Μονή Αγίων Θεοδώρων: Σε «κακή» επικαιρότητα η γιορτή της

Σήμερα, πρώτο Σάββατο της Μεγάλης Τεσσαρακοστής εορτάζει η Μονή Αγίων Θεοδώρων (γυναικεία Κοινοβιακή) που ανήκει στην Ιερά Μητρόπολη Καλαβρύτων & Αιγιαλείας, βρίσκεται κοντά στο χωριό Ανάσταση Καλαβρύτων, χτισμένη στις πλαγιές του όρους «Ζέμπι» (παρυφάδας του Ερύμανθου) σε υψόμετρο 1.051 μέτρων και απέχει 26 περίπου χλμ. από τα Καλάβρυτα και 92 περίπου χλμ. από την Πάτρα.

Στην επικαιρότητα λόγω της δικαστικής διαμάχης με τον ΑΔΜΗΕ για την εγκατάσταση δύο πυλώνων του έργου «Δυτικός Διάδρομος», κάτι που ως επίκαιρο γεγονός αδικεί την ιστορία της Μονής.

Η ακριβής χρονολογία ίδρυσης του μοναστηριού είναι άγνωστη και κατά την παράδοση ανάγεται στις αρχές του 12ου αιώνα όταν αυτοκράτορας του Βυζαντίου ήταν ο Εμμανουήλ Κομνηνός. Η πρώτη Μονή που βρισκόταν στην ίδια περίπου θέση με τη σημερινή καταστράφηκε το 1460 μετά την κατάληψη από τους Τούρκους και τη σημερινή της μορφή απέκτησε το 1724 όταν ο μοναχός Συμεών από το γειτονικό Αγρίδι προέβη σε ριζική ανακαίνιση, όπως πληροφορεί επιγραφή στο καθολικό της.

Επί Τουρκοκρατίας απέκτησε σημαντική κτηματική περιουσία σε Αχαΐα και Ηλεία. Μετόχια της υπήρχαν σε Κέρτεζη, Ανω Κλειτορία, Χαλανδρίτσα, Γαστούνη, Αμαλιάδα κ.ά.

Μεγάλη υπήρξε η προσφορά κατά την Επανάσταση του 1821 αφού αποτελούσε χώρο συνάντησης των Φιλικών και των προκρίτων της περιοχής αλλά και καταφύγιο για αγωνιστές.

Στο αρχείο της φυλάσσεται πλήθος επιστολών επωνύμων αγωνιστών της Επανάστασης που την ευχαριστούν για την βοήθεια που τους προσέφερε, όπως των: Κολοκοτρώνη, Φωτήλα, Πετμεζά, Ρούφου, Δικαίου, Θεοχαρόπουλου, κ.ά.

Το 1846 ο Βασιλιάς Οθωνας φρόντισε να τιμήσει ορισμένα από τα μέλη της αδελφότητας της Μονής με το «Χαλκούν Αριστείο» για την προσφορά τους στον απελευθερωτικό αγώνα του 1821.