Αχαΐα – ΕΣΥ: Οι οκτώ πληγές που οδηγούν στην απαξίωση
Χρειάζονται 5.500 προσωπικοί γιατροί και αυτή τη στιγμή υπάρχουν μόνο… 800 συμβεβλημένοι
Οκτώ σημεία του νέου νομοσχεδίου για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας αναδεικνύει η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Αχαΐας (ΕΙΝΑ), εκτιμώντας ότι την οδηγούν στην πλήρη απαξίωση.
Ειδικότερα, η ΕΙΝΑ καταθέτει την άποψη ότι το νέο νομοσχέδιο «έρχεται να εδραιώσει την υποβάθμιση και απαξίωση της δημόσιας πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας που συντελέστηκε τα τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα στα χρόνια της πανδημίας». Υπό το πρίσμα αυτό, ανακοινώνει ότι το απορρίπτει κατηγορηματικά και δεν συμμετέχει στον διάλογο.
Αναλύοντας τα οκτώ σημεία, ο πρόεδρος της Ενωσης Δημήτρης Ζιαζιάς και ο γραμματέας Στέλιος Τσόχατζης εξηγούν τα εξής:
1.«Καθιερώνεται σύστημα παραπομπών των πολιτών από τον προσωπικό ιατρό ως αναγκαία προϋπόθεση για την πρόσβαση στις δημόσιες μονάδες δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας υγείας». Με συντηρητικούς υπολογισμούς χρειάζονται 5.500 προσωπικοί γιατροί (11 εκ κάτοικοι της χώρας δια 2.000 πληθυσμό αναφοράς με βάση το ίδιο το ν/σ) και αυτοί την στιγμή υπάρχουν μόνο… 800 συμβεβλημένοι.
2.«Ο προσωπικός ιατρός καθοδηγεί τον πολίτη και λειτουργεί ως ”πύλη εισόδου” για την πρόσβαση των εγγεγραμμένων πολιτών στις δομές και υπηρεσίες υγείας. Το σύστημα παραπομπών από τον προσωπικό ιατρό δεν ισχύει για τα έκτακτα και επείγοντα περιστατικά». Ο κ. Πλεύρης επιχειρεί να εφαρμόσει αυτό που η τρόϊκα απαιτούσε εδώ και χρόνια: Ο θεσμός του οικογενειακού-προσωπικού γιατρού να είναι «gate keeper» (επί λέξει), ώστε ακριβώς να παρεμποδίζεται η πρόσβαση του πληθυσμού σε γιατρούς άλλων ειδικοτήτων και σε νοσοκομεία.
3. «Οι χρονίως πάσχοντες εγγράφονται σε προσωπικό ιατρό, ο οποίος έχει την ευθύνη τήρησης του Ατομικού Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας και παραπέμπονται άπαξ ανά έτος σε εξειδικευμένους θεράποντες ιατρούς». Δηλαδή ένας ασθενής με ένα οποιαδήποτε χρόνιο πρόβλημα υγείας για το οποίο παρακολουθείται από τον αντίστοιχης ειδικότητας θεράποντα ιατρό με την ενδεδειγμένη από αυτόν φαρμακευτική αγωγή, θα έχει μόνο μία φορά δικαίωμα να εξεταστεί από τον θεράποντα ιατρό του.
4. «Τα Κέντρα Υγείας στελεχώνονται ενδεικτικώς από ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό ως εξής: α) Κατά προτεραιότητα με ιατρούς ειδικότητας γενικής/οικογενειακής ιατρικής, εσωτερικής παθολογίας, καρδιολογίας, ορθοπαιδικής και τραυματολογίας και παιδιατρικής. Κατά περίπτωση και με ειδικά αιτιολογημένη εισήγηση της οικείας ΥΠε τα Κέντρα Υγείας μπορούν να στελεχώνονται με ιατρούς ειδικότητας αιματολογίας, ακτινολογίας, κ.λπ.». Εδώ είναι η ταφόπλακα των ήδη υποβαθμισμένων ΚΥ που θα στελεχώνονται μόνο με 5 ειδικότητες.
5. «Ως προσωπικοί ιατροί ορίζονται ιατροί ειδικότητας γενικής / οικογενειακής ιατρικής ή εσωτερικής παθολογίας για τον ενήλικο πληθυσμό». Με απόφαση του υπουργού Υγείας, δύνανται ως προσωπικοί ιατροί να ορίζονται και ιατροί άλλων ειδικοτήτων για τον ενήλικο πληθυσμό, ιδίως όταν η ειδικότητα συνδέεται με παρακολούθηση πολιτών που πάσχουν από χρόνιες ασθένειες και παιδίατροι για τον παιδιατρικό πληθυσμό. Θέλουν δηλαδή να εντάξουν και άλλες ειδικότητες στο σύστημα του προσωπικού γιατρού με εξευτελιστικές αμοιβές. Οι δε προσωπικοί γιατροί θα είναι υπεύθυνοι για την εγγραφή των ασφαλισμένων! Δηλαδή πρέπει να εντάξεις περισσότερο κόσμο για να έχεις μεγαλύτερη αμοιβή!
6.«O ΕΟΠΥΥ δύναται να διαμορφώνει πολιτικές αποζημιώσεων και σύναψης συμβάσεων, με κριτήρια ποιότητας, για τον καθορισμό των τιμών αποζημίωσης των υπηρεσιών υγείας, ιατροτεχνολογικών προϊόντων και υλικών (πάροχοι υγείας) και για την εφαρμογή υποχρεωτικών εκπτώσεων βάσει κριτηρίων ποιότητας, σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες βέλτιστες πρακτικές». Κερδισμένοι θα είναι τα μεγάλα ιδιωτικά επιχειρηματικά συμφέροντα των διαγνωστικών ομίλων και των μεγάλων θεραπευτικών κέντρων αφού αυτά θα μπορούν να ανταποκρίνονται στα υψηλά στάνταρ.
7. «Σε νοσοκομεία του ΕΣΥ, διενεργούνται χειρουργικές επεμβάσεις ή άλλες επεμβατικές πράξεις που απαιτούν παραμονή στο νοσοκομείο πέραν της ημερήσιας νοσηλείας, κατά την ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων». Πρόκειται για μια αισχρή ανήθικη ρύθμιση που προωθεί την ιδιωτικοποίηση και την ανισότητα ενώ «κλείνει το μάτι» σε μια ολιγάριθμη ομάδα γιατρών που από χρόνια πιέζουν να νομιμοποιηθούν τα φακελάκια. Οι επιπτώσεις της απογευματινής λειτουργίας των νοσοκομείων εις βάρος του πρωινού ωραρίου θα είναι μεγάλες.
8. «Ενίσχυση των δημοσίων δομών υγείας από ιδιώτες παρόχους και ιδιώτες ιατρούς σε έκτακτες ανάγκες». Η ρύθμιση αυτή αποτελεί ευθεία ομολογία της κυβέρνησης ότι παγώνει τελείως τις προσλήψεις για αναγκαίο μόνιμο προσωπικό στο ΕΣΥ. Εφεξής τα χιλιάδες οργανικά κενά θα καλύπτονται με συμβάσεις έργου από ιδιώτες.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News