Αγρίνιο: Διαχρονικό Μουσείο οι παλιές καπναποθήκες – Σε δημοπράτηση οι μελέτες

Πρόκειται για ένα τετραώροφο κτίριο με ημιυπόγειο, κατασκευασμένο το 1923, που έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο και άρρηκτα συνδεδεμένο με την τότε οικονομική ζωή της πόλης.

Αγρίνιο Το 4ώροφο κτίριο με ημιυπόγειο «Παπαπέτρου» από το 1923

Σε τροχιά υλοποίησης βρίσκεται η μετατροπή σε Διαχρονικό Μουσείο των παλαιών καπναποθηκών Παπαπέτρου, στο Αγρίνιο.

Στη Διαύγεια, δημοσιεύθηκε πρόσφατα η διακήρυξη ανοικτής διαδικασίας για τη σύναψη ηλεκτρονικών δημοσίων συμβάσεων μελετών για την επισκευή και τον εκσυγχρονισμό του κτιρίου των παλιών καπναποθηκών, για τη δημιουργία διαχρονικού μουσείου και πολιτιστικού χώρου.

Το έργο, συνολικού προϋπολογισμού 5,7 εκατ. ευρώ θα χρηματοδοτηθεί, από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας 2014-2020 και φορέας υλοποίησης θα είναι η Διεύθυνση Μελετών και Εκτέλεσης Έργων Μουσείων και Πολιτιστικών Χώρων του Υπουργείου Πολιτισμού, μαζί με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας, με τη συμβολή του Δήμου Αγρινίου.

Πρόκειται για ένα τετραώροφο κτίριο με ημιυπόγειο, κατασκευασμένο το 1923, που έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο και άρρηκτα συνδεδεμένο με την τότε οικονομική ζωή της πόλης.

Για δεκαετίες έμεινε αχρησιμοποίητο, και μετά τη μείωση του καπνεμπορίου έκλεισε το 1994. Πλέον, σε ένα περίπου μήνα οι μελέτες αναμένεται να δημοπρατηθούν, με προϋπολογισμό 2.881.097 ευρώ (πλην ΦΠΑ), και περιλαμβάνει γεωτεχνικές μελέτες και έρευνες, τοπογραφίας, ειδικές, στατικές, μηχανολογικές, ηλεκτρολογικές και ηλεκτρονικές μελέτες.

Η συνολική προθεσμία για την περαίωση του αντικειμένου της σύμβασης, τέλος, ορίζεται σε έντεκα μήνες από την υπογραφή του συμφωνητικού, που σημαίνει ότι στα μέσα του 2023 θα μπορέσουν να ξεκινήσουν οι εργασίες για το έργο.

Η πρόκριση του έργου οφείλεται και στη στενή συνεργασία της Περιφέρειας με το Υπουργείο Πολιτισμού, ενώ στα τέλη του 2019 η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, επισκέφθηκε το κτίριο με τον περιφερειάρχη, Ν. Φαρμάκη και τον δήμαρχο Αγρινίου, Γ. Παπαναστασίου, επισφραγίζοντας τις διαδικασίες.