«Ψήνεται» η εστίαση από την ακρίβεια – Φόβος λουκέτων στη Δυτική Ελλάδα
Oι ανατιμήσεις στην εστίαση είναι πλέον μονόδρομος για πολλούς, διαφορετικά αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο λουκέτου.
Ρεπορτάζ: Σωτήρης Παπανδρέου, Πέτρος Γκίστης, Χρήστος Θεοδωρόπουλος
Οι ανατιμήσεις που σημειώνονται σωρηδόν στην εστίαση σε μια σειρά πρώτων υλών και προϊόντων, αλλά και στην ενέργεια, επηρεάζουν ακόμα και το πιο λαϊκό και φθηνό έδεσμα, το δημοφιλές σουβλάκι.
Η τιμή του κρέατος και άλλων πρώτων υλών μαγειρικής έχει πια αυξηθεί και ο κλάδος της εστίασης στην Πάτρα έχει λάβει τις αποφάσεις του, με τις αυξήσεις να είναι προ των πυλών, αν δεν έχουν ήδη περάσει στην κατανάλωση.
Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι την απόφαση έλαβαν προ ημερών επαγγελματίες του κλάδου στην Πάτρα, οι οποίοι όπως ακούγεται, συναντήθηκαν για να συμφωνήσουν τις νέες αυξήσεις.
Βέβαια, η πληροφορία αυτή αν ευσταθεί, δημιουργεί υπόνοιες για συμφωνία τύπου καρτέλ, οπότε εδώ μιλάμε για μια εντελώς διαφορετική περίπτωση που μπορεί να έχει μέχρι και νομικές συνέπειες, αν διαπιστωθεί νόθευση του ανταγωνισμού τοπικά.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι ανατιμήσεις είναι πλέον μονόδρομος για πολλούς, διαφορετικά αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο λουκέτου.
Στα συνοικιακά καταστήματα το πιτόγυρο πωλείται στα 2,80 και το σουβλάκι (τεμάχιο) στο 1,80.
Οπως δήλωσαν καταστηματάρχες εστίασης, μέχρι πριν λίγο καιρό, αγόραζαν τον χοιρινό γύρο στα 4 ευρώ το κιλό και τώρα έχει φτάσει τα 4.60 ευρώ.
Οι πίτες, επίσης, ανέβηκαν 20 λεπτά, ακόμη και οι προτηγανισμένες πατάτες ανατιμήθηκαν 30%, όπως και στις ντομάτες.
Μερικές αυξήσεις είναι, πάντως, εξωφρενικές και αυτές έχουν να κάνουν με τα σπορέλαια ή τα φοινικέλαια, λάδια που κατά κόρον χρησιμοποιούνται σε τέτοιου είδους καταστήματα. Το δεκάλιτρο το ηλιέλαιο «εκτοξεύτηκε» από τα 12 ευρώ… στα 30 ευρώ, ενώ εμφανείς είναι και οι… ελλείψεις στην αγορά!
ΗΛΕΙΑ – «ΣΒΗΝΕΙ» Η ΕΣΤΙΑΣΗ
Λουκέτο σε ιστορικό φούρνο
Ανασφάλεια και ντόμινο λουκέτων σε εστίαση και συγγενικούς κλάδους, όπως στον ιστορικό φούρνο Τσουκαλά στον Πύργο, που αποτελούσε σημείο αναφοράς επί πολλές δεκαετίες και έκλεισε, φέρνει η διπλή «λαίλαπα» των ανατιμήσεων.
Οι αυξήσεις στις πρώτες ύλες κλυδωνίζουν την τοπική εστίαση και οδηγούν πολλούς επαγγελματίες στο να… μην στρώσουν τραπέζι. «Απ’ τις αρχές του νέου έτους έχουμε βρεθεί σε μεγάλο αδιέξοδο», λέει στην «Π» ο αντιπρόεδρος του Σωματείου Εστίασης Πύργου, Βασίλης Σιγούρος.
Οι αυξήσεις ξεπερνούν το 70% και δυστυχώς μετακυλίονται στον καταναλωτή. «Οι επιχειρήσεις μας δεν μπορούν να απορροφήσουν αυτές τις ανατιμήσεις. Ηδη έχουμε απορροφήσει τις αυξήσεις της ενέργειας, οι οποίες έχουν αγγίξει 170% σε σύγκριση με τα περσινά τιμολόγια», προσθέτει ο κ. Σιγούρος.
«Δυστυχώς θα κλείσουν πολλές επιχειρήσεις, ακολουθώντας την πορεία πολλών άλλων στις οποίες έχει μπει λουκέτο. Ειδικά, στην πόλη του Πύργου, καθημερινά ακούμε και βλέπουμε ένα συνάδελφο να κλείνει την επιχείρησή του», περιγράφει στην «Π».
«Ο δικός μας κλάδος τροφοδοτεί οικονομικά πολλές άλλες επιχειρήσεις, όπως λόγου χάρη προμηθευτές πρώτων υλών κι υπεραγορές», εξηγεί. Πέρα από τις ανατιμήσεις, η εστίαση «στραγγαλίζεται» και απ’ τις δυσθεώρητες ασφαλιστικές υποχρεώσεις. «Λύση με τη ρύθμιση των ασφαλιστικών υποχρεώσεων δεν παράγεται. Αντιθέτως, το πρόβλημα διογκώνεται», καταλήγει στην «Π» ο κ. Σιγούρος.
ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ – «ΚΑΥΤΗ» ΑΚΡΙΒΕΙΑ
Εκτόξευση τιμής στο πιτόγυρο
Αναστάτωση επικρατεί στον χώρο της εστίασης στην Αιτωλοακαρνανία, εξαιτίας της ακρίβειας. Ο πόλεμος στην Ουκρανία επηρέασε σε μεγάλο βαθμό την αγορά με το ενεργειακό και το ηλιέλαιο. Πλέον, η τιμή του έχει σχεδόν διπλασιαστεί με τους καταστηματάρχες να αναζητούν κάποιο τρόπο, ώστε να μην είναι απαγορευτικές οι ανατιμήσεις, που αναγκαστικά θα προβούν, έπειτα κιόλας από μία διετία συσσωρευμένων «χτυπημάτων».
Αυτό που τονίζουν ιδιοκτήτες στην «Π» είναι πως υπάρχουν αυξήσεις και σε άλλες πρώτες ύλες, συνυπολογίζοντας σε αυτά και τους αυξημένους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος. Επίσης, όπως υπογραμμίζεται από επαγγελματίες, πλέον δεν μπορούν να καλύψουν τα έξοδα και αναγκαστικά θα προβούν σε αυξήσεις για να παραμείνουν βιώσιμοι, με πολλές επιχειρήσεις της Αιτωλοακαρνανίας να μετρούν ζημιές.
Την ίδια στιγμή, παρατηρείται ήδη μία μείωση κατανάλωσης με τα τηγανιτά (πατάτες, κολοκυθάκια κ.ά.) να επηρεάζουν περισσότερο τα μενού των καταλόγων με τους πολίτες να έχουν δει αλλαγές σε τιμές σε εστιατόρια, ταβέρνες και fast food.
Σε ότι αφορά στις τιμές στην περιοχή του Αγρινίου φαίνεται πως ήδη έχουν καταγραφεί αυξήσεις περίπου 10 λεπτών στα σουβλάκια (τεμάχιο) με τη μέση τιμή να βρίσκεται κοντά στο 1,60 €, ενώ τα τυλιχτά καταγράφουν μεγαλύτερες αυξήσεις, με την μέση τιμή του πιτόγυρου, στα 2,70 € και σε αρκετά μαγαζιά στην πόλη έχει φτάσει ακόμα και τα 3 ευρώ.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News