Καρναβαλικές εκδηλώσεις: Θέατρο, ταινίες και ψηφιακό κόμικ

Με ψηφιακό κόμικ και θέατρο συνεχίζεται σήμερα το ψηφιακό πρόγραμμα του Πατρινού Καρναβαλιού 2021.

Συγκεκριμένα στις 12 το μεσημέρι έχουμε τον «Κρυμμένο Θησαυρό των Εντόμων», ένα ψηφιακό κόμικ του Γιώργου Μελισσαρόπουλου, ενώ στις 9 το βράδυ, θα δούμε την θεατρική παράσταση «Μια καρναβαλική ιστορία» σε σκηνοθεσία Δημήτρη Ζαπάντη.

Η πρωτοτυπία της παράστασης συνίσταται σε μια διττή παράμετρο. Αφενός στην τεχνική πρωτοτυπία με τη μορφή ραδιοπτικού θεάτρου και η δεύτερη αφορά τη σκηνοθετική σύλληψη, σε συγκερασμό με την καρναβαλική ιστορία της Πάτρας. Στο συγκεκριμένο διαδικτυακό θέατρο η παράσταση θα είναι προσβάσιμη, όχι μόνο από Πατρινό αλλά από παγκόσμιο κοινό.
Το έργο ξεκινάει στο 1900 όπου ένας κύριος αγοράζει από ένα παιδάκι μια εφημερίδα. Αμέσως, ξεκινάει το διάβασμα, δυνατά, της εφημερίδας εν είδει αφηγηματικού μοτίβου (με συνεχή ανάγνωση καθ’ όλη τη διάρκεια της παράστασης).

Η σκηνοθεσία είναι του Δημήτρη Ζαπάντη, παίζουν οι Δημήτρης Βαμβακάς και Δήμητρα Θεοδωροπούλου, ενδυματολόγος είναι η Ελένη Ασλανίδη, η εικαστική σύλληψη του Ιωάννη Κοψίνη, η μουσική κάλυψη του Αθανάσιου Ευστρατιάδη, η τηλεοπτική κάλυψη του Μάνου Μπουσέ και η τεχνική υποστήριξη του Χρήστου Αναγνωστόπουλου. Ηδη από χθες στην επίσημη σελίδα της ΚΕΔΗΠ Καρναβάλι Πάτρας carnivalpatras.gr η προβολή της παράστασης «Μετακίνηση 6… για τον παππού Αριστοφάνη» της Θεατρικής Ερασιτεχνικής Ομάδας Α΄ ΕΛΜΕ, που βασίζεται στο έργο του Φώτη Λάζαρη, ο οποίος υπογράφει επίσης τη σκηνοθεσία και έχει κάνει τη μουσική επιμέλεια.

Και χθες είχαμε δύο ακόμα πρεμιέρες. Η πρώτη είναι το «Rebirth» της Μαρίας Λάτα. Οπως σημειώνει η ίδια: «Η κουραστική παύση μέσα από την οποία μαχόμαστε να απελευθερωθούμε, σίγουρα θα τελειώσει. Ο Βασιλιάς Καρνάβαλος φλεγόμενος βυθίζεται μέσα στο νερό κατά τη τελετή λήξης. Αλλά η φλόγα του στην ουσία δεν παύει ποτέ, από αυτή γεννιέται πάλι (Rebirth), αυτεξούσιος. Γιατί μόνο έτσι μπορεί να υπάρξει το καρναβάλι και έτσι μπορεί να υπάρξει η ζωή.
Ποιος λοιπόν, μπορεί ή τολμά να σβήσει τη φωτιά του καρναβαλιού; Ποιος μπορεί να σβήσει τη φλόγα των ανθρώπων;».

Στις 9 το βράδυ έγινε η πρεμιέρα της προβολής της ταινίας μικρού μήκους του Παναγιώτη Φαφούτη «Joanna» (2015). Η ταινία επιλέχτηκε να αρχίσει να προβάλλεται ανήμερα Τσικνοπέμπτη αφού ο αστικός μύθος που παρουσιάζει, είναι συνδεδεμένος με τη μέρα αυτή στην παράδοση του Πατρινού Καρναβαλιού. Στην ταινία παίζουν οι Υβόννη Μαλτέζου, Στέλιος Σοφός και Ηρακλής Τζαβέλας.