Πάτρα: 500.000 δικαιώματα Πατρινών στο Κτηματολόγιο – Κλείνει τέλος του μήνα το Υποθηκοφυλακείο

Επιβεβαιώθηκε πλήρως το χθεσινό ρεπορτάζ της «Π» για το επικείμενο κλείσιμο του Υποθηκοφυλακείου Πάτρας στις 31 Μαρτίου και την μεταφορά του, στο Κτηματολογικό Γραφείο. Οι επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται εντός των προσεχών ημερών, αλλά, οι υποθηκοφύλακες της περιοχής, ενημερώθηκαν ήδη χθες για τις επικείμενες αλλαγές, σε τηλεδιάσκεψη που είχαν με τη διοίκηση του Εθνικού Κτηματολογίου.

Ο υποθηκοφύλακας Πατρών Λευτέρης Τσιρώνης, επιβεβαίωσε στην «Π» την πληροφορία, ανακοινώνοντας ότι το Υποθηκοφυλακείο Πατρών κλείνει οριστικά και από την 1η Απριλίου  όλο το αρχείο του -περίπου 500.000 δικαιώματα- μεταφέρεται στην αρμοδιότητα και διαχείριση του Κτηματολογικού Γραφείου, που εδρεύει στην οδό Αγίου Ανδρέου.

Ο κ. Τσιρώνης, απευθύνει θερμή παράκληση προς όλους τους συμβολαιογράφους, να μην προσκομίζουν τις επόμενες ημέρες, συμβολαιογραφικές πράξεις που επιφέρουν χωρικές μεταβολές, καθώς πρόκειται για εργασίες που απαιτούν χρόνο, κάτι που αυτή τη στιγμή δεν θα διευκόλυνε την υπηρεσία, η οποία μπαίνει σε φάση απογραφής και μεταβίβασης.

Να θυμίσουμε ότι το Υποθηκοφυλακείο Πάτρας επαναλειτουργεί από την περασμένη Τρίτη, μόνο με ραντεβού λόγω των περιοριστικών μέτρων κατά του κορονοϊού, προσπαθώντας να διεκπεραιώσει πλήθος συμβολαιογραφικών πράξεων που είχαν «παγώσει» λόγω του σκληρού lockdown.

Η Πάτρα είναι από τις πλέον προωθημένες περιοχές και η μεταφορά του Yποθηκοφυλακείου ήταν προγραμματισμένη να γίνει από τον περασμένο Δεκέμβριο. Ομως οι εξελίξεις με την πανδημία του κορoνοϊού, πάγωσαν όλες τις διαδικασίες.

Σε εκκρεμότητα βρίσκονταν εδώ και μήνες, αρκετές υποθέσεις μεταβίβασης και δωρεάς ακινήτων, αγοραπωλησιών, κ.λπ., ενώ πρόβλημα υπήρχε και με την ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίων που πρέπει να ενεργοποιηθεί από την 1η Απριλίου.

ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

Να σημειωθεί πως, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 4512/2018, η Πάτρα μετατρέπεται σε έδρα του Κτηματολογικού Γραφείου Δυτικής Ελλάδας. Θα πάρει τα δικαιώματα του Δήμου Ερυμάνθου και Δυτικής Αχαΐας, ενώ θα έχει υποκαταστήματα σε Αίγιο, Μεσολόγγι, Αγρίνιο, Πύργο και Αμαλιάδα.

Αρχικά προβλεπόταν και η λειτουργία υποκαταστήματος του Κτηματολογίου στα Καλάβρυτα, ως έδρα Πρωτοδικείου, αλλά κάτι τέτοιο δεν επιβεβαιώθηκε στις αποφάσεις της Κτηματολόγιο ΑΕ, γι΄αυτό και υπήρξαν αντιδράσεις εκ μέρους του τοπικού Δικηγορικού Συλλόγου.

Ετσι, στο Αίγιο αναμένεται να γίνει μεταφορά του αρχείου του Υποθηκοφυλακείου Καλαβρύτων, όπως και των λοιπών τριών Υποθηκοφυλακείων της περιφέρειας του Πρωτοδικείου Καλαβρύτων (Καλαβρύτων, Αροανίας και Κλειτορίας). Επιπλέον, στο Κτηματολογικό Γραφείο Αιγίου, θα μεταφερθούν και τα δικαιώματα της Ακράτας και Αιγείρας.