Καιρός: Από βράδυ Δευτέρας χιόνια ακόμα και στα 400 μέτρα – Η πρόγνωση του Νίκου Θεοδοσόπουλου

Ο έμπειρος προγνώστης μετεωρολόγος  Νίκος Θεοδοσόπουλος αποκαλύπτει τι καιρό θα έχουμε την επόμενη εβδομάδα. Χιόνια ακόμα και στο Άνω Καστρίτσι της Πάτρας

καιρός

Άστατος αναμένεται ο καιρός στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Όπως μας είχε ενημερώσει από την περασμένη εβδομάδα ο προγνώστης μετεωρολόγος Νίκος Θεοδοσόπουλος, η κατάρρευση του ρεύματος του κόλπου στον Ατλαντικό δημιουργεί αλυσιδωτές αντιδράσεις και αποσταθεροποιεί τις προβλέψεις στην Ευρώπη.

ΕΞΗΓΗΣΗ

Αυτό συμβαίνει γιατί στον Ατλαντικό Ωκεανό παρατηρούνται υψηλότερες θερμοκρασίες κατά 3-5 βαθμούς σε σχέση με τις φυσιολογικές τιμές, οι οποίες επηρεάζουν τη Δυτική Ευρώπη και χώρες όπως η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Γαλλία και η Μεγ. Βρετανία.

Όμως, συμβαίνει το αντίθετο στις χώρες από τις Αλπεις και ανατολικότερα. Ιδιαίτερα στη Βαλκανική Χερσόνησο αναμένεται εισβολή από ψυχρές και πολικές αέριες μάζες που εκτοπίζουν τις θερμές μάζες της Δυτικής Ευρώπης με αποτέλεσμα να έχουμε επεισόδια χειμωνιάτικης κακοκαιρίας που σαρώνουν τη Βαλκανική και επηρεάζουν την Ελλάδα.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ

Ειδικότερα, ο κ. Θεοδοσόπουλος εξηγεί για τις επόμενες ημέρες: «Μπαίνοντας στη νέα εβδομάδα, από το μεσημέρι με απόγευμα της Δευτέρας, θα αρχίσουν οι βροχές αλλά και η σημαντική πτώση της θερμοκρασίας έως και 7 βαθμούς. Η παρατηρούμενη βροχή προς το τέλος της Δευτέρας, αναμένεται να μετατραπεί σε χιονοπτώσεις οι οποίες σύμφωνα με τα διαθέσιμα σημερινά προγνωστικά στοιχεία δείχνουν ότι θα καλύψουν το Παναχαϊκό από την πλευρά της Πάτρας από τα 500 μέτρα και άνω, δηλαδή σε περιοχές όπως το Ανω Καστρίτσι».

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΧΑΪΑ

Για τις ανατολικές περιοχές της Αχαΐας, ο κ. Θεοδοσόπουλος λαμβάνοντας υπόψη τα σημερινά προγνωστικά δεδομένα αναφέρει: «Στην Ανατολική Αχαΐα ενδέχεται οι χιονοπτώσεις να φτάσουν ακόμα και στα 400 μέτρα, ενώ τα Καλάβρυτα που βρίσκονται στα 800 μέτρα θα έχουν σίγουρα χιονοπτώσεις». Το συνολικό ύψος βροχής για Δευτέρα 10-15 χιλιοστά. Το συνολικό ύψος βροχής για την Τρίτη για την Πάτρα είναι 10-15 χιλιοστά βροχής, δηλαδή συνολικά τις δύο ημέρες περίπου 25-30 χιλιοστά βροχής.

ΑΝΕΜΟΙ

Μέχρι την Κυριακή αναμένονται βόρειοι άνεμοι στην Πάτρα. Την Δευτέρα επιστρέφουν οι νοτιοδυτικοί άνεμοι ενισχυόμενοι 3-4 και τοπικά 5 μποφόρ. Με την αλλαγή της ημέρας προς Τρίτη, επιστρέφει ο βοριάς και θα ρίξει τη θερμοκρασία.

ΒΕΛΤΙΩΣΗ
Πάντως, το μέτωπο αυτής της κακοκαιρίας είναι ταχέως κινούμενο και από το μεσημέρι της Τρίτης θα βελτιωθεί στη Δυτική Αχαΐα και το βράδυ προς την Τετάρτη θα βελτιωθεί και στην Ανατολική Αχαΐα σύμφωνα με την πρόγνωση του Νίκου Θεοδοσόπουλου, ενώ τονίζει: «Για τους εκδρομείς η κακοκαιρία στην Αττική προβλέπεται για την Τρίτη».

ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΑ

Από την πρόγνωση του κ. Θεοδοσόπουλου δεν έλειψε και μία μακροπρόθεσμη πρόβλεψη: «Από την Τετάρτη αναμένεται αρκετή ηλιοφάνεια και θα παρουσιάσει άνοδο η θερμοκρασία φτάνοντας 14-15 βαθμούς, ενώ για το επόμενο διήμερο Πέμπτη-Παρασκευή ακόμα και 17 βαθμούς με ανοιξιάτικα χαρακτηριστικά. Φαίνεται ότι η τρίτη εβδομάδα 14-21 Φεβρουαρίου, οι θερμοκρασίες θα είναι για την Αχαΐα λίγο πιο κάτω από τις φυσιολογικές τιμές, ωστόσο η τελευταία εβδομάδα του μήνα, η μέση εβδομαδιαία θερμοκρασία θα είναι πιο πάνω από τις φυσιολογικές τιμές. Μπαίνοντας στον Μάρτιο φαίνεται περαιτέρω άνοδος της θερμοκρασίας».