Πάτρα: Τίμησαν τη μνήμη του Πατριάρχη Γρηγορίου οι Γορτύνιοι

Ο Γρηγόριος ο Ε΄ γεννήθηκε στη Δημητσάνα και για αυτό θεωρείται Προστάτης των Γορτυνίων, όπως και του εν Πάτραις Γορτυνιακού Συνδέσμου.

Πατριάρχη

Με λαμπρότητα εορτάστηκε τη Κυριακή στον Ι. Ν. Παντανάσσης η μνήμη του Αγίου Γρηγορίου του Ε΄ Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως που κρεμάστηκε στη κεντρική Πύλη του Πατριαρχείου. Η πύλη έκτοτε παραμένει κλειστή, εις ανάμνηση του βασανιστικού τέλος του.

Ο Γρηγόριος ο Ε΄ γεννήθηκε στη Δημητσάνα και για αυτό θεωρείται Προστάτης των Γορτυνίων, όπως και του εν Πάτραις Γορτυνιακού Συνδέσμου.

Λειτούργησε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος, ο οποίος εκφώνησε και το τον πανηγυρικό της ημέρας. Τόνισε ιδιαίτερα τον άγριο διωγμό και σφαγιασμό του κλήρου από το μαινόμενου όχλο των Τούρκων. Μεταξύ των εκτελεσθέντων ήταν και ο εκ Πατρών Μητροπολίτης Δέρκων Γρηγόριος.Επίσης την αξία της θυσίας για τους σημερινούς δύσκολους καιρούς.

Μετά τη Θεία Λειτουργία, εν πομπή, μεταφέρθηκε η εικόνα του Αγίου εις τον έμπροσθεν του Ναού ανδριάντα του, όπου ψάλθηκε επιμνημόσυνος δέησις και κατάθεση στεφάνων από τις Αρχές, τους φορείς και εκπροσώπους άλλων τοπικών Συλλόγων (Πανηπειρωτικός,Παγκαλαβρυτινός κ.ά.) Κατόπιν ακολούθησε η ετήσια αναμνηστική φωτογραφία των Γορτυνίων.

Στα μέλη του Συλλόγου και τους προσκεκλημένους, το Δ.Σ. προσέφερε καφέ και πρωινό πρόγευμα.

Την Περιφέρεια εκπροσώπησε οι Αντιπεριφερειάρχες κ Χαράμπος Μπονάνος και Π. Παπαδόπουλος το Δήμο η αντιδήμαρχος κ. Τογιοπούλου, οι οποίοι κατέθεσαν και τα στεφάνια.

Πατριάρχη