Πατρινό Καρναβάλι: «Η κυρία των τιμών» έρχεται δίπλα στην Βασίλισσα – Ένας νέος χαρακτήρας μπαίνει στον θεσμό – Στόχος το Βιβλίο Guinness
Το μαξιλάρι της Κω και η δημιουργία της μεγαλύτερης ταπισερί από χαρτί και στυλό bic, για να μπει στο Βιβλίο των Ρεκόρ Guinness!
Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε πως το Πατρινό Καρναβάλι έχει τον Βασιλιά και την Βασίλισσά του. Τώρα ήρθε η ώρα να γνωρίσουμε έναν νέο χαρακτήρα, που στόχος της ΚΕΔΗΠ – Καρναβάλι Πάτρας είναι να ενταχθεί στον θεσμό. Πρόκειται για την «Κυρία των τιμών».
Συγκεκριμένα, στο πρόσφατο ΔΣ της ΚΕΔΗΠ – Καρναβάλι Πάτρας αποφασίστηκε η έγκριση υλοποίησης του εικαστικού event «Η κυρία των τιμών» υπό την αιγίδα του IN ARTS στο πλαίσιο των δράσεων του Πατρινού Καρναβαλιού 2022.
Το event που προτείνεται αποτελεί μια εκδήλωση με εικαστικό και έντονα πολιτισμικό χαρακτήρα, ενώ συνθέτει μια πρωτότυπη και πρωτοποριακή πρόταση για τη πόλη της Πάτρας, για το Καρναβάλι αλλά και για τις εικαστικές τέχνες στην πόλη μας.
Αποτελείται από πολλαπλές δραστηριότητες σχεδιασμένες με συνοχή και οργάνωση πάνω σε σαφείς στόχους.
• Η ανάπτυξη του event, ως περιεχόμενο, έχει ως κύριο πεδίο την παραγωγής ενός νέου χαρακτήρα, «την Κυρία επί των Τιμών», η οποία συμβολίζει τη γυναίκα ως δημιουργό τέχνης, αλλά και ως τον άνθρωπο της διπλανής μας πόρτας. Την άγνωστη Ελληνίδα γυναίκα, που κέντησε με θαυμαστή χάρη τους πόνους και την αισιοδοξία της πάνω σε ρούχα και στολίδια του σπιτιού, δίχως ποτέ να φανταστεί τι πλούτη μας κληροδότησε.
• Ζητάμε την ενίσχυση της γυναικείας φιγούρας σε αυτήν την μεγάλη γιορτή της Πάτρας, ώστε να συμμετέχουμε ενεργά ως πολίτες στην ενδυνάμωση των γυναικών που στην εποχή μας, ίσως περισσότερο από κάθε άλλη εποχή, έχουν ανάγκη να στηρίξουμε τη φωνή τους
Στόχος είναι η παραγωγή ενός νέου χαρακτήρα στο αφήγημα του Καρναβαλιού, η παραγωγή μιας νέας πολιτιστικής/εικαστικής κουλτούρας για το Καρναβάλι της Πάτρας, αλλά και η παραγωγή πρωτότυπων εικαστικών προϊόντων και συμμετοχικών δράσεων με αφορμή το Καρναβάλι της Πάτρας.
Σύμφωνα με την απόφαση της ΚΕΔΗΠ – Καρναβάλι Πάτρας αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός νέου εικαστικού λεξιλογίου για το Καρναβάλι και τον εμπλουτισμό του με έναν νέο χαρακτήρα όπως επίσης και τη διεύρυνση του θεσμού του Καρναβαλιού όλο τον χρόνο.
Έτσι δίπλα στον Βασιλιά Καρνάβαλο και την Βασίλισσα τώρα θα κάθεται η «Κυρία επί των τιμών».
Όσον αφορά το έργο, αυτό εντάσσεται στις τέχνες του θεάματος. Όπως διαβάζουμε χαρακτηριστικά: «Ήταν το πατρινό καρναβάλι του 1939 όπου στο άρμα παρήλαυνε η βασίλισσα του καρναβαλιού συνοδευόμενη από τις κυρίες της τιμής. Ήταν τότε που δεν υπήρχε ο βασιλιάς καρνάβαλος αλλά ένας πρίγκιπας που θανατωνόταν στο κέντρο της πλατείας Γεωργίου.
Σήμερα, οι κυρίες της τιμής δεν υπάρχουν πια, ο πρίγκιπας έγινε βασιλιάς, και η βασίλισσα απέκτησε το ρόλο εκείνο της συνοδού. Για φέτος το καρναβάλι και κάθε φέτος ζητάμε την ενίσχυση της γυναικείας φιγούρας σε αυτήν την μεγάλη γιορτή της Πάτρας, ώστε να συμμετέχουμε ενεργά ως πολίτες στην ενδυνάμωση των γυναικών που στην εποχή μας, ίσως περισσότερο από κάθε άλλη εποχή, έχουν ανάγκη να στηρίξουμε τη φωνή τους.
Ο τρόπος που επιλέγουμε είναι μέσα από την επανένταξη του χαρακτήρα της κυρίας των τιμών στο καρναβάλι της Πάτρας, το οποίο θα τρέχει παράλληλα ως εικαστικό δρώμενο αλλά και θα εντάσσεται αρμονικά στην ευρύτερη δραστηριότητα.
Η Κυρία των Τιμών θα συμβολίζει τη γυναίκα ως δημιουργό τέχνης, αλλά και ως τον άνθρωπο της διπλανής μας πόρτας. Για φέτος «πιάνουμε λιμάνι», […] στην άγνωστη Ελληνίδα γυναίκα, που κέντησε με θαυμαστή χάρη τους πόνους και την αισιοδοξία της πάνω σε ρούχα και στολίδια του σπιτιού, δίχως ποτέ να φαντάζεται τι πλούτη μας κληροδοτούσε».
Με βάση τα παραπάνω, λοιπόν, στόχος είναι να δημιουργηθεί μία ιστορία στην οποία ο Βασιλιάς Καρνάβαλος φέρνει την Κυρία των Τιμών με πλοίο στο λιμάνι της Πάτρας και όλη μαζί συμμετέχουν στην γιορτή.
Όσον αφορά την εικαστική μορφή του έργου, θα είναι στηριγμένη στην ελληνική λαϊκή τέχνη. Πηγή έμπνευσης θα αποτελέσει η λαϊκή κεντητική και συγκεκριμένα η σταυροβελονιά, η οποία μεταγράφεται (Τέχνη της οικειοποίησης) στα γνωστά pixels δυο και τριών διαστάσεων, προσεγγίζοντας την σύγχρονη αισθητική της ψηφιακής εικόνας και των video games.
Το όλο εγχείρημα αισθητικά, αποτελεί μια κίνηση «επιστροφής στις ρίζες», ένας τρόπος δηλαδή να οικειοποιηθούμε τις έννοιες, τα σύμβολα που εμπεριέχονται στα κεντήματα (εικαστικά κείμενα), και μετέπειτα να μπορέσουμε να «καθρεφτίσουμε» τις πληροφορίες αυτές, σε σύγχρονες εικαστικές δράσεις & «παιγνιώδεις καταστάσεις», στο σύγχρονο design, με αφορμή το καρναβάλι της πόλης μας.
Η πηγή και το ερέθισμα για την παραγωγή του εικαστικού έργου θα αποτελεί το σχέδιο από το μαξιλάρι της Κω.
Το εικαστικό έργο του event θα περιλαμβάνει δύο κύριες δράσεις, με την πρώτη να είναι «ο χρησμός της Κυρίας των Τιμών».
Ακολουθώντας την ιστορία του παραμυθιού θα υλοποιηθεί μια μνημειακής κλίμακας «ταπισερί» από χαρτί και στυλό bic, με τη συνεργασία εκατοντάδων συμμετεχόντων».
Στο πλαίσιο αυτό θα πραγματοποιηθεί open call για την δημιουργία του έργου σε πολίτες της Πάτρας αλλά και όλης της χώρας στα ΜΜΕ, open call για την δημιουργία του έργου σε δομές, φορεί, αλλά και σε πολίτες από όλο τον κόσμο, μέσο της mail art δίνοντας στο έργο διεθνή διάσταση.
Στόχος είναι η καταγραφή του έργου στο Βιβλίο Guinness ως την πρώτη και μεγαλύτερη ταπισερί από χαρτί και στυλό bic!
Η δεύτερη δράση έχει τίτλο «Η Κυρία των Τιμών και η μεγάλη γιορτή». Στο πλαίσιο αυτής προβλέπεται η σχεδίαση κατασκευής άρματος με αφορμή το κέντημα από την Κω, με το άρμα να αποτελεί ένα από αυτά του Δήμου που θα δημιουργηθεί στο Καρναβαλικό Συνεργείο με την καθοδήγηση του υπευθύνου και των συνεργατών. Επίσης προβλέπεται η σχεδίαση ειδικής ενδυμασίας για τους performers και παρέλαση χορευτικής performance.
Οι παραπάνω δράσεις θα παρουσιάζονται τόσο στο πλαίσιο της Μεγάλης Παρέλασης της Κυριακής, όσο και κάποιες βραδιές της τελευταίας εβδομάδας του Πατρινού Καρναβαλιού, αλλά και στον χώρο των Παλαιών Σφαγείων στο τέλος Μαρτίου.
Παράλληλα στόχος είναι η δημιουργία ενός αγαλματιδίου της Κυρίας των Τιμών και προϊόντων προς πώληση.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News