Βουλή: Με εντάσεις η πρώτη ημέρα συζήτησης της πρότασης μομφής – Πώς θα «παρέμβει» τελικά ο Ανδρουλάκης

Ένταση προκλήθηκε κατά την έναρξη της συζήτησης της πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης, μετά το αίτημα του ΚΙΝΑΛ για παρέμβαση του Νίκου Ανδρουλάκη.

Βουλή: Με εντάσεις η πρώτη ημέρα συζήτησης της πρότασης μομφής - Πώς θα «παρέμβει» τελικά ο Ανδρουλάκης

Στα ύψη αναμένεται να φτάσει το Σαββατοκύριακο το πολιτικό «θερμόμετρο» ανάμεσα σε κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση, στο πλαίσιο της συζήτησης στη Βουλή για την πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης την οποία κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, ξεκίνησε το απόγευμα της Παρασκευής με τις τοποθετήσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Τζανακόπουλου και της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου

Ενδεικτικό του ενδιαφέροντος είναι ότι -πλην των υπουργών- έχουν γραφτεί να μιλήσουν 220 βουλευτές: 108 από τη ΝΔ, 70 από τον ΣΥΡΙΖΑ, 17 από το Κίνημα Αλλαγής, 12 από το ΚΚΕ, 5 από την Ελληνική Λύση, 6 από το ΜέΡΑ25 και οι 3 ανεξάρτητοι.

Η συζήτηση αναμένεται να ολοκληρωθεί περί τις 8:00 το βράδυ της Κυριακής, με ονομαστική ψηφοφορία. Για να γίνει δεκτή η πρόταση δυσπιστίας πρέπει να εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών, ενώ δεν μπορεί να υποβληθεί νέα πρόταση πριν περάσει εξάμηνο.

Δείτε live τη συζήτηση για την πρόταση μομφής

 

Ένταση «με το καλημέρα»

Αμέσως μετά την τοποθέτηση της κυρίας Ξενογιαννακοπούλου, επικράτησε ένταση στο κοινοβούλιο, με τον Μιχάλη Κατρίνη να παίρνει τον λόγο και να «επιτίθεται» στον πρόεδρο της Βουλής.

Ο κ. Κατρίνης ανέφερε πως το ΚΙΝΑΛ ζήτησε την «μικρή» αίθουσα της Βουλής ώστε να γίνει σύγκληση της ΚΟ την προσεχή Κυριακή και το προεδρείο αρνήθηκε, ζητώντας αφενός εξηγήσεις από το προεδρείο και αφετέρου από τα υπόλοιπα κόμματα να πάρουν θέση και να πουν αν συμφωνούν με αυτή την «ατυχή πρώτη απόφαση του προεδρείου» όπως χαρακτηριστικά τόνισε.

Πρόταση μομφής: Ένταση «με το καλημέρα» μετά από αίτημα του ΚΙΝΑΛ

Στη συνέχεια, το λόγο πήρε ο Πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας, εξήγησε πως ο Νίκος Ανδρουλάκης ζήτησε να συγκληθεί η ΚΟ του ΚΙΝΑΛ το μεσημέρι της Κυριακής «την ίδια στιγμή που αρχίζει κατά τεκμήριο η αντίστροφη διαδικασία των ομιλιών των αρχηγών των κομμάτων», όπως χαρακτηριστικά είπε.

«Υπάρχει ένα θέμα που πρέπει να το λύσουμε. Το θέμα του ότι ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ δεν μετέχει στο Κοινοβούλιο. Όταν ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ να κάνει ΚΟ χθες, το ζήτησε την ώρα που δεν συνεδρίαζε η Ολομέλεια. Η ταυτόχρονη διαδικασία συνελεύσεως ΚΟ θεωρώ ότι αν μη τι άλλο είναι προβληματική για τη βαρύτητα της συνεδρίασης που ξεκινήσαμε πριν λίγο».

Βρέθηκε λύση

Λίγο αργότερα και αφού προηγήθηκε ανακοίνωση του ΚΙΝΑΛ που χαρακτήριζε «απαράδεκτη και αντιδημοκρατική η απόφαση του Προέδρου της Βουλής» βρέθηκε λύση αναφορικά με την παρέμβαση του προέδρου του ΚΙΝΑΛ, Νίκου Ανδρουλάκη στη συζήτηση.

Πρόταση μομφής: Πώς θα «παρέμβει» ο Ανδρουλάκης στη συζήτηση στη Βουλη

Σύμφωνα λοιπόν με όσα έγιναν γνωστά, ο κ. Ανδρουλάκης έκανε νέο αίτημα να χρησιμοποιήσει τη μικρή αίθουσα του κοινοβουλίου πριν την έναρξη της συνεδρίασης της Κυριακής, όποτε και αναμένεται να ολοκληρωθεί η συζήτηση με την ονομαστική ψηφοφορία.

Όπως τόνισε συγκεκριμένα ο Πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας, το νέο αίτημα του Κινήματος Αλλαγής έγινε δεκτό καθώς η συνεδρίαση θα γίνει εκτός του ωραρίου (σσ αρχίζει στις 09:00) της συνεδρίασης της ολομέλειας της Βουλής, επί της πρότασης δυσπιστίας  κατά της κυβέρνησης.

Η ανακοίνωση του ΚΙΝΑΛ 

 

Μητσοτάκης για πρόταση δισπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ: «Επιδιώκουν την πόλωση, δεν θα τους κάνουμε τη χάρη»

Θεοδωρικάκος: Ο ΣΥΡΙΖΑ αθωώνει μια ιδιωτική εταιρεία

Καραθανασόπουλος: «Υποκριτική» η συγνώμη της κυβέρνησης – «Κροκοδείλια τα δάκρυα» ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ

Ξενογιαννακοπούλου: Επιβλαβής για τον τόπο η κυβέρνηση Μητσοτάκη

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ