Πάτρα: Μια βουβονοκήλη έφερε…επιπλοκές

Αντιμέτωπος με το αίτημα της διοίκησης του «Αγίου Ανδρέα» να υποβάλει την παραίτησή του από τη θέση του διευθυντή της Χειρουργικής Κλινικής του «Αγίου Ανδρέα» βρέθηκε χθες ο Φώτης Καρβελάς. Αιτία το γεγονός ότι είχε προγραμματίσει ασθενή για χειρουργείο που η διοίκηση έκρινε ως μη επείγον.

Οπως έγραφε προ ημερών η «Π» η πανδημία έχει οδηγήσει στην αναστολή όλων των τακτικών χειρουργείων καθώς έχουν περιοριστεί οι χειρουργικές αίθουσες  σε μέγιστο βαθμό και αντιμετωπίζονται μόνον τα έκτακτα και επείγοντα. Αυτό έχει δημιουργήσει σοβαρότατο πρόβλημα στους ασθενείς που έχουν μπει σε πολύμηνες λίστες αναμονής με κίνδυνο βέβαια την επιβάρυνση της υγείας τους.

Στον «Αγιο Ανδρέα» επιτρέπεται να γίνονται μόνον 4 τακτικά χειρουργεία την εβδομάδα, της Χειρουργικής Κλινικής, κάθε Τετάρτη. Τις υπόλοιπες ημέρες αντιμετωπίζονται μόνο τα επείγοντα και έκτακτα περιστατικά.

ΤΟ ΣΥΜΒΑΝ

Κάθε πρωί η διοίκηση του «Αγίου Ανδρέα» έχει ζητήσει, όπως προβλέπεται από τη σχετική εντολή του υπουργείου Υγείας, να της αποστέλλεται η λίστα με τα προγραμματισμένα χειρουργεία της ημέρας. Στη χθεσινή λίστα ανάμεσα στα άλλα χειρουργεία ήταν και η επέμβαση που είχε προγραμματίσει ο κ. Καρβελάς και αφορούσε μη ανατασσόμενη βουβωνοκήλη και όπως μας ανέφερε ο ίδιος η διοίκηση την απέρριψε επειδή εκτίμησε ότι δεν ήταν επείγουσα. Ο κ. Καρβελάς με τη σειρά του ενημέρωσε τον ασθενή για την αναβολή και του έδωσε εξιτήριο να πάει σε άλλο νοσοκομείο ή ιδιωτικό κέντρο.

Ο ασθενής που είχε προετοιμαστεί για το χειρουργείο, μετά τη δυσάρεστη αυτή εξέλιξη, πήγε στο γραφείο της διοίκησης και διαμαρτυρήθηκε έντονα. Σε συνέχεια αυτού η διοίκηση του νοσοκομείου ζήτησε από τον κ. Καρβελά να τη διευκολύνει υποβάλλοντας την παραίτησή του από τη θέση του διευθυντή της Κλινικής.

Η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

Στο θέμα παρενέβη και ο διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας του Νοσοκομείου, Θανάσης Χονδρομάρας, προκειμένου να εξομαλύνει την κατάσταση. Ωστόσο καταλυτική ήταν η παρέμβαση του διοικητή της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας Γιάννη Καρβέλη.   

«Ευτυχώς και προς τιμήν του ο κ. Καρβέλης αναγνωρίζει ότι υπάρχουν και άλλες παθήσεις και πρέπει να εξυπηρετούμε τους πολίτες. Πρέπει όμως κάθε φορά για να κάνουμε τη δουλειά μας να παρεμβαίνει ο διοικητής της Υγειονομικής Περιφέρειας; Δυστυχώς έζησα ένα πολύ δυσάρεστο γεγονός επειδή θέλησα να αντιμετωπίσω έναν ασθενή. Σε κάθε ευκαιρία που μας δίνεται προσπαθούμε να βάζουμε όσο πιο πολλά χειρουργεία μπορούμε για να προλαβαίνουμε δυσάρεστες εξελίξεις στους ασθενείς» μας είπε ο κ. Καρβελάς προσθέτοντας:

«Η κατάσταση που ζούμε είναι απερίγραπτη. Ζητάμε από τον κόσμο να ζει με το πρόβλημά του και φυσικά με τον κίνδυνο να έχουμε πολύ δυσάρεστες εξελίξεις. Προσωπικά έχω σταματήσει πλέον να διατηρώ λίστα αναμονής διότι αισθάνομαι ότι τους κοροϊδεύω από τη στιγμή που δεν ξέρουμε πότε και αν θα μπορέσουμε να τους αντιμετωπίσουμε».

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ

Υπενθυμίζουμε ότι την κατάσταση που επικρατεί στα χειρουργεία είχε αναδείξει προ ημερών η «Π» μεταφέροντας τις διαμαρτυρίες συμπολιτών που βρέθηκαν αντιμέτωποι με τις λίστες αναμονής.  Κι αυτό δεν αφορά μόνον απλά περιστατικά αλλά και καρκινοπαθείς που η κατάστασή τους δεν επιδέχεται καθυστέρηση.

Η ίδια κατάσταση επικρατεί και στο ΠΓΝΠ.  Σύμφωνα με τα όσα μας είχε αναφέρει ο διευθυντής της Χειρουργικής Κλινικής Γιάννης Μαρούλης λειτουργούν δύο χειρουργικές αίθουσες τις ημέρες εφημερίας του νοσοκομείου (Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή, Κυριακή) και μία στις μικρές εφημερίες (Τρίτη, Πέμπτη, Σάββατο).   

Οπως έχει γράψει η «Π» στην αίθουσα ανάνηψης των χειρουργείων έχει μεταφερθεί η γενική ΜΕΘ ενηλίκων. Επιπλέον σε δύο αίθουσες χειρουργικές νοσηλεύονται διασωληνωμένοι ασθενείς.  

Από τα παραπάνω είναι εύκολο να αντιληφθεί κανείς πόσο δύσκολες είναι οι συνθήκες που επικρατούν.

Την ίδια στιγμή όμως δεν δίνεται λύση στους άλλους, μη κορονοϊού, ασθενείς. Οσοι έχουν την οικονομική δυνατότητα αναζητούν λύση στον ιδιωτικό τομέα και οι άλλοι αναγκάζονται να ζουν με το πρόβλημά τους μέχρι να λήξει ο συναγερμός.    

(Από την σημερινή έντυπη έκδοση της εφημερίδας “Πελοπόννησος”)