Μηλιτσόπουλος & Μενεγάτος για Γαλακτοκομική Σχολή: Θέλουμε τη Σχολή, αλλά πού να γίνει;

Η δημοτική αρχή Καλαβρύτων ζητάει, από πέρυσι κιόλας, την ίδρυση και λειτουργία στα εδάφη της μιας πρότυπης Γαλακτοκομικής Σχολής, η οποία θα ήταν ευχής έργο, για προφανείς λόγους, να πλαισιωθεί με παράλληλη λειτουργία Σχολής Επαγγελμάτων Κρέατος.
Ερώτημα πρώτο, με αποδέκτες δύο παραδοσιακούς επαγγελματίες-επιχειρηματίες τυροκομικών της περιοχής, τον Παναγιώτη Μηλιτσόπουλο και τον Αριστείδη Μενεγάτο: Θα συμβάλει, και με ποιον ακριβώς τρόπο, η λειτουργία μιας Γαλακτοκομικής Σχολής στον Δήμο Καλαβρύτων στην περαιτέρω προώθηση και αναβάθμιση της «πρώτης ύλης» που παράγει η περιοχή; Της φέτας, δηλαδή, και όλης της τυροκομικής παραγωγής;
Ερώτημα δεύτερο: Μήπως θα ήταν διπλό το καλό αν μαζί με τη Γαλακτοκομική Σχολή λειτουργούσε και μια Σχολή Κρέατος, κάτι που σαφώς και σηκώνει η περιοχή;
Και ερώτημα τρίτο -και πιο…επικίνδυνο: Πού θα ήταν προτιμότερο να φτιαχτεί η Σχολή; Στα Καλάβρυτα ή στην Κλειτορία; Και γιατί;
Ηδη γι’ αυτό το τελευταίο ερώτημα αρχίζει να πιάνει φωτιά στην περιοχή. Κλειτοριανοί «εναντίον» Καλαβρυτινών, σε ένα ακόμα επεισόδιο της κόντρας…

Παναγιώτης Μηλιτσόπουλος: «Να γίνει η Σχολή, αλλά στην Κλειτορία, το δικαιούμαστε»
«Θέλω να είμαι απολύτως ειλικρινής. Δόξα τω Θεω, η δουλειά η δική μας πάει μια χαρά. Εμείς δεν έχουνε νιώσει σε καμία περίπτωση αυτό που έχουν νιώσει στο πετσί τους οι περισσότεροι επαγγελματίες στην περιοχή. «Την άκουσαν» για τα καλά εδώ στον Δήμο Καλαβρύτων, ειδικά ο χειμερινός τουρισμός, αλλά εμείς για την ώρα καταφέρνουμε και επιβιώνουμε. Και το προσωπικό πληρώνεται κανονικά, και η παραγωγή πάει καλά».
-«Βεβαίως και θα βοηθήσει η ίδρυση στην περιοχή μας μιας Γαλακτοκομικής Σχολής. Θα δοθεί η δυνατότητα σε όσους φοιτούν στη Σχολή, εφόσον η λειτουργία της είναι αυτή που πρέπει, να εξειδικευτούν και να μάθουν τα μυστικά του επαγγέλματος. Θα το πω ευθέως: Είχαν έρθει μια εποχή 3-4 παιδιά από τη Γαλακτοκομική Ιωαννίνων και από πρακτικής πλευράς δεν είχαν ιδέα. Οπως σας το λέω. Καμία επαφή με την πρακτική πλευρά του θέματος. Μόνο θεωρία. Να γίνει, λοιπόν, μια Σχολή εδώ σ’ εμάς. Θα ‘ναι ό,τι πρέπει, αλλά να λειτουργεί όπως πρέπει».
-«Και υπάρχει κι άλλος λόγος που η περιοχή είναι ιδανική για ίδρυση Γαλακτοκομικής Σχολής. Είμαστε στο κέντρο μιας ευρύτερης ακτίνας που ασχολείται πολύ με κτηνοτροφία και τυροκομία. Η ορεινή Ηλεία, η ορεινή Κορινθία, ο Φενεός, η Γορτυνία. Υπάρχουν παιδιά σ’ αυτές τις περιοχές που δουλεύουν σε τυροκομεία και κτηνοτροφικές δουλειές και θα ήταν ιδανικό να συνδύαζαν σπουδές και δουλειά. Και να μην είναι μόνο Γαλακτοκομική η Σχολή που θα ιδρυθεί εδώ σ’ εμάς. Να είναι και κτηνοτροφική, να είναι και Σχολή Επαγγελμάτων Κρέατος. Θα το πω απλά: Τα πρόβατα έχουν γίνει πλέον επιστήμη. Τα τάισμά τους, η γονιμοποίηση, όλα. Κι όχι μόνο τα πρόβατα…».
-«Θέλω να πω, όμως, και το πιο σημαντικό. Να γίνει η Σχολή, αλλά δικαιούται να την έχει η Κλειτορία. Δεν έχουμε κάτι άλλο εδώ να γίνει. Οπότε δικαιούμαστε να αποκτήσουμε κάτι που μπορούμε να το υποστηρίξουμε, που το αξίζουμε. Τα Καλάβρυτα, βεβαίως, δεν θέλουν να γίνει εδώ η Σχολή. Με το επιχείρημα ότι τάχα ο Συνεταιρισμός είναι στα Καλάβρυτα, άρα η Σχολή πρέπει να είναι εκεί που είναι και ο Συνεταιρισμός. Δεν ισχύει αυτό… Μύθος είναι. Οι μαθητές της Γαλακτοκομικής Σχολής των Ιωαννίνων 5 φορές τον χρόνο όλες κι όλες πάνε στη Δωδώνη…».
-«Εγώ θεωρώ ότι μαζί με τη Γαλακτοκομική Σχολή και τη Σχολή Κρέατος, πρέπει να φτιαχτεί κι ένα Εργαστήρι, που να λειτουργεί παράλληλα και ταυτόχρονα. Να είναι αποκλειστικά για την πρακτική εκπαίδευση και εξάσκηση των μαθητών της Σχολής. Να εξασκούνται στην πράξη στο γάλα, στο γιαούρτι, στο κεφαλοτύρι, στη γραβιέρα».
-«Να προσέξουν, όμως, πολύ τι θ’ αποφασίσουν για έδρα της Σχολής, εφόσον φυσικά έρθει στον δήμο μας. Δεν είμαστε πολίτες β’ κατηγορίας εμείς στην Κλειτορία. Ούτε παιδιά κατώτερου θεού. Δεν υπάρχουν μόνο τα Καλάβρυτα. Κι εμείς Καλαβρυτινοί είμαστε, αλλά όχι να μας έχουν μόνιμα καπελωμένους σε όλα. Και το λέω από τώρα: Αν συνεχιστεί αυτή η νοοτροπία και τακτική, στις επόμενες εκλογές, σε δύο χρόνια, θα κατεβάσω ψηφοδέλτιο της ΝΔ αυτόνομο. Από τους δήμους Κλειτορίας, Παΐων, Αροανίας. Κι ας πάρουμε 5 σταυρούς. Θα έχουμε την αξιοπρέπειά μας, όμως»!
* Ο Παναγιώτης Μηλιτσόπουλος είναι ιδιοκτήτης της «Μηλιτσόπουλος Τυροκομικά» στην Κλειτορία.

Αριστείδης Μενεγάτος: «Θα παίξει ρόλο τι ακριβώς αντικείμενο θα έχει η Σχολή»
«Δεν παραπονιόμαστε… Δεν έχουμε ιδιαίτερο πρόβλημα. Καλά πάμε, για να μπορούμε να καλύπτουμε και κάποια είδη που παίρνουν αύξηση. Ναι μεν έχουν ανέβει οι πρώτες ύλες, οπότε αυτό παρασύρει και τις τιμές, αλλά δεν μπορώ να πω ότι έχουμε το μέγεθος του προβλήματος που έχουν άλλοι. Δεν έχουμε εμείς ιδιαίτερο θέμα. Η περιοχή, όμως, εδώ υποφέρει. Παίρνουν μερικά χρήματα από το κράτος, μια μικρή ανάσα, αλλά το χτύπημα ήταν μεγάλο. Τουρισμός και χιονοδρομικό είναι οι δύο πυλώνες της οικονομίας των Καλαβρύτων και δέχθηκαν ισχυρό πλήγμα και οι δύο».
«Στα Καλάβρυτα εκτός από δυο μεγάλα εργοστάσια τυροκομίας, δεν υπάρχουν άλλες μονάδες κτηνοτροφίας. Θα βοηθήσει βεβαίως μια Σχολή να μάθουν νέα παιδιά το αντικείμενο, ενδεχομένως να δώσει και μια ώθηση στην περιοχή, αλλά για να είμαι ειλικρινής, δεν γνωρίζω ακριβώς τους στόχους της Σχολής και αν το αντικείμενό της θα είναι μόνο γαλακτοκομικά-τυροκομικά ή θα επεκταθεί και σε άλλα. Μια Γαλακτοκομική Σχολή στα Καλάβρυτα δεν θα δώσει ώθηση για να αυξηθεί η ποσότητα της πρώτης ύλης, αλλά θα δώσει τη δυνατότητα σε παιδιά να εκπαιδευτούν πάνω στο αντικείμενο. Μπορεί να βγουν βοηθοί καλού επιπέδου για τις εδώ επιχειρήσεις, αλλά κατά τα άλλα δεν βλέπω, με αυτά που έχω ακούσει ως τώρα, μια Σχολή που να ασχοληθεί με τον πρωτογενή τομέα, με προβατοτροφία, κτηνοτροφία γενικότερα. Μόνο αν είναι μια Σχολή που θα έχει ευρύ επίπεδο».
«Η Σχολή των Ιωαννίνων απ’ ό,τι γνωρίζω εκπαιδεύει τους μαθητές της σε πολλά είδη τυριών. Δεν ξέρω τι προβλέπεται για την εδώ Σχολή, εάν τελικά ιδρυθεί. Μπορεί δηλαδή να είναι μια Σχολή που θα εμπλουτίσει με γνώσεις νέα παιδιά που θα θελήσουν να ασχοληθούν και με άλλα τυριά, όχι μόνο με τη φέτα. Η φέτα είναι συνυφασμένη με τα Καλάβρυτα, οπότε αν η Σχολή ρίξει βάρος κυρίως στη φέτα αλλά και σε άλλα τυριά, μπορεί η νέα Σχολή να τραβήξει κόσμο κι από άλλα μέρη, να δώσει ζωή στα Καλάβρυτα. Και εμείς να θελήσουμε να πάρουμε παιδιά από τη Σχολή να εκπαιδευτούν, να βοηθήσουν, να συνεχίσουν την παράδοση».
«Τα δύο μεγαλύτερα τυροκομικά εργοστάσια είναι στα Καλάβρυτα. Και εδώ υπάρχει Νοσοκομείο, ξενοδοχεία. Οι υποδομές εδώ είναι σαφώς ανώτερες, δεν χωράει συζήτηση. Και για τους μαθητές της Σχολής, εφόσον τελικά ιδρυθεί, θα είναι πιο εύκολη και εξυπηρετική η διαμονή τους στα Καλάβρυτα. Από πολιτικής άποψης, το πού θα δώσουμε μεγαλύτερη ώθηση, δεν μ’ αρέσει να μπαίνω σε τέτοιες συζητήσεις. Δεν νομίζω όμως ότι πρέπει να προτάσσεται το τοπικιστικό στοιχείο. Είμαι Κεφαλονίτης και ξέρω καλά από αυτά, Φτιάχτηκαν μερικά ΙΕΚ στην Κεφαλονιά και γελάγαμε κι εμείς οι ίδιοι με τις ειδικότητες. Είχαν γίνει μόνο και μόνο για να είχε κίνηση το νησί. Αλλά δεν μπορεί να είναι αυτό βασικό κριτήριο».
* Ο Αριστείδης Μενεγάτος είναι ιδιοκτήτης της εταιρείας «Ι. Μενεγάτος και Υιός ΟΕ, Τυροκομικά Προϊόντα Καλαβρύτων».
ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΒΕΡΓΑΝΕΛΑΚΗ