αξιωματικής αντιπολίτευσης. Δηλαδή, να συγκεντρώσει στις δεύτερες εκλογές περισσότερη αντι-Μητσοτακική ψήφο από άλλα κόμματα. Αν στις εκλογές είναι δεύτερος, θα μπορεί να μεγαλώσει το ποσοστό του στις δεύτερες εκλογές, κυρίως από τη δεξαμενή στα αριστερά του. Αλλά όχι σημαντικά. Κάποιος ο οποίος έχει ψηφίσει ΠΑΣΟΚ στις πρώτες εκλογές και δεν έχει καμία διάθεση να ψηφίσει μετά Μητσοτάκη, για ποιον λόγο να αλλάξει την ψήφο του στις δεύτερες; Δεν πρόκειται, εκτιμώ, να δούμε τον κύριο Τσίπρα 17%, π.χ., στις πρώτες εκλογές και μετά 23% στις δεύτερες. Δεν βλέπω από πού μπορεί να πάρει ένα +5 με 6%. Σημειωτέον, όμως, ότι το τωρινό 14-15% του κυρίου Τσίπρα είναι το πάτωμά του. Είναι προσωπικές του ψήφοι, άνθρωποι που τον πιστεύουν και τον ακολουθούν».
ΤΟ ΠΑΣΟΚ: «Οταν στο ΠΑΣΟΚ το 35% των ψηφοφόρων του θεωρεί, με βάση δημοσκοπήσεις, τον κύριο Μητσοτάκη καταλληλότερο πρωθυπουργό, σημαίνει ότι στη δεύτερη κάλπη, αν δηλαδή δεν υπάρξουν συνεργασίες και πάμε για δεύτερη κάλπη, θα έχει σημαντικότατες απώλειες προς τη Νέα Δημοκρατία. Από την άλλη, αν συνεργαστεί με τη ΝΔ μετά τις πρώτες εκλογές, κινδυνεύει να έχει κραδασμούς εσωτερικά, γιατί έχει πάρει την απόφαση να μη συνεργαστεί και την έχει πάρει μέσω συνεδρίου κιόλας. Οπότε, αν το ΠΑΣΟΚ τελικά είναι τρίτο κόμμα στις εκλογές, αυτόν τον εγκλωβισμό θα τον βρει μπροστά του».
Ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ: «Ολοι συζητάνε για το κόμμα Σαμαρά, αλλά Σαμαρά δεν έχουμε δει. Αυτή τη στιγμή έχει φύγει από τη συζήτηση το αν και πότε θα κάνει κόμμα και αρχίζει να περνάει ο κόσμος στη συζήτηση γιατί δεν ανακοινώνει το κόμμα ο Σαμαράς. Σε αυτή την καμπή δεν είναι καθόλου δύσκολο να χάσει το μομέντουμ που έχει δημιουργήσει. Είναι πολύ εύκολο, δηλαδή, τώρα να αρχίσουν συζητήσεις: “Μήπως το ξανασκέφτεται ο Σαμαράς; Μήπως δεν βρίσκει στελέχη; Μήπως έχει δημοσκοπήσεις που δεν του αρέσουν;”. Ο κύριος Σαμαράς είχε το πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού. Κινδυνεύει να καεί στον προθάλαμο, αν το καθυστερήσει κι άλλο».
ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΡΙΑ ΚΑΡΥΣΤΙΑΝΟΥ: «Παραμένω ακόμα έκπληκτος για το πώς αυτό το κόμμα κατάφερε να κάνει τόσα πολλά και σοβαρά λάθη σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Νομίζω ότι έχασε τη δυναμική της η κ. Καρυστιανού. Εχασε το μομέντουμ που είχε. Αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι δεν μπορεί να είναι στην επόμενη Βουλή. Το 3% φαίνεται να το έχει εξασφαλισμένο στις δημοσκοπήσεις, αλλά τη δυναμική του μεγάλου μονοψήφιου ή του οριακού διψήφιου την έχασε οριστικά».
ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΙΑΝΗ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗ: «Με ρωτάτε πώς εξηγείται ότι δεν παίζει πουθενά στα Μέσα, δεν τον καλούν ποτέ στα μεγάλα κανάλια, αλλά εξακολουθεί να έχει ένα ποσοστό κοντά στο 2,5% προς 3%. Θα σας πω: Εχει μια ισχυρή κοινότητα γύρω του. Εχει ένα κοινό το οποίο τον πιστεύει και τον ακολουθεί βρέξει – χιονίσει».
ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΛΑΤΙΝΟΠΟΥΛΟΥ: «Στον χώρο που κινείται, σε έναν χώρο δηλαδή της λαϊκής δεξιάς και πέρα απ’ αυτή, τη βλέπω να κρατιέται ψηλά».
ΣΥΡΙΖΑ – ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ: Για το αν υπάρχει περίπτωση να ενωθούν, έστω τυπικά, και να πιάσουν το 3%: «Ο ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις είναι σχεδόν στο 1%. Και η Νέα Αριστερά ακόμα πιο κάτω. Δεν μπορώ να αποκλείσω τίποτα, αλλά το θεωρώ απίθανο πλέον. Ετσι όπως είναι διαμορφωμένο το τοπίο, και εννοώ με τον κύριο Βαρουφάκη να πηγαίνει καλά και με την κυρία Κωνσταντοπούλου να πηγαίνει ακόμα πιο καλά, δεν βλέπω δεξαμενή…».
ΤΟ ΠΕΡΙΒΟΗΤΟ ΚΟΜΜΑ ΚΑΣΙΔΙΑΡΗ: «Τη ΝΔ δεν θα την επηρεάσει. Το κόμμα Σαμαρά είναι ερωτηματικό αν θα το επηρεάσει ή όχι. Νομίζω ότι κυρίως θα επηρεάσει τα κόμματα του Βελόπουλου, της Λατινοπούλου, του Νατσιού, ακόμα και της Καρυστιανού. Προσοχή, μη γίνει καμιά παρερμηνεία. Δεν λέω πως σε αυτά τα κόμματα υπάρχουν αρκετοί νεοναζί. Λέω ότι πολλές φορές ένας ψηφοφόρος, νιώθοντας πιο συγγενικά ένα κόμμα, το ψηφίζει. Οταν, όμως, έρθει αυτός που ο ψηφοφόρος θεωρεί ως κύριο εκφραστή του, τότε θα πάει εκεί. Για να επιλέξει κάποιος τον Κασιδιάρη, δεν αρκεί να έχει οργή μέσα του και να θέλει να ψηφίσει αντισυστημικά. Πρέπει να έχει και νεοφασιστικές αντιλήψεις».
Η «Πελοπόννησος» και το pelop.gr σε ανοιχτή γραμμή με τον Πολίτη
Η φωνή σου έχει δύναμη – στείλε παράπονα, καταγγελίες ή ιδέες για τη γειτονιά σου.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News
Από το Δίκτυο
Η εκδήλωση «Ιστορίες από τα βουνά» στην Πάτρα
ASUS ZenWiFi BN12 με WiFi 8 και κάλυψη έως 650 τετραγωνικά μέτρα
Επίδομα Ρητινεργατών: Δικαιούχοι, ποσά και όλα τα δικαιολογητικά
Η εκδήλωση για την απελευθέρωση της Πάτρας στο ιστορικό Καταφύγιο ΦΩΤΟ
Η Razer ντύνει headset, keyboard και mouse στα χρώματα του Pompompurin
