Εστίαση: Σε κανονικούς ρυθμούς ξανά από τη Δευτέρα αλλά με ανοικτές πληγές

«Μας άφησαν στο έλεος του Θεού» δηλώνουν επιχειρηματίες του κλάδου

εστίαση

Ευχάριστα ήταν τα μαντάτα για πολλούς πολίτες, που περίμεναν πώς και πώς τη χαλάρωση των μέτρων για τον κορονοϊό, αλλά κυρίως για τους επαγγελματίες και τους εργαζόμενους της εστίασης.

Στα καταστήματα εστίασης και διασκέδασης, επιστρέφει από την Δευτέρα η μουσική και η άρση του περιορισμού στο ωράριο. Ωστόσο, σε αυτή τη φάση τουλάχιστον κρίθηκε σκόπιμο να μην επιτραπεί η διασκέδαση για όρθιους, διατηρώντας τον περιορισμό για καθήμενους πελάτες. Η χαλάρωση των μέτρων, σίγουρα, ήταν μια θετική εξέλιξη για τον κλάδο, που όμως αντιμετώπισε τις σχετικές εξαγγελίες με ένα… πικρό χαμόγελο στα χείλη, γιατί οι επιχειρήσεις έχουν υποστεί σημαντική οικονομική ζημιά.

Οπως τονίζει ο Σύλλογος Καταστηματαρχών Εστίασης & Αναψυχής Ν. Αχαΐας, μετά από δύο χρόνια πανδημίας και περιορισμών, οι επιχειρήσεις παλεύουν να παραμείνουν ζωντανές.

Η απαγόρευση ξανά της μουσικής και των ορθίων, ο περιορισμός του ωραρίου λειτουργίας ως τις 12:00, ο διαχωρισμός των πελατών σε εμβολιασμένους και μη έχουν οδηγήσει τον κλάδο σε αδιέξοδο. Η κίνηση έχει μειωθεί δραματικά και η κατάσταση κάθε μέρα είναι όλο και πιο δυσχερής για τις επιχειρήσεις εστίασης αλλά και ολόκληρη την αγορά.

Από την άλλη πλευρά, οι οικονομικές υποχρεώσεις αυξάνονται και συσσωρεύονται σαν θηλιά για τους επαγγελματίες του κλάδου. Γι’ αυτό και είναι επιβεβλημένη η λήψη επιπλέον μέτρων, όχι για την ανακούφιση του κλάδου αλλά και για την επιβίωση του.

Γιατράς: Αυτονόητη αποζημίωση

Ο επιχειρηματίας και μέλος της Εστίασης Πάτρας Τάσος Γιατράς δήλωσε στην «Π» τα εξής: «Η εστίαση πληρώνει δυσανάλογα τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης που προκαλεί η πανδημία. Εχει απολέσει σχεδόν 4 δις, υπολειτουργώντας ή κλείνοντας τη δραστηριότητά της με κρατική εντολή και η αυτονόητη αποζημίωση μέρους της ζημιάς της, σχεδόν 1,5 δις, προπαγανδίζεται ως πακτωλός χρημάτων.

Ο σεβασμός προς τον κλάδο δεν έχει δημοσιονομικό κόστος, είναι το ελάχιστο που απομένει, αφού η απόσυρση των μέτρων στήριξης εδώ και μήνες, αναπόφευκτα προκαλεί οικονομική ασφυξία, υπερχρέωση επιχειρήσεων και δυσοίωνη κάθε πρόβλεψη και το βιώσιμο μέλλον του κλάδου».

Γιώργος Κολλιόπουλος: «Το τσουνάμι ανατιμήσεων και η ενέργεια δεν μας αφήνουν να χαρούμε»

Το μέλος της διοίκησης του ΣΚΕΑΝΑ Γιώργος Κολλιόπουλος, αναφερόμενος στην άρση των περιορισμών στην εστίαση, είπε: «Το τσουνάμι των ανατιμήσεων και η ενέργεια δεν μας αφήνει να χαρούμε για την απελευθέρωση. Σίγουρα θα αλλάξει η ψυχολόγια των πελατών, των στελέχων μας και ημών των ιδίων, αλλά είναι σημαντικό αυτό με το όποιο ξεκίνησα. Μισθωτοί ιδιωτικού και δημοσίου τομέα χάνουν διόμισι μισθούς το χρόνο από την αγοραστική τους δύναμη, λόγω των ανατιμήσεων και του ρεύματος. Εμείς αναγκαστικά θα ανεβάσουμε τιμές. Εχει γίνει ήδη σε πολλά καταστήματα, άρα καταλαβαίνει ο καθένας τι θα συμβεί στην αγορά και πόσο θα την επηρεάσει το προσεχές διάστημα, και πόσω μάλλον στην δίκη μας περιοχή που θεωρείται μια νέκρη πόλη, χωρίς τρένο, χωρίς τουρισμό, χωρίς παραγωγή… Προσωπικά πίστευω ότι πολλές επιχειρήσεις θα σταματήσουν να λειτουργούν και άλλες τόσες θα αλλάξουν χέρια…».