Πανεπιστήμιο: Στόχος μας, ΑΕΙ της Δυτικής Ελλάδας – Πως θα κινηθεί σήμερα ο Φαρμάκης

Μια συνεδρίαση που δεν μπορεί να έχει αποφασιστικές συνέπειες- τις αποφάσεις τις παίρνει το υπουργείο- αλλά με σοβαρά πολιτικά, επικοινωνιακά αλλά και επικοινωνιακά χαρακτηριστικά γίνεται σήμερα- εξ αποστάσεως- στους κόλπους του περιφερειακού συμβουλίου.

Το ντέρμπι αρχίζει στη 1.30 το μεσημέρι. Θέμα του είναι η συζήτηση του ακαδημαϊκού χάρτη της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης σε επίπεδο Δ. Ελλάδας, με πυλώνα το Πανεπιστήμιο Πατρών. Στη συνεδρίαση μετέχει ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Χρήστος Μπούρας.

Με βάση τις θέσεις των πλευρών, περιφερειακής και πρυτανικής αρχής εκατέρωθεν, όλα δείχνουν ότι θα διαπιστωθεί διάσταση με δομικό χαρακτήρα. Αλλά αυτό δεν συνεπάγεται υψηλούς τόνους ούτε γκρέμισμα των διαύλων των πλευρών, επομένως δεν σημαίνει ότι θα ματαιωθεί μια δυνατότητα σύνθεσης.
Τελικός κριτής βέβαια θα είναι το υπουργείο Παιδείας. Ποιες είναι οι απόψεις του; Δεν τις ξέρουμε. Αλλά δεν θεωρείται πιθανό από τους παρατηρητές να κινείται η πρυτανική αρχή ερήμην των διαθέσεων της ηγεσίας του υπουργείου. Είναι χαρακτηριστικό ότι η περιφερειακή αρχή δεν φαίνεται να τις γνωρίζει τις διαθέσεις αυτές, αν αυτό κάτι σημαίνει για δύο πλευρές παραταξιακά ομογάλακτες.
Το Πανεπιστήμιο έχει τοποθετηθεί διά της πρυτανικής αρχής που υιοθετεί εισήγηση με την οποία ανακαλούνται Τμήματα Αιτωλοακαρνανίας και Ηλείας, κάτι που έχει προκαλέσει πυρκαγιές στις τοπικές κοινωνίες, με τις οποίες συντάσσεται η περιφερειακή αρχή Φαρμάκη.

Οι άξονες στους οποίους αναμένεται να κινηθεί ο Νεκτάριος Φαρμάκης είναι οι εξής:
>Η Περιφέρεια παραπέμπει σε συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου κατά την οποία ο νέος πρύτανης Χρ. Μπούρας διαβεβαίωνε ότι δεν θα υπάρξουν αλλαγές στην κείμενη γεωγραφική διάταξη των ακαδημαϊκών τμημάτων.
>Η διάταξη των Τμημάτων στους τρεις νομούς της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας έχει αλλάξει επί μια οκταετία επανειλημμένως, κυρίως με γνώμονα τις κυβερνητικές μεταβολές. Κάθε φορά η Σύγκλητος εγκρίνει τις αλλαγές «με ακαδημαϊκά κριτήρια». Τα κριτήρια αυτά είναι ενιαία και σταθερά ή αλλάζουν ανάλογα με τις αλλαγές;
>Η αυτονομία του Πανεπιστημίου δεν σημαίνει αποκοπή του από το γενικότερο πλαίσιο της κοινωνίας και της αγοράς, που οργανώνουν προσωπικές και οικονομικές δραστηριότητες και πρωτοβουλίες πάνω στη διάταξη των ακαδημαϊκών τμημάτων και πλήττονται από τις αλλεπάλληλες ανατροπές.
>Το Πανεπιστήμιο, όπως και κάθε άλλος φορέας της περιφέρειας, πρέπει να σκέφτεται και να λειτουργεί ως περιφερειακή δύναμη. Κατάλληλο όχημα γι’ αυτόν τον σκοπό είναι η «εξακτίνωση» των Τμημάτων, σύμφωνα με τον όρο που χρησιμοποιεί η Περιφέρεια. Η οποία έχει ως όραμα ένα Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας, με κύρια έδρα την Πάτρα και δραστηριότητα και στους τρεις νομούς.
>Η Περιφέρεια είναι αιμοδότης του Πανεπιστημίου, μέσω των προγραμμάτων της, και μάλιστα με αυξητικούς ρυθμούς. Εύλογο είναι να θέλει να εισακούεται η αναπτυξιακή της φιλοσοφία.
>Αυτοδιοίκηση και Πανεπιστήμιο είχαν συμφωνήσει στη σύσταση ενός άτυπου συντονιστικού οργάνου, στους κόλπους του οποίου θα συζητούνταν διάφορα ζητήματα. Το όργανο αυτό δεν λειτούργησε επί της ουσίας, αλλά δεν παύει να ισχύει η λογική επί της οποίας συμφωνήθηκε η σύσταση.

Εκφράζοντας τις απόψεις στις οποίες κινείται η περιφερειακή αρχή, ο Τάκης Παπαδόπουλος, δεξί χέρι του Ν. Φαρμάκη στον πολιτικό σχεδιασμό, θυμίζει ότι η Περιφέρεια έχει στηρίξει το Πανεπιστήμιο κατά τις ανάγκες του, αλλά και με σκοπό να συμβάλει σε μια ενίσχυση που θα ανακλά προστιθέμενη αξία σε περιφερειακή κλίμακα.
«Η περιφερειακή αρχή του κ. Φαρμάκη σέβεται μεν το αυτοδιοίκητο του Πανεπιστημίου, ζητά όμως να αναγνωρίζεται και ο δικός της θεσμικός ρόλος» λέει ο κ. Παπαδόπουλος.
Στο ζήτημα αυτό η περιφερειακή αρχή έχει άποψη: Υποστηρίζει τη εξάπλωση του Πανεπιστημίου Πατρών στο σύνολο της γεωγραφικής εμβέλειας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Κάτι που φαίνεται ότι τη φέρνει σε αντίθεση με την πρυτανική αρχή, που φαίνεται ότι ευνοεί στρατηγική αναδίπλωσης, με το επιχείρημα της μη λειτουργικότητας των αποστάσεων, που δεν ενδείκνυται ακαδημαϊκά. Αλλά δεν μπορούμε να αποκλείσουμε μια σύνθεση σε μια χρυσή ισορροπία, που πάντως δεν θα τους βρει όλους ευχαριστημένους, με δεδομένο ότι οι περιφερειακοί αυτοδιοικητικοί παράγοντες και βουλευτές είναι σε πολεμική ετοιμότητα.
Η ΝΕΟΛΑΙΑ ΣΥΡΙΖΑ
Στο θέμα παρεμβαίνουν οι οργανώσεις της νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας. Κατηγορούν την κυβέρνηση ότι προχώρησε σε αντιεκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις στον χώρο της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και μείωσε την κρατική επιχορήγηση σε σχέση με το 2019. Η συζητήσεις για μετακίνηση τμημάτων «έχουν κουράσει τις τοπικές κοινωνίες. Ιδιαίτερα στον Νομό Ηλείας σχεδιάζεται η πλήρης εξαφάνιση από τον ακαδημαϊκό χάρτη. Παράλληλα στην Αιτωλοακαρνανία από τα ήδη υπάρχοντα τμήματα προτείνεται η συγχώνευση 2 ή 3 τμημάτων σε μόλις 1 ακόμα και η μεταφορά τμημάτων στο campus της Πάτρας. Οι οργανώσεις μελών της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ στη Δυτική Ελλάδα καταδικάζουν τις πρακτικές μεταφοράς ή συγχώνευσης τμημάτων του Πανεπιστημίου Πατρών. Ζητούμε την άμεση ενίσχυση με μέλη διδακτικού προσωπικού και υλικοτεχνικές υποδομές».

ΤΟΥ ΚΩΝ. ΜΑΓΝΗ