Προετοιμασία στην Πάτρα για κύμα Θεσσαλονίκης

Την προετοιμασία των υγειονομικών μονάδων της Πάτρας ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν ένα πανδημικό κύμα τύπου Θεσσαλονίκης, επισήμανε χθες από την Πάτρα ο γγ Υπηρεσιών Υγείας του υπουργείου Υγείας Γιάννης Κωτσιόπουλος.
Τον κ. Κωτσιόπουλο συνόδευαν ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ/ΚΕΠΥ Νίκος Παπαευσταθίου, ο διευθυντής Ιατρικών Υπηρεσιών του ΕΚΑΒ Δημήτρης Πύρρος και τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας Χαράλαμπος Γώγος και Θεοκλής Ζαούτης.
Πρώτος σταθμός της επίσκεψής του ήταν η 6η Υγειονομική Περιφέρεια όπου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με τον διοικητή της Υγειονομικής Περιφέρειας. Ο κ. Κωτσιόπουλος ενημερώθηκε αναλυτικά για το επιχειρησιακό σχέδιο που έχει αναπτυχθεί στην περιοχή μας και τα πρώτα στάδια του οποίου έχουν ήδη δοκιμαστεί καθώς εφαρμόστηκαν κατά τις δύο πρώτες φάσεις της πανδημίας. Ακολούθως επισκέφτηκε τα νοσοκομεία «Αγιος Ανδρέας» και ΠΓΝΠ όπου περιόδευσε σε τμήματα αιχμής και συνεργάστηκε με τα στελέχη των νοσηλευτικών μονάδων.

Ο ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ
Κατά τη διάρκεια των τριών συσκέψεων αναλύθηκε πλήρως ο σχεδιασμός αντιμετώπισης ενός τρίτου κύματος που πιθανόν να πιέσει το σύστημα υγείας.
Αυτός προβλέπει, μεταξύ άλλων, τα εξής:
  • Στο ΠΓΝΠ θα αναπτυχθεί ο μέγιστος αριθμός κλινών. Αναφέρθηκε για παράδειγμα ότι θα ανασταλεί ακόμα και η λειτουργία της Καρδιολογικής Κλινικής εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο.
  • Ανάλογη διαχείριση θα υπάρξει και στον «Αγιο Ανδρέα» ενώ σε νοσοκομείο κορονοϊού θα μετατραπεί το νοσοκομείο Αιγίου εφόσον υπάρξει έκρηξη κρουσμάτων. Βοηθητικός θα είναι επίσης ο ρόλος των γειτονικών νοσοκομείων Αγρινίου και Πύργου.
  • Συστηματοποιείται περαιτέρω η συνεργασία των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας για την παρακολούθηση των ασθενών που παίρνουν εξιτήριο από τα νοσοκομεία ή βρίσκονται σε κατ’ οίκον περιορισμό. Συγκεκριμένα τα Κέντρα Υγείας Βορείου Τομέα και Ανω Πόλης θα αναλάβουν τα περιστατικά του ΠΓΝΠ. Τα Κέντρα Υγείας Νοτίου Τομέα και Κάτω Αχαΐας τα περιστατικά του «Αγίου Ανδρέα».
  • Κάθε Τρίτη θα συνεδριάζει το τοπικό Συντονιστικό όργανο στο ΠΓΝΠ και θα επικαιροποιεί τον σχεδιασμό ανάλογα με τα δεδομένα που θα προκύπτουν.
Από την πλευρά του ο κ. Κωτσιόπουλος χαρακτήρισε ικανοποιητικά τα μέτρα που έχουν ληφθεί αλλά ζήτησε περαιτέρω αυστηροποίηση. Στάθηκε ιδιαίτερα στον πλήρη αποκλεισμό των συνοδών και την είσοδό τους στο νοσοκομείο μόνον για επείγουσες καταστάσεις και εφόσον έχουν αρνητικό τεστ. Κι αυτό επισημάνθηκε με δεδομένο το ιικό φορτίο που υπάρχει στην κοινότητα.
Ο κ. Κωτσιόπουλος χαρακτήρισε τον σχεδιασμό επαρκή και μάλιστα στάθηκε ιδιαίτερα στη διασύνδεση των νοσοκομείων με τα Κέντρα Υγείας επισημαίνοντας ότι πρόκειται για καλή πρακτική που θα υιοθετηθεί σε άλλες περιοχές τη χώρας.
Από την ατζέντα της επίσκεψης δεν έλειψε το θέμα του εμβολιασμού του υγειονομικού προσωπικού. Ο γγ ζήτησε εντατικοποίηση της προσπάθειας εκ μέρους των επικεφαλής των τομέων, ώστε να ευαισθητοποιηθεί το σύνολο του προσωπικού και να εμβολιαστεί.

Οι ΣΥΣΚΕΨΕΙΣ
Στον «Αγιο Ανδρέα» όπου ήταν παρών και ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και επικεφαλής της τοπικής ομάδας διαχείρισης της πανδημίας Μάρκος Μαραγκός, συμμετείχαν στη σύσκεψη ο διοικητής Ηλίας Θεοδωρόπουλος, ο διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας Θανάσης Χονδρομάρας, η πρόεδρος επιτροπής λοιμώξεων του Πατρούλα Μανωλοπούλου, η διευθύντρια της ΜΕΘ Ιφιγένεια Ραβάνη, ο συντονιστής διευθυντής της Παθολογικής Κλινικής Κωνσταντίνος Κούκιος, ο διευθυντής Αναισθησιολογίας Κώστας Δραγώτης και ο υπεύθυνος της Κλινικής Κορονοϊού Λεωνίδας Στέλλας. Στο ΠΓΝΠ στην ενημερωτική συνάντηση με τον κ. Κωτσιόπουλο εκτός από τον αναπληρωτή διοικητή Δημήτρη Μπάκο συμμετείχαν ο διευθυντής καρδιολογίας Περικλής Νταβλούρος, η επ. καθηγήτρια λοιμωξιολογίας Καρολίνα Ακινόσογλου και η διευθύντρια της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας Ιωάννα Μίχου.
Της
Μαρίνας Ριζογιάννη
rizogianni@pelop.gr