Χρήστος Σταματόπουλος: Ο «κλέφτης» του Πατρινού Καρναβαλιού! ΦΩΤΟ

Ο Χρήστος Σταματόπουλος αποτύπωσε στο φωτογραφικό φακό του την ιστορία του αποκριάτικου θεσμού της Πάτρας!

Σταματόπουλος

Πάνω από 3 εκατομμύρια… στιγμές, υπολογίζεται ότι έχει «κλέψει» με το φωτογραφικό του φακό από το Πατρινό Καρναβάλι τα τελευταία 35 χρόνια! Πρόκειται για τον Χρήστο Σταματόπουλο, έναν από τους ….σεσημασμένους καταγραφείς των δρώμενων του κορυφαίου πολιτιστικού θεσμού της πόλης, που ακαταπόνητα έχει διανύσει μέσα από τα ατελείωτα χιλιόμετρα φιλμ της φωτογραφικής του μηχανής, το δικό του αποκριάτικο μαραθώνιο!

Με τη διεισδυτική και εκλεπτυσμένη ματιά του ανήσυχου καλλιτεχνικού δημιουργού, έχει καταφέρει να «αιχμαλωτίσει» μοναδικές στιγμές δημιουργικής έξαρσης των καρναβαλιστών και να «φωταγωγήσει» τα κρίσιμα δευτερόλεπτα της έκρηξης των συναισθημάτων.
Τα διαδοχικά «κλικ» του φακού του, έγιναν «μελωδία» σε ένα ιδιότυπο μουσικό θέμα που επένδυσε φάσεις του Κρυμμένου Θησαυρού, παρελάσεις, αποκριάτικους χορούς και εικόνες του δρόμου. Πάντα, προσφέροντας ανιδιοτελώς!

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ
Ο Χρήστος Σταματόπουλος, γεννήθηκε το 1949. Εκανε σπουδές Αρχαιολογίας, Αγγλικής Φιλολογίας και Φωτογραφίας στο West London College και το Addison College του Λονδίνου. Εκεί παρέμεινε το διάστημα 1972-1979 και εργάστηκε από το 1975-1979 στα «Photomarkets». Από το 1987 διατηρούσε φωτογραφείο στην Πάτρα, όπου και ειδικευόταν στην καλλιτεχνική και αρχιτεκτονική φωτογραφία και τα πορτρέτα studio.

Το φωτογραφικό του αρχείο, περιλαμβάνει συνολικά περισσότερες από 5 εκατομμύρια φωτογραφίες τόσο σε αρνητικά όσο και σε ψηφιακή μορφή, που απεικονίζουν όλα τα σημαντικά γεγονότα που συνέβησαν και συμβαίνουν στην πόλη της Πάτρας καθώς και πληθώρα φωτογραφιών από τις περιηγήσεις του στο Μεξικό, την Πορτογαλία, τη Μεγάλη Βρετανία, την Τυνησία και άλλες 30 χώρες που έχει επισκεφθεί.

To 1986, μια φωτογραφία του από τη συναυλία του Βασίλη Παπακωνσταντίνου στο Αρχαίο Ωδείο για το Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας, έγινε από την «Minos» το εξώφυλλο στον ιστορικό δίσκο «Χαιρετίσματα», του δημοφιλούς Ελληνα ρόκερ. Ενώ δικιά του φωτογραφία, έγινε το 1995 η κεντρική αφίσα του Πατρινού Καρναβαλιού!

Το 2012 ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Πατρέων, διοργάνωσε μία αναδρομική έκθεση με φωτογραφίες του, υπό τον τίτλο «Οψεις – Ρετροσπεκτίβα 1979-2012», μέρος της οποίας αποτυπώθηκε στο ομώνυμο λεύκωμα που κυκλοφόρησε.

Ας… βουτήξουμε λοιπόν, στην καρναβαλική θάλασσα των αναμνήσεών του, ανασύροντας από το βυθό της για την «ΠτΚ», καλλιτεχνικά «μαργαριτάρια»…

Σταματόπουλος Σταματόπουλος Σταματόπουλος Σταματόπουλος Σταματόπουλος Σταματόπουλος Σταματόπουλος Σταματόπουλος Σταματόπουλος