Πάτρα – Κομμωτήρια και καταστημάτα περιποίησης νυχιών: Με όρεξη αλλά…

Πάτρα - Κομμωτήρια και καταστημάτα περιποίησης νυχιών: Με όρεξη αλλά...

Κάτω του αναμενόμενου εμφανίζεται η ζήτηση στα κομμωτήρια και τα κέντρα περιποίησης άκρων που άνοιξαν από χθες σε όλη τη χώρα μετά την εισήγηση της επιτροπής λοιμωξιολόγων. Η «Π» έκανε έρευνα αγοράς για να δει ποια είναι η εικόνα που επικρατεί στα δύο επαγγέλματα και ήρθε σε επικοινωνία με δύο ιδιοκτήτες κομμωτηρίων και δύο ιδιοκτήτες κέντρων περιποίησης άκρων.

Η γενική αίσθηση είναι πως η δουλειά ξεκινάει να μπαίνει σε ροή και υπάρχουν αρκετά ραντεβού για τις πρώτες ημέρες λειτουργίας, αλλά ο αριθμός των ραντεβού δεν συγκρίνεται με την περίοδο μετά το τέλος της πρώτης καραντίνας.

Οι επαγγελματίες του χώρου θεωρούν πως δέχτηκαν καίριο πλήγμα από την «μαύρη» εργασία που κυριάρχησε το προηγούμενο διάστημα και σε ορισμένες περιπτώσεις πιστεύουν πως είναι σαν να ξεκινούν από την αρχή το «χτίσιμο» του πελατολογίου τους, ακόμα και αν υπάρχει αβεβαιότητα για το αν θα χρειαστεί νέο κλείσιμο των καταστημάτων λόγω της πανδημίας. Ενώ, επιπλέον, θεωρούν πως η στήριξη που δέχτηκαν από το κράτος το προηγούμενο διάστημα με τις επιστρεπτέες προκαταβολές δεν ήταν αρκετή για να καλυφθούν οι πάγιες υποχρεώσεις των καταστημάτων τους.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Είδαμε πολλούς νέους πελάτες

Ο Γιώργος Σπυρόπουλος, ιδιοκτήτης κομμωτηρίου στην περιοχή του Ρίου, παρουσιάζει σήμερα στην «Π» αυτό που του έκανε εντύπωση στα πρώτα ραντεβού του: «Εχουμε αρκετούς νέους πελάτες στα πρώτα ραντεβού μας και μου έχει κάνει εντύπωση. Ισως, οι πελάτες ψάχνονται για κάτι διαφορετικό ή κατά τη διάρκεια της καραντίνας είχαν προσφύγει σε άλλες λύσεις για την περιποίηση των μαλλιών τους και τώρα θέλουν να επισκεφτούν κάποιο κομμωτήριο για πιο επαγγελματικές λύσεις. Θεωρώ πως μας κάνει κακό η “μαύρη” εργασία, αλλά στο τέλος ο κόσμος εκτιμά τον επαγγελματία. Γενικά πάντως, είμαστε ένας κλάδος που σε βάθος χρόνου δεν θα επηρεαστούμε όπως άλλοι. Ασφαλώς έχουμε απώλειες και μπορεί το επόμενο διάστημα συνάδελφοι να ρίξουν το κόστος των υπηρεσιών τους, αλλά σε γενικές γραμμές όσοι αξίζουν, θα αντέξουν. Το χειρότερο είναι πως έχουμε μπει σε μια κατάσταση γεμάτη ανασφάλεια. Δεν γνωρίζουμε αν θα χρειαστεί να ξανακλείσουμε για κάποιο διάστημα και αυτό μας επηρεάζει ψυχολογικά».

ΛΟΥΙΖΑ ΜΥΛΩΝΑ: Ξεκινήσαμε με όρεξη

Η ιδιοκτήτρια κομμωτηρίου στα Ζαρουχλέικα Λουίζα Μυλωνά τονίζει: «Υπάρχει ζήτηση και ο κόσμος δείχνει πως χρειάζεται τις υπηρεσίες μας. Ωστόσο είναι τέτοιο το πλαίσιο που λειτουργούμε με αποστάσεις και αυστηρά ραντεβού, που σημαίνει ότι δεν μπορούμε να δουλεύουμε στο ρυθμό που θα θέλαμε. Παρόλα αυτά έχουν κλείσει οι ώρες των ραντεβού σε ικανοποιητικό βαθμό. Την περίοδο της καραντίνας, η λεγόμενη ”μαύρη” εργασία θεωρώ πως γενικά μας έκανε κακό. Ομως, ο κόσμος σε μεγάλο βαθμό έκανε υπομονή και έδειχνε κατανόηση για την κατάσταση».

ΜΑΡΙΟΣ ΓΕΩΡΓΟΥΣΗΣ: 60% κάτω σε σχέση με πέρυσι

Ο Μάριος Γεωργούσης, που διατηρεί κατάστημα περιποίησης άκρων στο κέντρο της Πάτρας, θεωρεί πως το  προηγούμενο διάστημα προκλήθηκε μεγάλο πλήγμα στον κλάδο: «Μέχρι στιγμής τα ραντεβού πηγαίνουν χαλαρά. Ο κόσμος φαίνεται να έχει συνηθίσει την κατάσταση και το προηγούμενο διάστημα προσέφυγε σε άλλες λύσεις τις οποίες ενδεχομένως και θα κρατήσει. Συνομιλώντας με συναδέλφους και φίλους από τον κλάδο, η κατάσταση που μου περιγράφουν είναι πάνω-κάτω η ίδια». Επιπλέον, ο κ. Γεωργούσης κάνει λόγο για εκκίνηση από την αρχή καθώς ο όγκος εργασίας σε σχέση με πέρυσι είναι ακόμα και 60% κάτω: «Ουσιαστικά είναι σαν να ξεκινάμε από το μηδέν. Σε σχέση με πέρυσι την ίδια εποχή, δηλαδή όταν βγήκαμε από την πρώτη καραντίνα, η δουλειά είναι ακόμα και 60% κάτω. Ενώ επιπλέον, χρειάζεται να τονίσουμε πως και με τις επιστρεπτέες προκαταβολές είχαμε θέμα, καθώς στους περισσότερους τα χρήματα που μας δόθηκαν δεν έφταναν ούτε για τα πάγια έξοδά μας».

ΣΩΤΗΡΙΑ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ: Δεν γίνεται χαμός, ο κόσμος δεν είχε υπομονή

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η Σωτηρία Σπυροπούλου, που διατηρεί και αυτή κατάστημα περιποίησης άκρων στο κέντρο της Πάτρας. Η κα. Σπυροπούλου παρουσιάζει πώς κινούνται τις πρώτες ημέρες οι προθέσεις των πελατών, συγκρίνει την κατάσταση που επικρατούσε πέρυσι και σχολιάζει τη «μαύρη» εργασία: «Από την Παρασκευή που ανακοινώθηκε το άνοιγμα των καταστημάτων μας ξεκίνησαν τα τηλέφωνα και τα μηνύματα για ραντεβού, αλλά δεν μπορώ να πω, πως γίνεται και χαμός. Η δουλειά δεν είναι σε καμία περίπτωση στα ίδια επίπεδα με πέρυσι μετά την καραντίνα. Πέρυσι είχαμε κλείσει όλη την εβδομάδα με πολλά ραντεβού, ενώ φέτος είναι πιο χαλαρά τα πράγματα. Φέτος το διάστημα που μείναμε κλειστοί ήταν αρκετά μεγάλο και ο κόσμος ίσως δεν είχε υπομονή. Γι’ αυτό, και στράφηκε σε άλλες λύσεις και υπήρχε σε μεγάλο βαθμό “μαύρη” εργασία. Αρκετοί πελάτες μας χρειάζονται τις υπηρεσίες μας τακτικά επειδή ακολουθούν θεραπείες για τα άκρα τους, οπότε δεν μπορούσαν να περιμένουν όσο διάστημα απαιτήθηκε μέχρι να ανοίξουμε ξανά».

Του ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ

anastasop@pelop.gr