Από το ΠΡΟ-ΠΟ στο Πάμε Στοίχημα – Σαν σήμερα το πρώτο κουπόνι το 1959

Ποιος να το φανταζόταν τότε τι θα ακολουθήσει… Από τα πρώτα πρακτορεία ΠΡΟ-ΠΟ στην Πάτρα το 1959, στα χιλιάδες πρακτορεία του ΟΠΑΠ σήμερα. Ολα ξεκίνησαν από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, ο οποίος συνδύασε την αγάπη του Ελληνα στον τζόγο με την αγάπη του για το ποδόσφαιρο. Οταν δημοσιοποιήθηκε η πρόθεση του τότε πρωθυπουργού, ξεσήκωσε θύελλα διαμαρτυριών από την αντιπολίτευση, η οποία τον κατηγόρησε για ανηθικότητα και διαφθορά, αποκαλώντας τον «πρωθυπουργό του τζόγου».
ΕΤΣΙ ΛΟΙΠΟΝ, ΤΟ 1958 ιδρύθηκε με βασιλικό διάταγμα ο Οργανισμός Προγνωστικών Αγώνων Ποδοσφαίρου (ΟΠΑΠ), ένας αποκεντρωμένος δημόσιος οργανισμός, που ανέλαβε τη διοργάνωση του ΠΡΟ-ΠΟ, αντιγράφοντας το ιταλικό TotoCalciο και την Κυριακή 1η Μαρτίου 1959, πριν από ακριβώς 62 χρόνια διεξάγεται ο πρώτος διαγωνισμός ΠΡΟΠΟ. Στόχος της δημιουργίας του Οργανισμού, ήταν η οικονομική ενίσχυση του ελληνικού αθλητισμού και των δημόσιων εσόδων. «Ενισχύσατε τον αθλητισμό μας. Δώστε στα ελληνικά νιάτα γήπεδα, γυμναστήρια, πισίνες, στάδια, χαρά και υγεία με ένα Προπο», έλεγε η πρώτη διαφήμιση…
ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΑ στην επαρχία, δημιουργήθηκαν στην Πάτρα, στο Αίγιο και στη Δράμα, ενώ τότε ξεκίνησαν και οι πρώτες χρηματοδοτήσεις έργων αθλητικής υποδομής. Η ανταπόκριση του κόσμου τεράστια. Χιλιάδες Ελληνες έσπευσαν να προβλέψουν το αποτέλεσμα 12 αγώνων με τα σημεία 1, 2, Χ και να καταθέσουν τον οβολό τους. Ανάμεσα στους αγώνες δέσποζε το ντέρμπι των αιωνίων, στο οποίο επικράτησε ο Ολυμπιακός με 2-0.
Το πρώτο δελτίο του ΠΡΟ-ΠΟ ήταν δίστηλο και περιελάμβανε 12 αγώνες. Στην Ελλάδα τότε υπήρχε μόνο η Α’ Εθνική και τα τοπικά πρωταθλήματα. Ετσι, στον πρώτο διαγωνισμό υπήρχαν 10 ελληνικοί αγώνες και 2 από το ιταλικό πρωτάθλημα. Το πιο ενδιαφέρον παιχνίδι ήταν το αιώνιο ντέρμπι Ολυμπιακού – Παναθηναϊκού, ενώ υπήρχε και άρωμα Αχαΐας με τη συμμετοχή του Παναιγιαλείου, που τότε αγωνιζόταν στην Α’ Εθνική.
ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ήταν οι εξής: Απόλλων – Αρης, ΑΕΚ – Εθνικός, ΠΑΟΚ – Πανιώνιος, Παναιγιάλειος – Δόξα Δράμας, Ερμής – Δόξα, Δάφνη – ΑΕΝ Ιωνίας, Ηλυσιακός – Ατρόμητος, ΑΟ Κηφισίας – ΓΣ Αμαρουσίου, Φίλιππος – Δόξα, Βερόνα – Νοβάρα, Τάραντο – Αταλάντα.
Οι παίκτες ενημερώθηκαν, τόσο στα πρακτορεία του ΟΠΑΠ, όσο και από τις εφημερίδες της εποχής, για το πώς θα συμπλήρωναν το δελτίο και τι σήμαινε 1, 2, Χ, όροι που σήμερα είναι πασίγνωστοι. Τα δελτία δίνονταν δωρεάν στα πρακτορεία και οι παίκτες πλήρωναν μόνο τη συμμετοχή τους στο παιχνίδι, δηλαδή 5 δραχμές.
ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΣΤΟΝ ΠΡΩΤΟ διαγωνισμό συμπληρώθηκαν 213.670 στήλες και οι εισπράξεις ανήλθαν σε 1.004.778 δραχμές. Από τη διαλογή που ακολούθησε, βρέθηκε ένα και μοναδικό 12άρι, που ανήκε στον Αθηναίο δικηγόρο, Νίκο Πάσσαρη που κέρδισε 228.360 δραχμές, ποσό τεράστιο για την εποχή. Την επομένη, ο Πάσαρης ήταν το πρόσωπο της ημέρας και πρωτοσέλιδο στις εφημερίδες. Ανάμεσα στους νικητές και οι διεθνείς παίκτες του Παναθηναϊκού Λάκης Πετρόπουλος και Βαγγέλης Πανάκης, οι οποίοι είχαν προβλέψει νίκη της ομάδας τους επί του Ολυμπιακού (ηττήθηκε με 2-0) κι έτσι περιορίστηκαν στις 4.757 δραχμές που πήρε ο καθένας από τους 47 11άρηδες. Τον Μάρτιο του 1965 προστέθηκε και 13ος αγώνας και οι κατηγορίες των νικητών αυξήθηκαν σε τρεις: 13ρηδες, 12ρηδες και 11ρηδες. Τότε, όσοι προέβλεπαν σωστά τα αποτελέσματα, εκτός από χρήματα κέρδιζαν και το βάρος τους σε ρύζι Μπάρμπα Μπεν! Ηταν ένας τρόπος για την εταιρεία να διαφημίσει το προϊόν της!
ΑΠΟ ΤΟ 1990, ο ΟΠΑΠ άρχισε να προσφέρει νέα παιχνίδια (Λόττο, Στοίχημα, Κίνο κ.ά.), με αποτέλεσμα την υποχώρηση του ΠΡΟ-ΠΟ. Η προσπάθεια του Οργανισμού να το αναζωογονήσει (Σούπερ 13, ΠΡΟΠΟ 14 και 7) δεν απέδωσε τα αναμενόμενα. Σήμερα, το μερίδιό του στον τζίρο του ΟΠΑΠ δεν ξεπερνά το 3%.

B.Γ.