Αχαΐα – Ανοιγμα Λιανεμπορίου: Ο Γεωργιάδης λέει “ναι” – Οι επιστήμονες αποφασίζουν

Το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων σε Αχαΐα, Θεσσαλονίκη και Κοζάνη θα θέσει σήμερα στην επιτροπή εμπειρογνωμόνων ο υπουργός Ανάπτυξης, Αδωνις Γεωργιάδης. Επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να λειτουργήσει τουλάχιστον το click away στις τρεις περιοχές όπου τα ρολά παρέμειναν κατεβασμένα αυτή την εβδομάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι επιστήμονες εμφανίζονται επιφυλακτικοί για ένα τέτοιο ενδεχόμενο καθώς θεωρούν ότι το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει υψηλό. Ανασταλτικός παράγοντας είναι και το άνοιγμα των λυκείων στις 12 Απριλίου σε όλη την χώρα. Παρότι από την πλευρά της κυβέρνησης θα επιμείνουν στην ανάγκη επαναλειτουργίας της οικονομίας με αυστηρά μέτρα, οι ειδικοί θέλουν να επανεξετάσουν το θέμα την επόμενη εβδομάδα και αφού θα έχουν επιστρέψει οι μαθητές του λυκείου στα θρανία. Συζήτηση αναμένεται να γίνει και για τα πολυκαταστήματα που παραμένουν κλειστά σε όλη την χώρα, χωρίς και εδώ να είναι σίγουρο το πράσινο φως της επιτροπής, με το επιχείρημα ότι οι κλειστοί χώροι δεν διευκολύνουν στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Για την επόμενη εβδομάδα παραπέμπεται και το θέμα των διαδημοτικών μετακινήσεων τις καθημερινές. Τα αποτελέσματα από την απελευθέρωση για σωματική άσκηση τα Σαββατοκύριακα κρίνονται θετικά, η πλήρης απελευθέρωση θα συζητηθεί στην επόμενη συνεδρίαση.

Οσον αφορά τις διαπεριφερειακές μετακινήσεις η επιτροπή των λοιμωξιολόγων θα λάβει τις αποφάσεις της για το θέμα λίγο πριν τη Μεγάλη Εβδομάδα.

Η κυβέρνηση χαρακτηρίζει την συζήτηση πρόωρη, ενώ ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι για το συγκεκριμένο θέμα δεν θα ληφθεί πολιτική απόφαση, αλλά η κυβέρνηση θα ακολουθήσει την εισήγηση των επιστημόνων. Στα σενάρια που εξετάζεται είναι να επιτραπεί η μετακίνηση σε άτομα που έχουν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου ή όσων μπορούν να αποδείξουν μέσω του Ε9 πως πηγαίνουν στις εξοχικές τους κατοικίες.

Με το βλέμμα στραμμένο στα κρούσματα κορονοϊού βρίσκονται οι αρχές, προκειμένου να αποφασιστεί το επόμενο διάστημα εάν θα επιτραπούν οι μετακινήσεις κατά τη διάρκεια του Πάσχα. Οι επιτελείς εξετάζουν όλα τα σενάρια και προβληματίζονται για το τι μπορεί να γίνει ώστε να μην διακινδυνεύσει η υγεία του κόσμου. Ετσι, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, δύο είναι τα βασικότερα ενδεχόμενα τα οποία φαίνεται πως υπάρχουν στο τραπέζι αυτή την ώρα:

> Το ένα είναι να επιτραπεί η μετακίνηση εκτός νομού σε όσους μπορούν να αποδείξουν πως πηγαίνουν στα εξοχικά τους μέσω του Ε9.

> Η άλλη περίπτωση που εξετάζεται είναι να επιτραπεί η μετακίνηση σε άτομα που έχουν κάνει και τις 2 δόσεις του εμβολίου, έχουν χαρτί που να το αποδεικνύει και έχει περάσει και το ασφαλές διάστημα που απαιτείται μετά την δεύτερη δόση.

Οπως και να ‘χει, ακόμα κι αν αποφασιστεί η μετακίνηση εκτός νομού κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις, ο περιορισμός των ατόμων στο εσωτερικό των σπιτιών θα εξακολουθήσει να ισχύει και έλεγχοι θα γίνονται το διάστημα των εορτών.

 Του ΓΙΑΝΝΗ ΚΑΝΤΕΛΗ