ΙΕΚ Δέλτα – Πάτρα: Υψηλή γαστρονομία για τους νοσηλευόμενους – ΦΩΤΟ
Οι νοσηλευόμενοι του νοσοκομείου «Άγιος Ανδρέας» απόλαυσαν ένα ξεχωριστό μενού που ετοιμάστηκε στα μαγειρεία από τους σεφ και το προσωπικό του νοσοκομείου σε συνεργασία με τους σεφ και τους σπουδαστές του ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ
Αν και στο κρεβάτι του πόνου οι νοσηλευόμενοι του «Αγίου Ανδρέα» γιόρτασαν την Τσικνοπέμπτη γευόμενοι ένα ξεχωριστό μενού που ετοιμάστηκε στα μαγειρεία του νοσοκομείου υπό την επίβλεψη της υπευθύνου του Τμήματος Κλινικής Διατροφής, από τους σεφ και το προσωπικό του νοσοκομείου σε συνεργασία με τους σεφ και τους σπουδαστές του ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ.
Η ιδέα ξεκίνησε από την υπεύθυνη του Γραφείου Εξυπηρέτησης Πολιτών του «Αγίου Ανδρέα» Κανέλλα Κοντονή η οποία σε συνεργασία με τη διαιτολόγο του νοσοκομείου Χρυσάνθη Συρίμπεη, το πρότειναν στον διοικητή του νοσοκομείου, Ηλία Θεοδωρόπουλο οποίος ανταποκρίθηκε και στήριξη την υλοποίηση της πρότασης αυτής.
Ετσι το πρωί της Πέμπτης τα σύγχρονα μαγειρεία του «Αγίου Ανδρέα» μετατράπηκαν σε ένα πραγματικό εργαστήριο υψηλής γαστρονομίας. Πρωταγωνιστές οι σπουδαστές του Τμήματος Μαγειρικής του ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ.
Η διαιτολόγος του νοσοκομείου Χρυσάνθη Συρίμπεη αναφερόμενη στο μενού μάς είπε: «Σε συνεργασία με τους μάγειρες τις σχολής προσαρμόσαμε το μενού κατάλληλα ώστε να καλυφθούν όλοι οι ασθενείς μας συμπεριλαμβανομένων των διαβητικών. Στόχος μας ήταν να προσφέρουμε κάτι κατάλληλο και παράλληλα κάτι γευστικά ξεχωριστό».
Ο υπεύθυνος του τομέα γαστρονομίας του ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ Χάρις Αξιώτης επισήμανε την άριστη κατάσταση που βρήκαν στα μαγειρεία του νοσοκομείου. «Το γεγονός ότι είμαστε εδώ στον ”Αγιο Ανδρέα” και συναντήσαμε μία τέτοια κουζίνα με κάνει πολύ περήφανο που το νοσοκομείο της πόλης μας διαθέτει τέτοιου υψηλού επιπέδου εγκαταστάσεις. Μαζί με τους σπουδαστές μας ετοιμάσαμε ένα κατάλληλο μενού για τους ασθενείς».
Ο σεφ τη σχολής, Φώτης Στεργίου, χαρακτήρισε πρόκληση την πρόσκληση να μαγειρέψουν για τους ασθενείς του νοσοκομείου. «Ετοιμάσαμε ένα κοτόπουλο με μαστιχωτό πουρέ που έχει μέσα γραβιέρα κι ένα λάδι μαϊντανού. Φτιάξαμε μία σαλάτα με πολύχρωμα ντοματίνια, κίτρινα και ροζ παντζάρια και πλαισιώσαμε το μενού με ένα γαλακτομπούρεκο προσαρμοσμένο στις ανάγκες των ασθενών».
Ο διοικητής του νοσοκομείου Ηλίας Θεοδωρόπουλος υπογράμμισε ότι δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στο φαγητό που σερβίρεται στους ασθενείς και στο προσωπικό που εφημερεύει. «Ημερησίως παρασκευάζονται περίπου 1.200 – 1.250 μερίδες φαγητού. Γενικά πιστεύω ότι τα μαγειρεία μας είναι σε πολύ καλό βαθμό λειτουργίας με όλο το προσωπικό, συμπεριλαμβανομένων και των τραπεζοκόμων να δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους για τη φροντίδα των ασθενών μας. Σήμερα οι ασθενείς μας θα λάβουν ένα γεύμα πολύ διαφορετικό που θα τους είναι σίγουρα ευχάριστο. Ευχαριστούμε γι’ αυτό τη διευθύντρια του ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ κ. Στεργίου, τους σεφ και τους σπουδαστές».
Ο αναπληρωτής διοικητής του νοσοκομείου, Παναγιώτης Δημόπουλος πρόσθεσε: «Ολοι μας είμαστε εδώ για τη φροντίδα των ασθενών μας. Οι πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται για τα φαγητά είναι Α’ ποιότητας και οι εγκαταστάσεις μας υπερσύγχρονες».
Η διευθύντρια του ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ Χριστίνα Στεργίου ανέφερε ότι στόχος αυτών των δράσεων είναι «η ενίσχυση και πολύπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητας των σπουδαστών μας. Πραγματοποιούμε όσο συχνά μπορούμε δράσεις που έχουν στο επίκεντρό τους τον άνθρωπο ώστε μέσα από αυτές να καλλιεργούμε την ευαισθησία και την αλληλεγγύη».
Ηταν μία ξεχωριστή εμπειρία
Η προετοιμασία του μενού της Τσικνοπέμπτης για τους ασθενείς και το προσωπικό του «Αγίου Ανδρέα» ήταν μία σημαντική εμπειρία για τους σπουδαστές.
Οι ίδιοι μας παρουσίασαν τα πιάτα και μίλησαν για την εμπειρία τους.
Ο Ηλίας παρουσίασε το γαλακτομπούρεκο εξηγώντας ότι «είναι πιο εξελιγμένο από το παραδοσιακό συνδυασμένο με φύλο και κανταϊφι, με καραμέλα και φιστίκι. Είμαι πολύ χαρούμενος που είδα μία τόσο ωραία κουζίνα σε νοσοκομείο της πόλης μας. Χαίρομαι που οι ασθενείς είχαν την ευκαιρία να φάνε κάτι διαφορετικό από αυτό που έχουν συνηθίσει να τρώνε στο νοσοκομείο».
Η Σπυριδούλα παρουσίασε το γευστικότατο κοτόπουλο με πουρέ πατάτας, μανιτάρια, τσιπς παρμεζάνας και λάδι μαϊντανού. «Είμαι στο πρώτο έτος της σχολής και αυτή η εμπειρία ήταν πάρα πολύ δυνατή για εμάς. Δεν είχαμε πολλές ευκαιρίες λόγω της πανδημίας για δράσεις του είδους. Το να ετοιμάζεις φαγητό για ασθενείς είναι κάτι ξεχωριστό».
Η Αγλαΐα περιέγραψε τη σαλάτα που προσφέρθηκε στους νοσηλευόμενους και η οποία αποτελούνταν «από μία βάση με κριθαροκούλουρο με βούτυρο, χρωματιστά ντοματίνια, παντζάρι, λάδι μαϊντανού και γιαούρτι αρωματισμένο με σκόρδο και σχοινόπρασο. Για εμάς ήταν μία ξεχωριστή εμπειρία».
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News