Μητσοτάκης για «Δαίδαλο»: «Έχουμε υποδομές για να είμαστε πρωταγωνιστές στην Τεχνητή Νοημοσύνη»

Σε λειτουργία τίθεται ο ελληνικός υπερυπολογιστής στο Λαύριο – Τον Δεκέμβριο αναμένεται να δοθούν οι πρώτες υπηρεσίες, σύμφωνα με τον Δημήτρη Παπαστεργίου – Οι δυνατότητες και οι εφαρμογές του

Μητσοτάκης για «Δαίδαλο»: «Έχουμε υποδομές για να είμαστε πρωταγωνιστές στην Τεχνητή Νοημοσύνη»

Τη λειτουργία του ξεκινά επίσημα ο υπερυπολογιστής «Δαίδαλος», με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να παρευρίσκεται στην εκδήλωση που διοργανώνει στο Λαύριο το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, υπογραμμίζοντας τη σημασία των νέων ψηφιακών υποδομών για την Ελλάδα.

«Έχουμε υποδομές για να είμαστε πρωταγωνιστές και να μην τρέχουμε πίσω από τους καλύτερους», ανέφερε ο πρωθυπουργός, περιγράφοντας τις προοπτικές που ανοίγονται από την αξιοποίηση της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ) και τη δημιουργία υποδομών υψηλών υπολογιστικών επιδόσεων.

Μητσοτάκης: Είμαστε στην πρώτη γραμμή της επανάστασης της Τεχνητής Νοημοσύνης

«Έχουν αλλάξει πάρα πολλά από το 2019. Το ταξίδι από την καθυστέρηση στην πρωτοπορία και ειδικά στον τομέα της ΤΝ παραμένει συναρπαστικό», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεκινώντας τη συζήτησή του με τον δημοσιογράφο Τίμο Κουρεμένο.

Όπως ανέφερε, η αρχική προσπάθεια για την απλούστευση της επικοινωνίας των πολιτών με το κράτος μέσω του gov.gr αποτέλεσε το πρώτο βήμα μιας ευρύτερης ψηφιακής μετάβασης. Η είσοδος της Τεχνητής Νοημοσύνης στην καθημερινότητα, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, δημιούργησε την ανάγκη για νέες υποδομές και για την αξιοποίηση των δυνατοτήτων της τεχνολογίας.

Αναφερόμενος στον «Δαίδαλο», σημείωσε ότι διαθέτει δυνατότητες που δεν έχουν ακόμη γίνει πλήρως αντιληπτές και τις οποίες η χώρα οφείλει να αξιοποιήσει στον μέγιστο δυνατό βαθμό.

Παράλληλα, υπογράμμισε τη σημασία της τεχνολογικής αυτονομίας, επισημαίνοντας ότι η έλλειψη επενδύσεων σε αντίστοιχες υποδομές θα μπορούσε να καταστήσει τη χώρα ευάλωτη σε ενδεχόμενους περιορισμούς πρόσβασης σε κρίσιμες τεχνολογίες.

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ακόμη ότι η Ελλάδα έχει πραγματοποιήσει σημαντικά βήματα στην Ψηφιακή Διακυβέρνηση, καταφέρνοντας να ξεπεράσει χώρες που βρίσκονταν σε πιο προχωρημένο στάδιο. Όπως είπε, για μια χώρα που εξήλθε από μια πολυετή οικονομική κρίση, η Τεχνητή Νοημοσύνη αποτελεί εργαλείο που μπορεί να επιταχύνει την ανάπτυξη.

«Η Ελλάδα έχει πολλά δεδομένα που είναι βενζίνη για τον κινητήρα της ΤΝ για να αναπτύσσει εφαρμογές», ανέφερε, προσθέτοντας ότι η μεγάλη πρόκληση είναι να γίνει η καθημερινότητα των πολιτών ευκολότερη, χωρίς να αγνοηθούν οι αρνητικές επιπτώσεις της νέας τεχνολογίας.

Καταλήγοντας, σημείωσε ότι οι χώρες που θα καταφέρουν να διαχειριστούν αποτελεσματικά τα διλήμματα της Τεχνητής Νοημοσύνης και να περιορίσουν τις αρνητικές συνέπειές της θα είναι εκείνες που θα πραγματοποιήσουν τα σημαντικότερα άλματα στο μέλλον.

Παπαστεργίου: Τον Δεκέμβριο οι πρώτες υπηρεσίες

Στη σημασία του έργου για την τεχνολογική θωράκιση της χώρας αναφέρθηκε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου.

«Ο χώρος του Λαυρίου χρησιμοποιεί ηλεκτρικό ρεύμα, δεδομένα και ελληνικό ταλέντο για να βάλει τη χώρα στην Τεχνητή Νοημοσύνη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όπως σημείωσε, οι ψηφιακές υποδομές αποκτούν πλέον αντίστοιχη στρατηγική σημασία με εκείνες της ενέργειας και της άμυνας.

«Σήμερα πρέπει να έχουν θωράκιση από την Τεχνητή Νοημοσύνη. Η Ελλάδα με τον Δαίδαλο γίνεται η 14η χώρα παγκοσμίως που έχει μια τέτοια υποδομή», πρόσθεσε.

Ο υπουργός ανακοίνωσε, επίσης, ότι θα ακολουθήσουν δοκιμές και τεχνικές ρυθμίσεις, ώστε τον Δεκέμβριο να διατεθούν οι πρώτες υπηρεσίες.

«Δαίδαλος»: Οι δυνατότητες του ελληνικού υπερυπολογιστή

Ο «Δαίδαλος» αποτελεί υποδομή υψηλών υπολογιστικών επιδόσεων, με μετρημένη επίδοση 85,69 petaflops, δηλαδή περίπου 85,69 τετράκις εκατομμύρια πράξεις κινητής υποδιαστολής ανά δευτερόλεπτο. Η υπολογιστική ισχύς του αντιστοιχεί, ενδεικτικά, σε εκείνη περίπου 85.000 ισχυρών επιτραπέζιων υπολογιστών.

Η διαφορά γίνεται αντιληπτή από το γεγονός ότι εργασίες που ολοκληρώνονται σε ένα λεπτό από τον υπερυπολογιστή θα μπορούσαν να απαιτήσουν περίπου δύο μήνες σε ένα συμβατικό σύστημα, ανάλογα με το είδος του υπολογιστικού προβλήματος.

Το σύστημα της Hewlett Packard Enterprise (HPE) είναι εξοπλισμένο με επιταχυντές NVIDIA GH200 Grace Hopper Superchip, οι οποίοι συνδυάζουν επεξεργαστή Grace και επιταχυντή γραφικών Hopper. Η αρχιτεκτονική αυτή επιτρέπει την εκτέλεση σύνθετων επιστημονικών υπολογισμών και την εκπαίδευση μοντέλων Τεχνητής Νοημοσύνης.

Για την ψύξη του χρησιμοποιείται σύστημα άμεσης υγρής ψύξης, με κλειστό κύκλωμα νερού που απομακρύνει τη θερμότητα από τα τσιπ.

Πού θα αξιοποιηθεί ο «Δαίδαλος»

Η σημασία του έργου συνδέεται κυρίως με τις εφαρμογές που θα αναπτυχθούν αξιοποιώντας την υπολογιστική του ισχύ. Πρόσβαση προβλέπεται για πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα, νεοφυείς επιχειρήσεις, μικρομεσαίες εταιρείες και δημόσιους φορείς.

Κεντρικό ρόλο αναλαμβάνει ο PHAROS, το ελληνικό εργοστάσιο Τεχνητής Νοημοσύνης, το οποίο θα οργανώνει την αξιοποίηση των υποδομών, παρέχοντας εργαλεία, δεδομένα και τεχνική υποστήριξη.

Στην κοινοπραξία, με επικεφαλής την ΕΔΥΤΕ, συμμετέχουν ο «Δημόκριτος», το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Ερευνητικό Κέντρο «Αθηνά», το Υπερταμείο, το ΕΚΕΤΑ, το ΑΠΘ, το ΕΚΠΑ, το ΙΤΕ, το Πανεπιστήμιο Πειραιώς, το ΕΚΤ και η ΗΔΙΚΑ.

Οι βασικές προτεραιότητες αφορούν την υγεία, την ελληνική γλώσσα και τον πολιτισμό, καθώς και τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Στην Πολιτική Προστασία, ο υπερυπολογιστής μπορεί να υποστηρίξει προσομοιώσεις για την εξέλιξη πυρκαγιών, λαμβάνοντας υπόψη διαφορετικές κατευθύνσεις και εντάσεις ανέμου. Αντίστοιχες εφαρμογές μπορούν να αναπτυχθούν για πλημμύρες, καύσωνες, ξηρασία και άλλα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Στον τομέα της υγείας, η υπολογιστική ισχύς μπορεί να αξιοποιηθεί για την εκπαίδευση αλγορίθμων που αναλύουν ιατρικές εικόνες, αλλά και για την εξατομικευμένη ιατρική, τη βιοϊατρική έρευνα και τον σχεδιασμό φαρμάκων.

Στη βιομηχανία, τα ψηφιακά δίδυμα μπορούν να συμβάλουν στην προσομοίωση προϊόντων και γραμμών παραγωγής πριν από την κατασκευή τους, ενώ η επιστημονική έρευνα στη φυσική, τη χημεία και την επιστήμη των υλικών μπορεί να επωφεληθεί από την ταχύτερη εκτέλεση σύνθετων υπολογισμών.

Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται και στην ελληνική γλώσσα. Η επεξεργασία μεγάλων συλλογών ελληνικών κειμένων μπορεί να υποστηρίξει την ανάπτυξη γλωσσικών μοντέλων που κατανοούν καλύτερα τις ιδιαιτερότητές της, με πιθανές εφαρμογές στον ψηφιακό βοηθό του gov.gr, στην αυτόματη μετάφραση, στην ψηφιοποίηση ιστορικών αρχείων και στις υπηρεσίες της δημόσιας διοίκησης.

Η λειτουργία του «Δαίδαλου» αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την ανάπτυξη των ψηφιακών υποδομών της Ελλάδας. Το επόμενο στάδιο είναι η διάθεση των πρώτων υπηρεσιών και η αξιοποίηση των δυνατοτήτων του από την ερευνητική κοινότητα, τις επιχειρήσεις και το Δημόσιο.

Μητσοτάκης για «Δαίδαλο»: «Έχουμε υποδομές για να είμαστε πρωταγωνιστές στην Τεχνητή Νοημοσύνη»

Η «Πελοπόννησος» και το pelop.gr σε ανοιχτή γραμμή με τον Πολίτη

Η φωνή σου έχει δύναμη – στείλε παράπονα, καταγγελίες ή ιδέες για τη γειτονιά σου.

Viber: +306909196125

Από το Δίκτυο