Το ΚΙΝΑΛ επιλέγει τη ΝΔ ως αντίπαλο

Να τραβήξει μία κόκκινη γραμμή και να διαγράψει από τη μνήμη της την τριετία 2012-2015, δηλαδή την περίοδο της συγκυβέρνησης Αντώνη Σαμαρά-Βαγγέλη Βενιζέλου, επιθυμεί η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ, που επιστρατεύει το δόγμα «η Δεξιά είναι ο ιδεολογικός εχθρός», αφήνοντας σε δεύτερη μοίρα την αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Το τελευταίο διάστημα, η Χαριλάου Τρικούπη πιέστηκε πάρα πολύ από τα δεξιά της, σε σημείο που τα κορυφαία στελέχη της μιλούσαν δημόσια για απόπειρα του Μαξίμου να αλώσει το κόμμα και να το μετατρέψει σε έναν πιθανό, μελλοντικό, μικρό κυβερνητικό εταίρο.

Την ίδια ώρα, εντάθηκαν και οι επιθέσεις φιλίας από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, με το ζήτημα της «προοδευτικής διακυβέρνησης» να μπαίνει επίμονα στον δημόσιο διάλογο, ως απάντηση στη δεξιά.

Για να μπορέσει να ξεφύγει από τις συμπληγάδες, η Φώφη Γεννηματά και οι στενοί της συνεργάτες, επέμειναν στη στρατηγική της αυτόνομης πορείας της παράταξης. Για να έχει, όμως, και πρακτικά αποτελέσματα, η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ αποφάσισε να συγκρουστεί με την «πηγή του κακού», που κατά τη γνώμη της δεν είναι άλλη παρά η περίοδος της συγκυβέρνησης με τη Νέα Δημοκρατία, που σε συνδυασμό με το πρώτο μνημόνιο, έστρεψαν την βάση του ΠΑΣΟΚ σε άλλες κατευθύνσεις – κυρίως προς τον ΣΥΡΙΖΑ. «Τέτοιες δύσκολες επιλογές έγιναν με αίσθημα πολιτικής και πατριωτικής ευθύνης όταν ήταν απόλυτα επιβεβλημένο για να αποτρέψουμε την έξοδο της χώρας από την ΕΕ και την οικονομική και κοινωνική καταστροφή», σημείωσε κατά την εισήγηση της στο Πολιτικό Συμβούλιο η Φ. Γεννηματά, εννοώντας φυσικά την περίοδο 2012-2015. «Συλλογικά έχουμε κλείσει αυτή την πόρτα και εγγυώμαι ότι δεν θα ξανανοίξει», τόνισε η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ, θέλοντας με αυτό τον τρόπο να κόψει την «όρεξη» σε στελέχη του κόμματος της που ενδεχομένως να ονειρεύονται επανάληψη μίας τέτοιας συγκυβέρνησης.

Το Κίνημα Αλλαγής επικεντρώνεται στο πώς θα αναδειχθεί σε εναλλακτική επιλογή ευθύνης για τους απογοητευμένους ψηφοφόρους του δικομματισμού, βάλλοντας, κυρίως, εναντίον της Νέας Δημοκρατίας. Χθες, η Φ. Γεννηματά, με αφορμή τις διαφορετικές προσεγγίσεις κυβερνητικών στελεχών για την υπόθεση της επιβολής ή μη καθολικού lock down στην Αττική, κάλεσε την κυβέρνηση να «σοβαρευτεί» και να μην ενεργεί ως «περιφερόμενος θίασος».

Σε αυτή τη σκληρή φράση, μπορούμε να εντοπίσουμε το νέο ιδεολογικό δόγμα του ΚΙΝΑΛ, που σε γενικές γραμμές θα μπορούσε να αποτυπωθεί στη φράση «Ιδεολογικός αντίπαλος είναι η Δεξιά». Από τη Χαριλάου Τρικούπη διευκρινίζουν ότι αυτή η τακτική, σε καμία περίπτωση δεν συνιστά «άνοιγμα» προς την πλευρά της Κουμουνδούρου. Το αντίθετο υποστηρίζουν πως συμβαίνει, καθώς η εκτίμηση που υπάρχει είναι πως μόνο ένας σοβαρός και αταλάντευτος σοσιαλδημοκρατικός πόλος μπορεί να καταστεί σοβαρός αντίπαλος της δημοσκοπικής «ηγεμονίας» της Νέας Δημοκρατίας. Κάτι που δεν είναι, ούτε και μπορεί να γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως συμπληρώνουν.
ΤΟΥ ΑΝΤΩΝΗ ΓΚΙΟΚΑ