Ηλεία: «Θαύμα» μετά μουσικής στη ΜΕΘ με ασθενή covid

Μεγάλη αχτίδα φωτός, αισιοδοξίας και ηθικής ανάτασης κατάφεραν να δώσουν στην κοινωνία της Ηλείας οι γιατροί της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας Covid-19 του Νοσοκομείου Πύργου, αφού μετά από έναν περίπου μήνα, η θέληση για ζωή υπερίσχυσε  και το προσωπικό κατάφερε να  χαρίσει το δώρο της υγείας σε ασθενή, ο οποίος παρέμενε όλο αυτόν τον καιρό διασωληνωμένους και σε καταστολή.

ΑΜΕΣΑ

Η κατάσταση του 68χρονου από τον Πύργο κρίθηκε από τους ιατρούς εξαιρετικά κρίσιμη και διασωληνώθηκε αμέσως μόλις έφθασε στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών. Αν και δεν είχε υποκείμενα νοσήματα, ο παράγοντας της παχυσαρκίας (ζύγιζε 145 κιλά) τους οδήγησε  στο να δράσουν άμεσα και αποτελεσματικά. Οι συντονισμένες ενέργειες της διευθύντριας ΜΕΘ- Covid-19 Αναστασίας Βασιλείου, το έμψυχο δυναμικό και ο τεχνικός εξοπλισμός, έπαιξαν ρόλο καταλυτικό για την  πορεία της υγείας του, ο οποίος σήμερα ζει για δεύτερη φορά το θαύμα της ζωής.

Ο ΚΑΦΕΣ

«Δεν ήξερε αν είναι μέρα ή νύχτα. Δεν είχε επίγνωση του που βρισκόταν και πόσες ημέρες νοσηλευόταν στη ΜΕΘ» δήλωσε στην «Π» γιατρός του νοσοκομείου  περιγράφοντας τις πρώτες ώρες μετά την αποσωλήνωση του ασθενούς,  λίγο πριν οδηγηθεί στην παθολογική κλινική, έχοντας ξεπεράσει πια τον κίνδυνο.

Το πρώτο πράγμα που ρώτησε ο ασθενής ήταν εάν θα μπορούσε να πιεί λίγο καφέ.

ΜΟΥΣΙΚΗ

Σ’ αυτόν τον αδυσώπητο πόλεμο κατά του κορονοϊού  το προσωπικό της ΜΕΘ  έχει επιστρατεύσει όλα τα μέσα ίασης που διαθέτει. «Στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας ακούγεται μουσική», είπαν μιλώντας στην «Π»  γιατροί. Η χρήση της μουσικής έχει διπλό ρόλο. Για τους διασωληνωμένους ασθενείς που έχουν τις αισθήσεις τους χρησιμοποιούμε τη μουσική ώστε να έχουν ερεθίσματα. Από τη άλλη, η χρήση της αποτρέπει από το να ακούν τον ήχο των μηχανημάτων», λένε.

ΑΓΩΝΙΑ

Η αγωνία των συγγενών, όπως στην περίπτωση του 68χρονου, καθ’ όλη την διάρκεια της μάχης που δίνει ο καθένας, είναι έκδηλη. Μεγάλη παρηγοριά για τους ασθενείς με τον ιό είναι μια μεγάλη κάθετη γυάλινη επιφάνεια.

«Αποτελεί μεγάλο ευτύχημα που στη ΜΕΘ υπάρχει αυτή η γυάλινη επιφάνεια», είπαν  στην «Π» οι γιατροί.  Το «αόρατο τείχος» επιτρέπει σε ασθενείς και συγγενείς να επικοινωνούν μεταξύ τους. Αυτή η επικοινωνία τροφοδοτεί και τις δύο πλευρές  με ψυχικά αποθέματα τις δύσκολες ώρες της «μάχης» υπογράμμισαν.

ΕΞΑΝΤΛΗΣΗ

Ολο το προσωπικό της ΜΕΘ κάνει τρεις εξαντλητικές βάρδιες το 24ωρο φορώντας τις ειδικές στολές για τουλάχιστον 6 ώρες συνεχόμενες. «Ενα μεγάλο κομμάτι από την ψυχή μας το έχουμε καταθέσει εδώ», λένε στην «Π».

Εκτός απ’ το προσωπικό της Μονάδας, δύσκολη είναι η κατάσταση και για τις οικογένειές τους.

ΗΡΩΕΣ

«Στην πράξη δεν είμαστε σπίτι μας, δεν βλέπουμε τις οικογένειές μας», μεταφέρει  στην «Π» ένας από τους γιατρούς της ΜΕΘ Covid-19 Πύργου. Ο ίδιος χαρακτηρίζει όλο το προσωπικό ως «αφανείς ήρωες μίας ηρωικής μάχης. που καταθέτει την ψυχή του σ’ αυτό που κάνει και πολλές φορές όλους να έρχονται αντιμέτωπους με τον ίδιο τους τον εαυτό».

Του ΠΕΤΡΟΥ ΓΚΙΣΤΗ