Πλατεία Γεωργίου: Στήθηκε το εργοτάξιο, αρχίζει η μεγάλη επισκευή – Το στοίχημα του Καρναβαλιού

Ο ανάδοχος εγκαταστάθηκε στην καρδιά της Πάτρας, το πρώτο τμήμα περιφράχθηκε και τα υλικά έφτασαν στην πλατεία – Οι εργασίες θα γίνουν κομμάτι κομμάτι, με στόχο το εργοτάξιο να έχει φύγει πριν από την κορύφωση του Πατρινού Καρναβαλιού

Πλατεία Γεωργίου: Στήθηκε το εργοτάξιο, αρχίζει η μεγάλη επισκευή – Το στοίχημα του Καρναβαλιού

Το εργοτάξιο της πλατείας Γεωργίου είναι πλέον γεγονός. Οι μεταλλικές περιφράξεις έχουν κλείσει το πρώτο τμήμα της πλατείας, οι παλέτες με τα υλικά βρίσκονται ήδη στον χώρο και ο ανάδοχος εγκαταστάθηκε, σηματοδοτώντας την ουσιαστική έναρξη ενός έργου που είχε προαναγγελθεί εδώ και μήνες.

Οι εικόνες της Τετάρτης 7 Οκτωβρίου αποτυπώνουν την αλλαγή: απέναντι από το Δημοτικό Θέατρο «Απόλλων» έχει δημιουργηθεί οργανωμένος χώρος εργασιών, ενώ η υπόλοιπη πλατεία παραμένει ανοικτή στην κίνηση των πεζών.

Αυτός θα είναι και ο τρόπος με τον οποίο θα εξελιχθεί το έργο. Η πλατεία δεν θα κλείσει ολόκληρη. Οι παρεμβάσεις θα προχωρούν τμηματικά, ώστε όσο ένα κομμάτι βρίσκεται στα χέρια των συνεργείων, το υπόλοιπο να εξακολουθεί να λειτουργεί.

Η έναρξη ήρθε με μικρή καθυστέρηση σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό, που τοποθετούσε την εγκατάσταση του αναδόχου στις αρχές Σεπτεμβρίου. Η προμήθεια των υλικών και οι τελευταίες συνεννοήσεις με τις υπηρεσίες του Δήμου μετέφεραν τελικά το πρώτο πραγματικό στήσιμο του εργοταξίου στις αρχές Οκτωβρίου.

Διαβάστε επίσης: Κομμάτι κομμάτι οι εργασίες στην Πλατεία Γεωργίου-Ποιος είναι ο σχεδιασμός του έργου

Πλατεία Γεωργίου: Στήθηκε το εργοτάξιο, αρχίζει η μεγάλη επισκευή – Το στοίχημα του Καρναβαλιού

Η πλατεία δεν αλλάζει χαρακτήρα

Το έργο δεν σχεδιάστηκε για να δημιουργήσει μια «καινούργια» πλατεία Γεωργίου.

Η επίσημη μελέτη προβλέπει συντήρηση, αποκατάσταση και λειτουργική αναβάθμιση, με βασική αρχή να διατηρηθεί ο χαρακτήρας που έχει ο χώρος ως η μεγάλη ανοικτή πλατεία της Πάτρας: τόπος καθημερινής συνάντησης, αλλά και βασική σκηνή πολιτιστικών, πολιτικών και καρναβαλικών εκδηλώσεων.

Η ανάγκη για παρέμβαση είναι εδώ και χρόνια ορατή. Σπασμένα και φθαρμένα μάρμαρα, προβλήματα σε δίκτυα, φθορές σε επιμέρους στοιχεία και εγκαταστάσεις που έχουν πάψει να λειτουργούν συνθέτουν την εικόνα που καλείται τώρα να διορθώσει το έργο.

Οι εργασίες, μάλιστα, δεν αρχίζουν από όσα φαίνονται στην επιφάνεια.

Πλατεία Γεωργίου: Στήθηκε το εργοτάξιο, αρχίζει η μεγάλη επισκευή – Το στοίχημα του Καρναβαλιού

Πρώτα τα δίκτυα, μετά τα μάρμαρα

Το πρώτο στάδιο αφορά τις υδραυλικές εγκαταστάσεις της πλατείας.

Προβλέπεται αντικατάσταση των παροχών νερού και δημιουργία τριών νέων παροχών. Οι δύο θα εξυπηρετούν τα παρτέρια, τα δέντρα και τα σιντριβάνια, ενώ η τρίτη θα συνδέεται με τα δημοτικά WC και το WC ΑμεΑ.

Μετά τις υπόγειες εργασίες, τα συνεργεία θα περνούν στην επιφάνεια.

Τα σπασμένα μαρμάρινα τμήματα θα αποξηλωθούν και θα αντικατασταθούν, ενώ το υπάρχον μαρμάρινο δάπεδο θα καθαριστεί με υδροβολή. Επεμβάσεις θα γίνουν επίσης στα στηθαία των παρτεριών, στις σχάρες των δέντρων, στα φρεάτια και στις θέσεις των κάδων.

Η εικόνα θα συμπληρωθεί με νέες φυτεύσεις θάμνων και σύστημα άρδευσης για τα παρτέρια και τα δέντρα.

Τέλος στους ανενεργούς πίδακες απέναντι από τον «Απόλλωνα»

Μία από τις πιο εμφανείς αλλαγές αφορά το τμήμα απέναντι από το Δημοτικό Θέατρο «Απόλλων», όπου βρίσκονται οι πίδακες νερού που εδώ και χρόνια παραμένουν ανενεργοί.

Οι μεταλλικές σχάρες προβλέπεται να απομακρυνθούν και τα σημεία να καλυφθούν με μαρμάρινες πλάκες. Στις συγκεκριμένες θέσεις θα τοποθετηθούν ενδοδαπέδια φωτιστικά LED, αλλάζοντας την εικόνα του χώρου χωρίς να προστίθεται νέος όγκος στην πλατεία.

Σημαντική είναι και η παρέμβαση στον ηλεκτροφωτισμό, με νέο υπόγειο δίκτυο, αντικαταστάσεις ιστών και τεσσάρων πίλαρ.

Οι μεταλλικές μπάρες που αποτρέπουν τη διέλευση οχημάτων θα επανατοποθετηθούν, ενώ στον σχεδιασμό περιλαμβάνεται και η επαναλειτουργία των βυθιζόμενων μπαρών.

Ξεχωριστά από το συγκεκριμένο έργο αντιμετωπίζονται τα ιστορικά σιντριβάνια και οι παλαιοί φανοστάτες, τη συντήρηση των οποίων έχει αναλάβει το Υπουργείο Πολιτισμού.

Πλατεία Γεωργίου: Στήθηκε το εργοτάξιο, αρχίζει η μεγάλη επισκευή – Το στοίχημα του Καρναβαλιού

«Μισή μισή» για να μη νεκρώσει το κέντρο

Το μεγάλο πρακτικό ζήτημα για τους επόμενους μήνες είναι η καθημερινή λειτουργία της πλατείας.

Ο αντιδήμαρχος Έργων και Υποδομών Απόστολος Αγγελής είχε εξηγήσει στην «Π» ότι ο σχεδιασμός προβλέπει το έργο να προχωρήσει «κομμάτι κομμάτι» και την πλατεία να δουλευτεί ουσιαστικά «μισή μισή».

Η επιλογή έχει προφανή σημασία για ένα σημείο από το οποίο περνούν καθημερινά χιλιάδες άνθρωποι και γύρω από το οποίο συγκεντρώνεται μεγάλο μέρος της εμπορικής, διοικητικής και πολιτιστικής ζωής του κέντρου.

Η πρώτη περίφραξη δείχνει ήδη αυτή τη λογική: το εργοτάξιο καταλαμβάνει συγκεκριμένο τμήμα, χωρίς να αποκόπτει ολόκληρη την πλατεία.

Όσο ολοκληρώνονται οι εργασίες σε μία ζώνη, τα συνεργεία θα μετακινούνται στην επόμενη.

Πλατεία Γεωργίου: Στήθηκε το εργοτάξιο, αρχίζει η μεγάλη επισκευή – Το στοίχημα του Καρναβαλιού

Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για το Καρναβάλι

Η συμβατική διάρκεια του έργου είναι ένα έτος. Στην πράξη, όμως, υπάρχει ένα πολύ πιο κοντινό και πολύ πιο σημαντικό ορόσημο για την πόλη: Το Πατρινό Καρναβάλι 2027.

Ο ανάδοχος έχει εκτιμήσει ότι οι εργασίες μπορούν να ολοκληρωθούν πριν από την κορύφωση των καρναβαλικών εκδηλώσεων, στα μέσα Μαρτίου. Πρόκειται για δύσκολο αλλά καθοριστικό στόχο, αφού η πλατεία Γεωργίου δεν είναι απλώς ένας ακόμη δημόσιος χώρος που χρησιμοποιείται την περίοδο του Καρναβαλιού. Είναι το κεντρικό του σημείο.

Τελετές, συναυλίες, δράσεις, παρέλαση και χιλιάδες επισκέπτες περνούν από εκεί. Η παρουσία μεγάλου εργοταξίου την περίοδο της κορύφωσης θα απαιτούσε διαφορετικό σχεδιασμό για ολόκληρη τη διοργάνωση.

Για την ώρα, ο Δήμος δεν αλλάζει τον προγραμματισμό του Καρναβαλιού. Η εξέλιξη των εργασιών τους επόμενους μήνες θα δείξει εάν ο στόχος μπορεί πράγματι να επιτευχθεί.

Έργο 680.726 ευρώ στην πιο «εκτεθειμένη» πλατεία της πόλης

Ο αρχικός προϋπολογισμός του έργου ήταν 853.100 ευρώ, ενώ μετά τη διαγωνιστική διαδικασία το συμβατικό ποσό διαμορφώθηκε στα 680.726,10 ευρώ με ΦΠΑ.

Η χρηματοδότηση προέρχεται από το Πράσινο Ταμείο και από ίδιους πόρους του Δήμου Πατρέων.

Πέρα από τα τεχνικά στοιχεία, το συγκεκριμένο έργο έχει μία ιδιαιτερότητα: εκτελείται στο σημείο όπου σχεδόν τίποτα δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο.

Η πλατεία Γεωργίου βρίσκεται καθημερινά μπροστά στα μάτια ολόκληρης της πόλης. Κάθε περίφραξη, κάθε καθυστέρηση και κάθε τμήμα που ολοκληρώνεται θα είναι ορατό.

Μέχρι χθες το ερώτημα ήταν πότε θα αρχίσουν πραγματικά οι εργασίες.

Από σήμερα το ερώτημα είναι διαφορετικό: αν το εργοτάξιο που μόλις στήθηκε θα καταφέρει να εξαφανιστεί εγκαίρως, πριν η πλατεία Γεωργίου χρειαστεί να γίνει ξανά η μεγάλη σκηνή του Πατρινού Καρναβαλιού.

Η «Πελοπόννησος» και το pelop.gr σε ανοιχτή γραμμή με τον Πολίτη

Η φωνή σου έχει δύναμη – στείλε παράπονα, καταγγελίες ή ιδέες για τη γειτονιά σου.

Viber: +306909196125

Από το Δίκτυο