Πάτρα: Ανταλλαγή πυρών για τον Ριγανόκαμπο – “Μην αγγίζετε το πάρκο… Πελετίδη”

Πολιτικό ζήτημα ανέκυψε μεταξύ της δημοτικής αρχής της Πάτρας και της Χριστίνας Αλεξοπούλου για την αξιοποίηση του Ριγανόκαμπου. Αφορμή αποτέλεσε η ανακοίνωση που εξέδωσε η βουλευτής Αχαΐας της Νέας Δημοκρατίας, σύμφωνα με την οποία βρέθηκε λύση για τον παλιό σκουπιδότοπο μετά από τη συνάντηση που είχε με την διοίκηση της Εταιρείας Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ ΑΕ) που έχει την ιδιοκτησία του ακινήτου.

Ανάμεσα στην δημοτική αρχή και την βουλευτή αντηλλάγησαν δημόσιες ανακοινώσεις, με την πρώτη να κατηγορεί την Χριστίνα Αλεξοπούλου για εντυπωσιοθηρία και το μέλος του κοινοβουλίου να εκφράζει την απογοήτευσή της για όσα της καταλόγισε. Των ανακοινώσεων προηγήθηκε συνάντηση του δημάρχου Κώστα Πελετίδη με την Χρ. Αλεξοπούλου στο δημαρχείο της Πάτρας.
Συγκρίνοντας τα αναγραφόμενα στις ανακοινώσεις των δύο πλευρών προκύπτουν ορισμένες διαπιστώσεις. Τρεις είναι οι σημαντικότερες:

> Η πρώτη αφορά στο πως αντιλαμβάνεται την αξιοποίηση του παλιού σκουπιδότοπου η μία και η άλλη πλευρά. Η ΕΤΑΔ, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε η κ. Αλεξοπούλου, διά μέσου του διευθύνοντος συμβούλου Στέφανου Βλαστού, είπε πως η εταιρεία «θα προβεί άμεσα, στον καθαρισμό, την περίφραξη και την φύλαξη του χώρου, ενώ το επόμενο διάστημα, προχωρά σε ενέργειες για την βέλτιστη αξιοποίησή του». Σε κανένα σημείο δεν αναφέρεται σε παραχώρηση της χρήσης του ακινήτου, όπως είναι το πλαίσιο της διεκδίκησης του Δήμου, «με σκοπό τη δημιουργία του μεγάλου Ανατολικού Πάρκου, ανοιχτό στον λαό της Πάτρας, για αναψυχή, αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες».

> Η δεύτερη διαπίστωση σχετίζεται με τον ανθρώπινο παράγοντα και συγκεκριμένα με την παρουσία των Ρομά στην περιοχή. Η βουλευτής αναφέρει στην ανακοίνωσή της ότι ενημέρωσε τον Κ. Πελετίδη «για τη δρομολόγηση λύσης, στο χρόνιο ζήτημα της κατάληψης έκτασης και της δημιουργίας καταυλισμού Ρομά στην περιοχή του Ριγανόκαμπου». Ο δήμαρχος αναφέρει στη δική του ανακοίνωση πως ενημέρωσε τη Χρ. Αλεξοπούλου «την ενημέρωσε επίσης, ότι ο καταυλισμός των Ρομά, είναι εγκατεστημένος σε χώρο που ανήκει στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας. Στο χώρο που ανήκει στην ΕΤΑΔ, είναι ελάχιστοι εγκαταστημένοι». Δηλαδή, για τη δημοτική αρχή το στεγαστικό πρόβλημα των Ρομά του Ριγανόκαμπου δεν επιλύεται όποια μορφή αξιοποίησης και αν επιλεγεί από την ΕΤΑΔ. Στην ουσία πρόκειται για πληθυσμό διαφορετικών κατηγοριών (στη μια ανήκουν αυτοί που είναι δημότες Πατρέων και κατοικούν στον καταυλισμό επί δεκαετίες και στην άλλη ανήκει πληθυσμός που διαβιεί περιστασιακά ή εναλλάσσεται). Επιπλέον, οι διεθνείς συνθήκες επιβάλλουν ότι για να μετακινηθεί ο συγκεκριμένος πληθυσμός θα πρέπει να έχει προεπιλεγεί ο επόμενος τόπος που θα τον φιλοξενήσει και προφανώς δεν θα είναι ο ίδιος με τον εξαθλιωμένο καταυλισμό που ζουν σήμερα.

> Η τρίτη διαπίστωση είναι ότι ο Δήμος δεν επιθυμεί να μπλέκουν άλλοι φορείς και πρόσωπα σε υποθέσεις και διεκδικήσεις που θεωρεί προνομιακό του πεδίο. Επιλέγει συστηματικά να διαφοροποιείται έναντι όλων των υπολοίπων.
Την απαρχή στις ανακοινώσεις έκανε η Χρ. Αλεξοπούλου ενημερώνοντας για την επαφή που είχε με τον Στ. Βλαστό της ΕΤΑΔ ΑΕ και χθες το πρωί με τον δήμαρχο Κ. Πελετίδη. Η βουλευτής ανέφερε ότι απαιτείται αποτελεσματική δουλειά, συνεργασίες και συμπράξεις, και εξέφρασε την ικανοποίησή της για την τεχνοκρατική προσέγγιση και την αξιοπιστία της διοίκησης της ΕΤΑΔ ΑΕ.

«Με έκπληξη ενημερωθήκαμε σήμερα, από τη βουλευτή της ΝΔ κυρία Αλεξοπούλου, ότι «κατόπιν ενεργειών της», κατάφερε με μια επίσκεψή της στον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΕΤΑΔ ΑΕ, να λυθεί το πρόβλημα του Ριγανόκαμπου» απάντησε ο Δήμος και ξεκαθάρισε ότι περιμένει επίσημη απάντηση από το γραφείο του Πρωθυπουργού, ή τον αρμόδιο υπουργό και την ΕΤΑΔ, για την παραχώρηση ολόκληρης της έκτασης του παλιού σκουπιδότοπου στον Δήμο και όχι σε οποιονδήποτε ιδιώτη για εκμετάλλευση. «Η δημοτική αρχή θεωρεί ότι αυτά τα σοβαρά ζητήματα που αφορούν τον λαό της Πάτρας, χρειάζονται και σοβαρή αντιμετώπιση. Δεν πρέπει να αποτελούν αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης». σχολίασε καυστικά ο Δήμος.

Η βουλευτής με νέα ανακοίνωση εξέφρασε την έκπληξη και την απογοήτευσή της, καθώς εκτίμησε ότι «το εποικοδομητικό κλίμα της συζήτησής μας μετατράπηκε σε ειρωνικά σχόλια». Υποστήριξε ότι ο Κ. Πελετίδης χαρακτήρισε «θετική» την ενημέρωση που του έκανε και επισήμανε ότι δεν έχει την αποκλειστικότητα να ενδιαφέρεται για την Πάτρα, αλλά απορρίπτει μια λύση απλά επειδή δεν είναι «κατόπιν ενεργειών του».

ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΒΑΣΙΛΑΚΗ
vasilak@pelop.gr