Αχαΐα: Νησίδες ανθρωπιάς – Πως η Περιφέρεια βοηθά να ενταχθούν στην αγορά εργασίας ΑμεΑ ή μειονεκτούντες

Την ανάθεση του έργου καθαρισμού των νησίδων του εθνικού οδικού δικτύου σε φορείς που έχουν ως κύριο σκοπό την επαγγελματική και κοινωνική ένταξη ατόμων με αναπηρία ή μειονεκτούντων δρομολογεί ο αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας, Χαράλαμπος Μπονάνος.
Το συγκεκριμένο μοντέλο συνεργασίας με κοινωνικούς φορείς της περιοχής δεν είναι πρωτόγνωρο για τον αντιπεριφερειάρχη. Το είχε ακολουθήσει την περίοδο που ήταν διοικητής στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών, αναθέτοντας σε φορέα με μέλη άτομα με αναπηρία τη λειτουργία του πλυντηρίου ιματισμού του νοσοκομείου.
Με αυτό τον τρόπο είχε εξοικονομηθεί, όπως λέει ο Χ. Μπονάνος, ένα σεβαστό ποσό που δινόταν σε ιδιώτη (το κόστος έπεσε περίπου στο 1/3), αλλά το σημαντικότερο θεωρεί ότι είναι το κοινωνικό μήνυμα που εκπέμπουν αυτές οι συνεργασίες.
«Ενα σύνολο ανθρώπων που βρίσκεται στο περιθώριο ή είναι απομακρυσμένο από την αγορά, μπαίνει μπροστά και αναλαμβάνει ευθύνες με την καθοδήγηση επιστημόνων και υπηρεσιακών στελεχών, τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας» πρόσθεσε ο αντιπεριφερειάρχης.
Θεωρεί ότι το όφελος από τέτοιες συνεργασίες είναι και για τις δύο πλευρές. Η Περιφέρεια επιτυγχάνει τον καθαρισμό των νησίδων τμήματος του εθνικού οδικού που ήταν παραμελημένες τα τελευταία χρόνια και φέρνει στο προσκήνιο έναν αριθμό συμπολιτών μας που είχαν μείνει εκτός της αγοράς εργασίας.
Για το έργο του καθαρισμού των νησίδων προκηρύχθηκε ανοικτός ηλεκτρονικός διαγωνισμός ύψους 200 χιλιάδων ευρώ για την ανάδειξη αναδόχου, στον οποίο μπορούν να εκδηλώσουν ενδιαφέρον κοινωνικοί συνεταιρισμοί περιορισμένης ευθύνης (υπάρχοντες ή και νέοι). Ο νόμος ορίζει συγκεκριμένο ποσοστό μειονεκτούντων ατόμων προκειμένου να ενθαρρύνει τη συμμετοχή τους.
Ο αντιπεριφερειάρχης ανέφερε ότι συνηθίζεται η υποβολή προτάσεων από τέτοιους κοινωνικούς συνεταιρισμούς περιορισμένης ευθύνης για το έργο που μπορούν να εκτελέσουν και δύναται να προκηρύξει η Περιφέρεια. Επισήμανε ότι η Περιφέρεια είναι ανοικτή σε προτάσεις εκτέλεσης έργου από συνεταιρισμούς και η δική του διάθεση είναι να δώσει προτεραιότητα σε φορείς που επιτελούν κοινωνικό έργο.
Οι παρεχόμενες υπηρεσίες θα περιλαμβάνουν τη φροντίδα των δέντρων, τη φύτευση και συντήρηση χώρων πρασίνου, τη συντήρηση διακοσμητικών κήπων ή κήπων αναψυχής, τον καθαρισμό από αγριόχορτα και το κλάδεμα δέντρων και θάμνων.
Οι θέσεις που θα πραγματοποιηθούν οι εργασίες είναι: 1) ΝΕΟ Πατρών-Αθηνών από κόμβο Κουρτέση έως Διγενή Ακρίτα, 2) ΠΕΟ Πατρών-Πύργου από Παπαφλέσσα έως Παραλία Πατρών, 3) Πατρών-Τριπόλεως από Ταμπάχανα έως είσοδο νοσοκομείου Αγίου Ανδρέα, 4) Μίνι Περιμετρική από κόμβο Κουρτέση έως Ταμπάχανα, 5) Ελευθερίου Βενιζέλου από Ακτή Δυμαίων έως Περιμετρική, 6) Παραγλαύκιες Οδοί από Ακτή Δυμαίων έως Περιμετρική.
Η διάρκεια της σύμβασης ορίζεται σε 24 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης.
ΒΜ