Πάτρα: Επιστροφή στη δουλειά για τους 147 συμβασιούχους

Δικαιώθηκαν προσωρινά και επιστρέφουν από σήμερα στις θέσεις τους οι 147 συμβασιούχοι της κοινωφελούς εργασίας (πρόγραμμα 2018) μέχρι να συζητηθεί η κύρια υπόθεσή τους στο Πρωτοδικείο Αθηνών στα μέσα Μαΐου.

Την απόφαση υποδέχθηκαν οι συμβασιούχοι με ικανοποίηση και χαρά, καθώς υπήρχαν κάποιες επιφυλάξεις για τη στάση που θα κρατούσε ο δήμος μέχρι και την τελευταία στιγμή. Είναι ενδεικτικό ότι το αίτημα που είχαν οι συμβασιούχοι για να συζητηθεί στην οικονομική επιτροπή εισήχθηκε με πρωτοβουλία της αντιπολίτευσης, λίγες ώρες πριν γίνει το δικαστήριο.

ΔΗΛΩΣΗ ΥΠΕΡ

Θετικά αποτιμήθηκε από την πλευρά των εργαζομένων ότι τελικά έδωσε το παρών στην δίκη ο αντιδήμαρχος καθαριότητας Νίκος Ασπράγκαθος ως εκπρόσωπος της δημοτικής αρχής και κατά δήλωση συμβασιούχων, όπως τους μεταφέρθηκε αφού δεν μπορούσαν να παρευρίσκονται, υποστήριξε την πολιτική απόφαση που είχε λάβει η οικονομική επιτροπή. Η απόφαση επιβεβαίωνε την θέση που είχε λάβει το δημοτικό συμβούλιο υπέρ του αιτήματος οκταμηνιτών της κοινωφελούς για παραμονή στις θέσεις εργασίας τους, με το επιχείρημα ότι «είναι καθοριστική και αναγκαία στο αυτονόητο δικαίωμά τους για μια ζωή με εργασία, ασφάλεια και αξιοπρέπεια».

ΑΝΕΛΑΒΕ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ

Επιπλέον, η οικονομική επιτροπή συμφώνησε ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και «πρέπει να μετατραπούν οι συμβάσεις τους σε αορίστου χρόνου» ενώ το όποιο κόστος προκύψει από την απόφαση του δικαστηρίου θα καλυφθεί με αναμόρφωση του προϋπολογισμού του δήμου. Για τη νομική υπηρεσία η απόφαση της οικονομικής επιτροπής ανέφερε ότι θα παραστεί στην εκδίκαση της υπόθεσης και «θα εκφράσει τη νομική της άποψη, όπως επίσης και τα πραγματικά περιστατικά».

Το Πρωτοδικείο αποφάσισε να επιστρέψουν στην εργασία τους με προσωρινή διαταγή η οποία έχει ισχύ μέχρι τις 12 Μαΐου που θα συζητηθεί  η κύρια υπόθεση.

ΞΕΠΕΡΑΣΤΗΚΑΝ ΕΜΠΟΔΙΑ

Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν κάνουν λόγο για δικαίωση της πολύμηνης μάχης που έδωσαν ενώ η θετική εξέλιξη τους ώθησε να εκφράσουν τις ευχαριστίες τους προς πάσα κατεύθυνση. «Η δημοτική αρχή και σύσσωμη η αντιπολίτευση στάθηκαν στο πλευρό των εργαζομένων εισάγοντας αρχικά το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο και ψηφίζοντας  έπειτα υπέρ της στήριξης τους στο δικαστήριο της Αθήνας. Με τη συμβολή τους ξεπεράστηκαν τα όποια εμπόδια  και απεδείχθη περίτρανα,  πως μέλημά τους είναι το δικαίωμα όλων στην εργασία. Στη συζήτηση της υπόθεσης ο αντιδήμαρχος καθαριότητας κύριος Νίκος Ασπράγκαθος, στήριξε έμπρακτα τον αγώνα όλων μας, μεταφέροντας παράλληλα στην έδρα τη βούληση του δημάρχου και σύσσωμου του δημοτικού συμβουλίου. Υπενθυμίζουμε πως ο δήμαρχος Πατρέων ήταν εισηγητής στη συζήτηση του θέματός μας στο δημοτικό συμβούλιο» αναφέρουν.

ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Ευχαριστίες απηύθυναν και στους επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, Γρηγόρη Αλεξόπουλο, Νίκο Παπαδημάτο, Γιώργο Ρώρο, Νίκο Νικολόπουλο, Πέτρο Ψωμά, Θεόδωρο Ντρίνια, Νίκο Τζανάκο, Χρήστο Πατούχα, Αλέκο Χρυσανθακόπουλο, τον ανεξάρτητο δημοτικό σύμβουλο Αντώνη Κουνάβη καθώς και όλο το Σώμα «για την αμέριστή συμπαράστασή τους», καθώς «από την αρχή μέχρι το τέλος κατανόησαν πλήρως τα δίκαια αιτήματά μας και συνέβαλαν στη δικαίωσή τους».