Τάδε έφη η Εφη

Σωστά αποφαίνεται η Εφη Αχτσιόγλου, υπερασπιζόμενη κομματικά φίλιο άρθρο το οποίο κατέληγε σε σεξιστικού τύπου προτροπή προς τον πρωθυπουργό, η οποία έχει μειωτικό χαρακτήρα στην παραδοσιακή αργκό όλων των λαών, και ο ΣΥΡΙΖΑ, ως γνήσια προοδευτική, δύναμη τη μετέρχεται.

Δεν πρέπει να εστιάζουμε στο ύφος των συντρόφων, είπε η πρώην υπουργός, αλλά στα επιχειρήματα.
Πράγματι, την επόμενη φορά που θα κοντέψουμε να τρακάρουμε, όταν μας πει ο άλλος οδηγός «δε βλέπεις πού πας ρε τομάρι; Γιατί αλλάζεις ρεύμα κυκλοφορίας ρε παλιάτσο;», οφείλουμε να προσπεράσουμε τις μειωτικές φράσεις και να επικεντρώσουμε στην ουσία, αντιδρώντας ως εξής: «Δε βλέπεις τι γίνεται ρε μπαγλαμά; Αν δεν αλλάξω ρεύμα κυκλοφορίας, ρε γύφτουλα, θα φτάσω νύχτα στο σπίτι μου». Απέναντι στο επιχείρημά μας αυτό, ο άλλος θα αντιδράσει εύλογα: «Κι εμένα τι στα κρεμμύδια μου πότε θα φτάσεις σπίτι σου εσύ; Μαζί μένουμε και μας περιμένει η γυναίκα μου να φάμε;». Για να απαντήσουμε εμείς με τη σειρά μας: «Εσύ νομίζεις ότι η γυναίκα σου μαγειρεύει αυτή την ώρα; Γιατί μάλλον ξεπετάει τους άντρες της πολυκατοικίας, εάν έχει έναν μπούφο σαν εσένα που δε βλέπει μπροστά του και δε λέει να παραχωρήσει προτεραιότητα σε άνθρωπο. Γιδι. Ε, γίδι».

Εκείνος βέβαια θα αποκρούσει την αιχμή περνώντας σε ζητήματα δομής των υπηρεσιών και αποτελεσματικότητας των μηχανισμών διαλογής οδηγών: «Εγώ είμαι ρε το γίδι; Ή εκείνοι οι ρεμπεσκέδες που σου δώσανε το δίπλωμα ενώ δεν ξέρεις να χειρίζεσαι ούτε ξυριστική μηχανή, λινάτσα, που θα πιάσεις τη γυναίκα μου στο στόμα σου, λες και δεν ξέρουμε τι βάζεις στο στόμα σου τα βράδια».

Στο σημείο αυτό, και πριν περάσουμε σε άλλη σφαίρα, αυτή της αναζήτησης ηθικών φραγμών στη σεξουαλική ελευθεριότητα και, αντίστοιχα, στον προβληματισμό κατά πόσο ο παθητικός ρόλος στο σεξ έχει μειωτικό αντίκτυπο σε μια προσωπικότητα, θα παρέμβει τρίτος οδηγός, που θα υπεραμυνθεί του θεσμού επίλυσης διαφορών: «Δεν πάτε σε καμιά γωνία να απαυτωθείτε και οι δυο σας; Μας σκοτίσατε τον γκιώνη πρωινιάτικα. Δεν βλέπετε την ουρά που έχετε κάνει, βόδια. Ε, βόδια».

Εμείς από πλευράς μας, ωστόσο, θα αποκρούσουμε μια σύσταση που καθαρά εισάγει μια πρόταση αυθαιρεσίας η οποία δυσκολεύει το έργο των αρχών: «Δεν πάω πουθενά ρε τσόλι. Εδώ θα μείνω, να έρθει ο τροχονόμος, να δει τι γίνεται και να βουτήξει όσους παρκάρουν στο ρεύμα και να τους απαυτώσει το τιμ τι ρι ριμ».

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το ύφος και οι λεκτικές πομπές δεν πρέπει να ακυρώνουν την πολιτική ουσία των διαφορών και των τοποθετήσεων, και πράγματι η αριστερή προσέγγιση της κ. Αχτσιόγλου είναι μια πρόκληση να επικεντρώνουμε στην καθαρή φύση των ζητημάτων, πέρα από φτιασιδώματα και ρητορείες.

Μας επέτρεψε η παρέμβασή της να γυμνάσουμε και να παροξύνουμε την παιδεία μας και να ασχοληθούμε με τα άλλα μεγάλα θέματα της εβδομάδας, όπως πχ, η ανάγκη για τροποποίηση του ποινικού κώδικα. Σε κατηγορίες όπως ο βιασμός ανηλίκου, πρέπει να χωρεί ελαφρυντικό εάν σας αγαπά ο κ. Ρουβάς, ειδάλλως τα πράγματα γίνονται δύσκολα.