Πάτρα – Επιμένει η ΕΛΑΣ: Ήμασταν παρόντες στις σκάλες

Η τοπική ΕΛΑΣ εξήγησε τον τρόπο διαχείρισης, ο οποίος παρουσιάστηκε λεπτομερώς χθες από την «Π», των δεκάδων ατόμων που συγκεντρώθηκαν το βράδυ της Κυριακής, μετά την απαγόρευση κυκλοφορίας στις σκάλες της Αγίου Νικολάου και στο Κάστρο. Ωστόσο δημόσια πρόσωπα αν και συνηγορούν στο ότι καλώς έπραξε η αστυνομία και δεν λειτούργησε κατασταλτικά στο συγκεντρωμένο πλήθος, εκφράζουν την άποψη πως θα έπρεπε να ληφθούν προληπτικά μέτρα για την αποφυγή φαινόμενων συνωστισμού.

Οπως γνωστοποίησε ο αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας, Χαράλαμπος Μπονάνος, την περασμένη Τετάρτη, κατόπιν πρωτοβουλίας του πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με την παρουσία όλων των ελεγκτικών αρχών σε μια προσπάθεια να  επισημανθούν και να προβλεφθούν καταστάσεις, που ενδεχομένως εξέθεταν την πόλη, δεδομένης της υγειονομικής κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στην περιοχή.

ΜΠΟΝΑΝΟΣ:

«Ξέραμε όλοι, ότι υπάρχουν συγκεκριμένα σημεία στην πόλη, στα οποία έπρεπε να υπάρξει για εμένα προληπτική δράση. Μακριά από εμένα οι εύκολες κρίσεις. Αυτοί που έχουν την επιχειρησιακή ευθύνη ξέρουν καλύτερα, σίγουρα όμως το αποτέλεσμα δεν ήταν αυτό που θα περιμέναμε όλοι. Εκεί που εστιάζω και εγώ πλέον είναι η πρόληψη» δήλωσε στην «Π» ο κ. Μπονάνος, προσθέτοντας «Δεν είναι εύκολο εκ των υστέρων να δείχνεις με το δάκτυλο και να μιλάς για ευθύνες και αυτό, γιατί πρέπει να ξέρεις η αστυνομία τι δυνάμεις μπορούσε να διαθέσει και σίγουρα σ΄ εκείνη την κατάσταση, εκείνη την ώρα ήταν πολύ δύσκολη η θέση της γιατί θα μπορούσαν να προκληθούν τραυματισμοί, πράγμα που δεν το ήθελε κανείς».

ΦΩΤΗΛΑΣ

«Καλώς η αστυνομία δεν επενέβη σε κατασταλτικό επίπεδο, όταν είχαν μαζευτεί τόσα πολλά άτομα εκεί, διότι το πιθανότερο είναι, ότι θα είχαμε περαιτέρω θέματα, θα μπορούσα να έχουμε και θύματα. Αυτό που ίσως θα μπορούσε να είχε γίνει , ήταν σε προληπτικό επίπεδο», δήλωσε στην «Π» ο βουλευτής Αχαΐας της Νέας Δημοκρατίας, Ιάσων Φωτήλας.

ΕΛΑΣ

Τελικά έδρασε ή όχι προληπτικά η αστυνομία; Οπως μεταφέρθηκε από αστυνομικές πηγές στην «Π», μπορεί ο καθένας πριν την έναρξη της νυχτερινής απαγόρευσης κυκλοφορίας (7 μ.μ.) με την αποστολή ενός μηνύματος (sms) να κινηθεί και να καθίσει ακόμα και στις σκάλες της Αγίου Νικολάου. Δεν θα μπορούσε η αστυνομία να απαγορεύσει την προσέλευση στο σημείο. Επισημαίνεται ωστόσο, ότι ο χώρος επιτηρείτο διακριτικά και περιπολικά με τη χρήση ηχητικών μηνυμάτων προέτρεπαν τον κόσμο ν’ αποχωρήσει για την  αποφυγή συνωστισμού. 

Με την παρέλευση  της 7ης απογευματινής , όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές από διάφορα σημεία έκαναν την εμφάνιση τους πολυπληθείς ομάδες, μεταξύ των οποίων μελή οπαδικών συνδέσμων, αντιεξουσιαστές, ρομά, στο πάνω μέρος στις σκάλες. Κινήθηκαν από τα στενά του Κάστρου, το Δασύλλιο και την ευρύτερη περιοχή της άνω πόλης. 

«Η αστυνομία δεν ήταν απούσα επειδή δεν έκανε την επιχείρηση που ήταν απαγορευτική δεδομένων των συνθηκών, του χώρου και των κινδύνων που εγκυμονούσαν, η αστυνομία ήταν παρούσα», επεσήμανε στην «Π», αξιωματικός της ΕΛΑΣ.

«Δυστυχώς έγιναν αυτά τα γεγονότα στις σκάλες της Αγίου Νικολάου και θέλω να επισημάνω ότι δεν έγιναν από καρναβαλιστές, οι καρναβαλιστές επέδειξαν μια απίστευτη πειθαρχία, που δείχνει την υπευθυνότητα τους, τον σεβασμό τους στον θεσμό. Εγιναν από μια μικρή μειοψηφία, που αντιμετώπισε με ελαφρότητα το θέμα του υγειονομικού πρωτοκόλλου. Υπήρξε μια εστία υπερμετάδοσης.  Μπορεί σε 10 ημέρες να καταγράφουμε κρούσματα, τα οποία θα είναι διαφορετικά από αυτά που θα περιμέναμε σε σχέση με την πορεία της νόσου στην περιοχή μας», υπογράμμισε στην «Π» ο αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας, Χαράλαμπος Μπονάνος.

 Της ΜΑΡΙΑΣ Κ. ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

papagian@pelop.gr