ΕΤΑΔ: Δεν δίνει λύση, φωνάζει για τη βρύση

Την «τελική πολιτική απόφαση» της Κυβέρνησης και της εταιρείας ακινήτων του δημοσίου (ΕΤΑΔ ΑΕ) ζήτησε ο δήμαρχος Κώστας Πελετίδης από την διοίκηση της δεύτερης, σχετικά με το αίτημα παραχώρησης του παλιού σκουπιδότοπου του Ριγανόκαμπου στο δήμο Πατρέων. Δυσφορία προκάλεσε στη δημοτική αρχή η έγκληση της ΕΤΑΔ επειδή εγκατέστησε βρύση για τους Ρομά που διαμένουν στον καταυλισμό.

Ο Κ. Πελετίδης στην απαντητική επιστολή του προς τον πρόεδρο και τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΤΑΔ ΑΕ, Αντώνη Μπέζα και Σ. Βλαστό αντίστοιχα, την οποία κοινοποιεί και στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, εκφράζει την έκπληξή του, καθώς διαπιστώνει ότι η διοίκηση της εταιρείας αποφεύγει να δώσει καθαρή απάντηση στο αίτημα της παραχώρησης για 50 χρόνια που έχει υποβάλει ο δήμος.

Αντ’ αυτού, εγκαλεί τον Δήμο «γιατί βάλαμε «βρύση» για να πιουν νερό οι τσιγγάνοι που μένουν στον καταυλισμό του Ριγανόκαμπου από τη δεκαετία του 1980». Η διοίκηση της ΕΤΑΔ στην επιστολή της συμφωνεί με τις άσχημες συνθήκες διαβίωσης των ρομά στον καταυλισμό, αλλά εκπλήσσεται από το ότι «… ο καταυλισμός φέρεται να υδροδοτείται, χωρίς όμως να υφίσταται προηγούμενη άδεια της Εταιρείας μας προς τούτο».

Παρεμπιπτόντως δεν είναι η πρώτη φορά που διατυπώνεται κριτική επειδή ο Δήμος Πατρέων εγκαθιστά βρύση και υδροδοτεί τον καταυλισμό. Κάτι ανάλογο είχε συμβεί επί δημαρχίας Ευάγγελου Φλωράτου, περί το 2000, με τον Δήμο να δέχεται βολές από διάφορες πλευρές που θεωρούσαν ότι η στέρηση του κοινωνικού αγαθού (νερό) θα ωθούσε τους σκηνίτες να μετεγκατασταθούν.
Ο δήμαρχος χαρακτηρίζει αξιοπερίεργο το γεγονός ότι παρά τις πολυάριθμες επιστολές που «σας έχουμε στείλει και με τις οποίες ζητάμε την παραχώρηση του χώρου, ώστε να ξεκινήσει η ανάπλασή του σύμφωνα με το εγκεκριμένο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΓΠΣ) του Δήμου μας», η διοίκηση της ΕΤΑΔ στην επιστολή της αναφέρει ότι: «Είναι εμφανές ότι οι παραπάνω αυθαίρετες χρήσεις, δεν συνάδουν με τις καθορισμένες από το ΓΠΣ χρήσεις, όπως πολιτισμός, αθλητισμός, αναψυχή, εκπαίδευση και έρευνα κ.λπ.».

Η δημοτική αρχή αφήνει έμμεσα αιχμή ότι δεν έχει γίνει το αυτονόητο μέχρι σήμερα, δηλαδή να συναντηθούν οι δύο πλευρές, ώστε να ενημερωθεί η διοίκηση της εταιρείας για το ιστορικό της υπόθεσης και για το αίτημα της πόλης που έχει εγκριθεί ομόφωνα από το δημοτικό συμβούλιο (16/02/2021) και στον πυρήνα του περιλαμβάνει τα εξής:
> Αμεση παραχώρηση στο δήμο Πατρέων της χρήσης του χώρου του Ριγανόκαμπου για πενήντα χρόνια, με σκοπό τη δημιουργία και λειτουργία του ανατολικού πάρκου της Πάτρας, με χρήσεις που συνάδουν με το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο και τον αναδασωτέο χαρακτήρα του.
> Χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό ή από προγράμματα, των απαραίτητων μελετών και εργασιών διαμόρφωσης του χώρου.
> Προκήρυξη σχετικού πανελλήνιου αρχιτεκτονικού διαγωνισμού, όπως προβλέπεται και στο τεχνικό πρόγραμμα του 2021.

Δεν αρκεί η μετεγκατάσταση
Σύμφωνα με το ιστορικό που παρουσιάζει ο Δήμος στην επιστολή του προς την ΕΤΑΔ, το Ελληνικό Δημόσιο (Κτηματική Υπηρεσία) συνέταξε πρωτόκολλο διοικητικής αποβολή των ρομά από τον καταυλισμό το 2005. Η διοικητική αποβολή δεν έγινε δεκτή από το Πρωτοβάθμιο Δικαστήριο, που με την υπ’ αριθμ. 312/2005 απόφασή του, έκανε δεκτή την ανακοπή. Επίσης, η από 29/08/2008 και με αριθμό κατάθεσης 3876/2008 έφεση του Ελληνικού Δημοσίου στην προαναφερθείσα απόφαση, κρίθηκε και δημοσιεύτηκε στην Πάτρα σε έκτακτη δημόσια συνεδρίαση στις 23/07/2010, όπου ακυρώθηκε το πρωτόκολλο διοικητικής αποβολής του Ελληνικού Δημοσίου.
«Το θέμα της μετεγκατάστασης των ρομά, σε σπίτια που θα ανταποκρίνονται σε στοιχειώδη πρότυπα υγιεινής και αξιοπρέπειας, δεν είναι απλή διαδικασία και δε λύνεται με διοικητικές πράξεις» υποστηρίζει ο Δήμος. Εκτιμά ότι απαιτεί ουσιαστική πολιτική από μεριάς των κυβερνήσεων, συνθήκες που θα δίνουν δουλειά στους ενήλικες, δυνατότητες υποχρεωτικής εκπαίδευσης στα παιδιά, κ.λπ. και σε αυτή την κατεύθυνση υποστηρίζεται ότι αγωνίζεται.