Καλάβρυτα ή Μάνη; Τώρα θέση η Βουλή – Ολα όσα ειπώθηκαν στο έκτακτο δημοτικό συμβούλιο

Με τη φράση «τα Καλάβρυτα είναι συνυφασμένα με τους αγώνες της πατρίδας, έδωσαν το αίμα τους και είμαστε υποχρεωμένοι να στηρίξουμε την ιστορία τους», ο δήμαρχος Θανάσης Παπαδόπουλος έδωσε το «σύνθημα» της αντεπίθεσης της περιοχής για όσα έγιναν κατά τον φετινό εορτασμό της 25ης Μαρτίου 1821 στην στρατιωτική παρέλαση της Αθήνας και τα οποία οδήγησαν, χθες το μεσημέρι, σε κατεπείγουσα συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

Η παρουσία ενός κακέκτυπου του λαβάρου της Αγίας Λαύρας και μάλιστα -για πρώτη φορά- όχι πρώτο απ’ όλα ανοίγοντας την παρέλαση, αλλά με διπλή υποβαθμισμένη παρουσία, έχει ξεσηκώσει τους καλαβρυτινούς παράγοντες, που τώρα αναλαμβάνουν δράση αποκατάστασης της ιστορικής τάξης προς κάθε κατεύθυνση.

Ο κ. Παπαδόπουλος επισημαίνοντας με εμφατικό τρόπο ότι δεν υπάρχει Ελληνας που να μην γνωρίζει την ιστορία των Καλαβρύτων και το ότι η Αγία Λαύρα με το λάβαρό της είναι το σύμβολο του έθνους και ανοίγει τις παρελάσεις σε Αθήνα, Μεσολόγγι, Τρίπολη, ομογένεια εξωτερικού, πρότεινε κι έγινε ομόφωνα δεκτό, το θέμα να πάει στη Βουλή.

«Οσα στρεβλά έγιναν να σταματήσουν, εδώ και τώρα. Να συζητηθεί στη Βουλή η ιστορική αλήθεια και να μην παίζουν μαζί μας πολιτικά παιχνίδια. Να σταματήσουν οι μύθοι και οι θρύλοι ν’ αντικαθιστούν τα πραγματικά ιστορικά γεγονότα. Ν’ αποφανθεί η πολιτική, πολιτειακή και εκκλησιαστική αρχή. Δεν έχουμε αντιπαράθεση με άλλες πόλεις, αλλά δεν θα επιτρέψουμε να ξαναπαίξουν με τα Καλάβρυτα κάποιοι, ανάλογα με την εντοπιότητά τους» τόνισε ο δήμαρχος.

Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΔΣ Θόδωρος Νασιώτης, κατονόμασε τον τ. πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο ότι ήταν αυτός που με την υπογραφή δύο Προεδρικών Διαταγμάτων το 2020 αλλοίωσε την πρωτοκαθεδρία των Καλαβρύτων στην έναρξη της Επανάστασης προς όφελος της Μεσσηνιακής και Λακωνικής Μάνης, αλλά και του τ. υπουργού Εσωτερικών Τ. Θεοδωρικάκου που δρομολόγησε κάτι τέτοιο.

Ο δήμαρχος, χαρακτηρίζοντας ιστορική μέρα για τα Καλάβρυτα τη χθεσινή συνεδρίαση, σε έντονο ύφος προς κάθε πλευρά, αποσαφήνισε: «Δεν κρύβουμε την ιστορία μας. Το γεγονός πρέπει να ξεκαθαριστεί, αλλιώς δεν έχει λόγο το λάβαρο της Αγίας Λαύρας ν’ ανοίγει την παρέλαση και τα Καλάβρυτα δεν έχουν λόγο επίσης να έχουν τον Εθνικό Ηρώο Παλιγγενεσίας – Αγωνιστών του ’21. Δεν παίζουμε με την ιστορία, γιατί τα Καλάβρυτα δεν υφίστανται χωρίς ιστορία. Δεν πιστεύω ότι υπάρχει οργανωμένο σχέδιο αλλοίωσης των ιστορικών γεγονότων, αλλά μια αποσπασματική κίνηση. Τα Καλάβρυτα συμπυκνώνουν τα στοιχεία της εθνικής μας ταυτότητας».                                        

Παρέμβαση ηγουμένου π. Ευσέβιου

Κομβική ήταν και η παρέμβαση του ηγουμένου της ιστορικής Μονής Αγίας Λαύρας π. Ευσέβιου Σπανού στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Καλαβρύτων, που δήλωσε πως τόσο ο Μητροπολίτης Ιεωρώνυμος όσο και αυτός είναι ενοχλημένοι από την εξέλιξη, κάτι που περιγράφουν και σε επιστολή, την οποία έστειλαν χθες, προς τον υπουργό Αμυνας Ν. Παναγιωτόπουλο. «Πρόκεται για εν κρυπτώ ενέργειες πίσω από την πλάτη μας. Πρόκειται για μεγάλη αδικία εις βάρος των Καλαβρύτων και της Αγίας Λαύρας. Ζητάμε ν’ αποκατασταθεί η αλήθεια» ανέφερε.

Τι είπαν οι συμμετέχοντες

Οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων αλλά και πολλοί από τους συμμετέχοντες στην διαδικτυακή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Καλαβρύτων, στις παρεμβάσεις τους έκαναν πολιτικές κρίσεις αλλά κατέθεσαν και προτάσεις για τον τρόπο αντίδρασης των Καλαβρύτων στις «ανιστόρητες» φετινές καταστάσεις.

> Ο Γιώργος Λαζουράς (αρχηγός μείζονος αντιπολίτευσης) τόνισε πως ο δήμαρχος έπρεπε να προλάβει αρνητικές συμβολικές εκδηλώσεις, όταν είδε την ΠτΔ να πηγαίνει στην Αρεόπολη για την έναρξη του Επαναστατικού Αγώνα. «Τα Καλάβρυτα υπέστησαν ήττα. Τώρα δεν θέλουμε δικαιολογίες και υποσχέσεις» τόνισε.

> Ο Σπύρος Θεοχάρης (αρχηγός ελάσσονος αντιπολίτευσης) μίλησε επίσης για ήττα της περιοχής και κατηγόρησε τον δήμαρχο ότι κράτησε ισορροπία μεταξύ ιστορίας και έργων που περιμένει από τη Γιάννα Αγγελοπούλου της Επιτροπής «Ελλάδα 2021». «Υπήρχαν λάθη και παραλείψεις και τώρα να μην λειαίνουμε την ήττα με κάποια έργα» ανέφερε.

> Ο Γιώργος Τσενές (αρχηγός ελάσσονος αντιπολίτευσης) έκανε λόγο για διαχρονική υποβάθμιση της Αγίας Λαύρας και του λαβάρου απέναντι στην οποία δεν έδρασε η περιοχή. «Πρόκειται για μεθοδευμένη απαξίωση. Ν’ ανασυνταχθούμε και να δώσουμε τη μάχη. Ηττηθήκαμε χωρίς να δώσουμε τη μάχη» υπογράμμισε.

> Ο Κώστας Μάρκου (βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ) παραδέχθηκε πως όλοι έχουν ευθύνη για ολιγωρίες και χαρακτήρισε απρέπειες τα όσα έγιναν στη φετινή επέτειο, «κακής αισθητικής και λειτουργικής με ευθύνη κυβερνητική» όπως υποστήριξε. «Δεν βλέπω συνωμοσιολογία αλλά κάποια στρατιωτική πηγή ως υπεύθυνη» σημείωσε και αντιτάχθηκε σε μία κόντρα πόλεων.

> Ο Δημήτρης Κατσικόπουλος (τ. βουλευτής – νομάρχης) βρήκε σκοπιμότητα, αφού όπως είπε, άλλες περιοχές εποφθαλμιούν τα Καλάβρυτα. «Πρόκειται για απρέπεια που δεν πρέπει να μείνει έτσι γιατί μπορεί να επαναληφθεί. Οι ομογενείς απανταχού της γης να ενημερωθούν και να στείλουν υπογραφές διαμαρτυρίας» πρόσθεσε.

> Ο Φωκίων Ζαΐμης (αντιπεριφερειάρχης) ζήτησε δυναμική παρέμβαση στην κυβέρνηση και τα κόμματα για όσα «απαράδεκτα» έγιναν.

> Ο Ανδρέας Φίλιας (υπεύθυνος αντιπεριφερειάρχης για την επέτειο) χαρακτήρισε πολύ σοβαρό το θέμα και κατέστησε πως η Περιφέρεια θα είναι δίπλα σε ό,τι κάνει ο δήμος.                                                     

Τπυ ΔΗΜΗΤΡΗ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΠΟΥΛΟΥ

triadafilop@pelop.gr