ΣΥΡΙΖΑ: Από κόμμα διαμαρτυρίας σε κόμμα νοικοκυραίων

Εδώ και μήνες, ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει να πετύχει δύο πράγματα. Πρώτο, να προκαλέσει φθορά στην κυβέρνηση. Δεύτερο, να συσπειρώσει τους παραδοσιακούς ψηφοφόρους του και να ανοιχτεί σε κοινωνικές ομάδες που δεν είχε καταφέρει να πείσει τα προηγούμενα χρόνια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των δημοσκοπήσεων που έχει στα χέρια του το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο πρώτος στόχος φαίνεται να επιτυγχάνεται, αφού όλα τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των μετρήσεων δείχνουν στοιχεία αγανάκτησης των πολιτών και μείωση της κυβερνητικής επιρροής. Το παρατεταμένο και αποτυχημένο λοκντάουν, σε συνδυασμό με τις άστοχες στιγμές της κυβέρνησης που είναι αρκετές το τελευταίο δίμηνο (Ικαρία, Λιγνάδης κ.λπ.) και τα περιστατικά αστυνομικής αυθαιρεσίας, έχουν προκαλέσει ρωγμές στην εικόνα του Μεγάρου Μαξίμου.

Ως προς το δεύτερο σκέλος, αυτό της συσπείρωσης και του ανοίγματος, το πράγμα φαίνεται πως ακόμα δεν πάει όπως θα ήθελαν στην Κουμουνδούρου. Παρά τις απώλειες της ΝΔ και τον εκνευρισμό της κοινωνίας, τα στοιχεία των ίδιων μετρήσεων που επικαλούνται δείχνουν ότι οι ίδιοι κερδίζουν ελάχιστα – τουλάχιστον προς ώρας. Τα παραπάνω στοιχεία, οδηγούν τους στενούς συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα στο συμπέρασμα πως το κόμμα τους πρέπει να κερδίσει ξανά σε αξιοπιστία, ώστε να μπορέσει να μπει ξανά σε κυβερνητική τροχιά, κάτι που ακόμα δεν έχει καταφέρει να πετύχει.

Υπό αυτό το πρίσμα, στον ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισαν, εκτός από τη σκληρή αντιπολιτευτική ρητορική, να χρησιμοποιήσουν και το χαρτί των απολύτως απαραίτητων συναινέσεων σε μια σειρά από κρίσιμα θέματα, όπως είναι η αντιμετώπιση της πανδημίας. Με αυτό τον τρόπο ευελπιστούν πως θα καταφέρουν να πείσουν τους πολίτες -και κυρίως τους λεγόμενους «νοικοκυραίους»- πως δεν είναι απλά ένα κόμμα διαμαρτυρίας, αλλά μία αξιωματική αντιπολίτευση ευθύνης.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η πρόσφατη πρόταση που κατέθεσε από το βήμα της Βουλής ο Αλέξης Τσίπρας, για ένα άτυπο μορατόριουμ ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση, για όσο καιρό διαρκέσει το τρίτο κύμα της πανδημίας. Η στόχευση του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ ήταν να σταματήσει από τη μία η κυβέρνηση να νομοθετεί αμφιλεγόμενα νομοσχέδια που αυξάνουν την κοινωνική ένταση, εν μέσω πανδημίας και από την πλευρά της, η αντιπολίτευση, να βάλει ένα φρένο στις μαζικές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας που έχουν πυκνώσει σε όλη τη χώρα το τελευταίο διάστημα – αν και είναι αμφίβολο το κατά πόσο μπορεί να επηρεάσει το κόμμα του, τους πολίτες που διαμαρτύρονται.

ΟΙ ΚΙΝΗΣΕΙΣ

Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο, ότι ο Αλ.Τσίπρας δήλωσε στο Open ότι θα μπορούσε να συζητήσει για την ανάγκη απαγόρευσης των διαδηλώσεων για ένα χρονικό διάστημα λίγων εβδομάδων, αλλά πάντα υπό την αίρεση ότι την πρωτοβουλία θα την έπαιρνε η κυβερνητική πλευρά, θέλοντας με αυτό τον τρόπο να δείξει ότι το μπαλάκι, πλέον, βρίσκεται στην πλευρά του Μαξίμου. Οπως ήταν αναμενόμενο, η κυβερνητική πλευρά απέρριψε την πρωτοβουλία Τσίπρα, κάτι, πάντως, που λίγο απασχολεί την Κουμουνδούρου, καθώς εκείνη έκανε το καθήκον της, τείνοντας χείρα βοηθείας προς τον Κ. Μητσοτάκη.

Η επιβολή αυτού του άτυπου μορατόριουμ, δεν είναι η πρώτη συναινετική κίνηση που έχει κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ προς την κυβερνητική πλευρά, τους τελευταίους μήνες. Τον Οκτώβριο του 2020, με το δεύτερο κύμα της πανδημίας να βρίσκεται προ των πυλών, ο Αλ. Τσίπρας είχε προτείνει να τοποθετηθεί ως υπουργός Υγείας κάποιο πρόσωπο κοινής αποδοχής, με τον ίδιο να βάζει τότε στο τραπέζι το όνομα της καθηγήτριας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Αθηνάς Λινού. Οπως ήταν αναμενόμενο, η πρόταση αυτή απορρίφθηκε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς θα ήταν σαν να παραδέχεται ότι η πανδημία έχει ξεφύγει από τον έλεγχο της κυβέρνησης. Λίγους μήνες αργότερα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε ζητήσει από την πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, τη σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών, ώστε να υπήρχε κοινή θέση για την αντιμετώπιση της κατάστασης. Ούτε αυτή η πρωτοβουλία του πρώην πρωθυπουργού καρποφόρησε, με την Κουμουνδούρου να ρίχνει και πάλι την ευθύνη στην πλευρά του Κ.  Μητσοτάκη.

ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΓΡΑΜΜΗ  

Παρά τα συνεχή «όχι» που εισπράττει από το Μέγαρο Μαξίμου, ο Αλ. Τσίπρας δεν θα σταματήσει να προτείνει συγκεκριμένα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας, ούτε να προσφέρει συναινέσεις στα πεδία που θεωρεί ότι μπορεί να υπάρξουν. Αλλωστε, δεν είναι λίγοι εκείνοι οι συνεργάτες του που εκτιμούν πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να συνεχίσει να βαδίζει πάνω στον δρόμο της «υπεύθυνης» γραμμής. Στην εδραίωση αυτής της άποψης, μεγάλο ρόλο έχει παίξει και η επιτυχία που γνώρισε η εκδήλωση για την παρουσίαση του προγράμματος για το «Νέο ΕΣΥ» που παρουσίασε πρόσφατα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Του

Αντώνη Γκιόκα