Φαρμάκης – Αλεξόπουλος για απορρίμματα: Στόχος η πλήρης κάλυψη της Αχαΐας

Τη συνέχιση της συνδρομής του περιφερειάρχη Νεκτάριου Φαρμάκη ζήτησε ο πρόεδρος του ΣΥΔΙΣΑ Γρηγόρης Αλεξόπουλος σε σχέση με την ωρίμανση και εξασφάλιση της χρηματοδότησης που απαιτείται για την υλοποίηση των έργων, προκειμένου να καλυφθεί πλήρως η διαχείριση των απορριμμάτων σε επίπεδο Αχαΐας.

Το θέμα συζητήθηκε κατά την διάρκεια της χθεσινής επίσκεψης του Ν. Φαρμάκη στα γραφεία του Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΣΥΔΙΣΑ) Αχαΐας, με αφορμή την ένταξη για χρηματοδότηση του έργου «Εγκαταστάσεις Διαχείρισης Απορριμμάτων στη θέση Φλόκα», συνολικού προϋπολογισμού 36,5 εκατ. €, με ορίζοντα ολοκλήρωσης τον Δεκέμβριο του 2023.

Αρχικά ο περιφερειάρχης ενημερώθηκε από τον πρόεδρο του ΣΥΔΙΣΑ για όλες τις εξελίξεις σε σχέση με τη διαχείριση των απορριμμάτων αλλά και για τις αμέσως επόμενες ενέργειες με ορίζοντα τη δημοπράτηση του εργοστασίου επεξεργασίας στερεών αποβλήτων και την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων ώστε στα τέλη του 2023 να παραδοθούν σε λειτουργία οι εγκαταστάσεις.

Κοινή ήταν η εκτίμηση των Ν. Φαρμάκη και Γρ. Αλεξόπουλου ότι έγινε ένα πολύ καθοριστικό βήμα στην κατεύθυνση της επίλυσης του προβλήματος της διαχείρισης των απορριμμάτων καθώς τόσο το εργοστάσιο όσο και τα συνοδά έργα θα οδηγήσουν σε πλήρη αποφόρτιση των υφιστάμενων Χώρων Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων. Αμφότεροι θέτουν ως προϋπόθεση την προώθηση τόσο της ανακύκλωσης, όσο και της ξεχωριστής συλλογής οργανικών προϊόντων από τους εμπλεκόμενους δήμους Πατρέων, Δυτικής Αχαΐας και Ερυμάνθου, σύμφωνα με τον εγκεκριμένο περιφερειακό σχεδιασμό διαχείρισης απορριμμάτων.

Ειδικότερα, ο Γρ. Αλεξόπουλος ζήτησε από τον περιφερειάρχη να εξακολουθήσει να συνδράμει για την ωρίμανση και εξασφάλιση της χρηματοδότησης που απαιτείται για την υλοποίηση των «έργων που περιλαμβάνονται στον περιφερειακό σχεδιασμό, ή και επιπλέον έργων τα οποία θα απαιτηθούν προκειμένου να καλυφθεί πλήρως η διαχείριση των απορριμμάτων σε επίπεδο Αχαΐας, σύμφωνα με τον εθνικό σχεδιασμό».

Ιδιαίτερη έμφαση στη συζήτηση του περιφερειάρχη και του προέδρου του ΣΥΔΙΣΑ δόθηκε επίσης στη συνεργασία μεταξύ υπουργείου, περιφέρειας και δήμων η οποία ήδη απέδωσε καρπούς και αποτελεί προϋπόθεση για την ομαλή πορεία των έργων στο μέλλον.

Ο ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΕΩΝ
Στα έργα που παίρνουν σειρά για τη μείωση των απορριμμάτων που θα θάβονται αναφέρθηκε χθες ο Δήμος Πατρέων, απαντώντας έμμεσα στο χθεσινό ρεπορτάζ της «Π» που έθιξε το ζήτημα και τις ελλείψεις. Σε παρέμβασή του υποστηρίζει ότι έχει εγκριθεί η κρατική χρηματοδότηση για τις δράσεις διαλογής στην πηγή (χωριστής συλλογής) βιοαποβλήτων και οικιακής κομποστοποίησης στην Πάτρα ενώ προχωρούν οι διαδικασίες για την προμήθεια καφέ κάδων, ειδικών απορριμματοφόρων, κλαδοτεμαχιστή και κάδων κουζίνας και οικιακής κομποστοποίησης με τα οποία θα συλλέγονται τα προδιαλεγμένα οργανικά (βιοαπόβλητα) από μεγάλους παραγωγούς, λαϊκές αγορές και νοικοκυριά, που θα τροφοδοτούν τις μονάδες επεξεργασίας βιοαποβλήτων στου Φλόκα και την Ξερόλακκα.

Ο Δήμος ενημέρωσε ότι οι τεχνικές υπηρεσίες του ολοκλήρωσαν τις μελέτες για την κατασκευή της μονάδας επεξεργασίας βιοαποβλήτων στην Ξερόλακκα και παρέδωσε στον ΣΥΔΙΣΑ Αχαΐας τις μελέτες και τα απαιτούμενα τεχνικά δελτία ώστε να κατατεθεί πρόταση για την κρατική χρηματοδότηση της μονάδας επεξεργασίας βιοαποβλήτων.
Η μονάδα θα επεξεργάζεται τα προδιαλεγμένα οργανικά απόβλητα, που θα συλλέγονται στον Δήμο της Πάτρας στο δίκτυο καφέ κάδων, που θα εγκατασταθεί στην πόλη, και τα πράσινα από κήπους και κλαδέματα για την παραγωγή κομπόστ υψηλής ποιότητας, που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε κήπους και καλλιέργειες.
Η επεξεργασία θα γίνεται σε στεγανά βιοκελιά και θα καθαρίζεται ο αέρας της επεξεργασίας με βιόφιλτρα και σύστημα απόσμησης.