Πόσο κατάλληλος είναι ο Α. Λοβέρδος;

Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΒΕΡΓΑΝΕΛΑΚΗ

Ο Ανδρέας Λοβέρδος ανακοίνωσε πριν από λίγες μέρες, για πρώτη φορά δημόσια, ότι θα διεκδικήσει την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ.
Σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ ανέφερε «το κόμμα μου δικαιούται από την ιστορία του και από αυτά που μπορεί να δώσει να υπερδιπλασιάσει τις δυνάμεις του».
Τα ερωτήματα σαφή και ξεκάθαρα:
-Μπορεί ο Ανδρέας Λοβέρδος να κερδίσει τη Φώφη Γεννηματά (για την ώρα, δεν έχει επισημοποιήσει άλλο στέλεχος την υποψηφιότητα του για αρχηγία του Κινήματος);
-Είναι το κατάλληλο πρόσωπο για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ;
-Εχει τα φόντα, εφόσον εκλεγεί νέος αρχηγός, να οδηγήσει το Κίνημα σε θεαματική αύξηση του εκλογικού ποσοστού του, που παραμένει καθηλωμένο;
Αγγελος Γεωργακόπουλος: «Πολλή δουλειά και στρατηγική…»
«Εναν τέτοιο αρχηγό τον έχει ανάγκη το ΚΙΝΑΛ. Και για να συσπειρωθεί και για να αποκτήσει ξεκάθαρο πλέον προσανατολισμό. Η αλλαγή προσώπου στην ηγεσία του Κινήματος, ειδικά από τη στιγμή που πρόκειται για έναν καταξιωμένο αγωνιστή της παράταξης, όπως ο Ανδρέας Λοβέρδος, θα δώσει άλλη δυναμική. Για να τα καταφέρει, όμως, ο Ανδρέας Λοβέρδος, θα χρειαστεί και πολλή δουλειά και συγκεκριμένη στρατηγική. Η κ. Γεννηματά είναι χρόνια στην ηγεσία του Κινήματος… Υπό την ηγεσία του Ανδρέα Λοβέρδου μπορεί το ΚΙΝΑΛ να αναστηθεί εκλογικά γιατί είναι μόνος τώρα στο χώρο που μπορεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο».
* Ο Αγγελος Γεωργακόπουλος είναι πρώην προϊστάμενος Ελέγχου του ΣΔΟΕ Δυτικής Ελλάδας, πρώην αντιπρόεδρος του Νομαρχιακού Συμβουλίου Αχαΐας, μέλος του ΠΑΣΟΚ
Σπύρος Τυροδήμος: «Οταν ξέρω όλους τους υποψηφίους…»
«Οταν ανοίξει η τελική διαδικασία για την εκλογή του νέου αρχηγού, τότε θα κρίνω. Οταν, δηλαδή, θα έχω μπροστά μου όλες τις υποψηφιότητες, επίσημα. Δεν γνωρίζω τώρα ποιοι και ποιες θα θέσουν υποψηφιότητα ώστε να αξιολογήσω ποια θεωρώ καλύτερη επιλογή.
Με δεδομένο ότι η σημερινή Κυβέρνηση διαχειρίζεται με τον γνωστό δεξιό τρόπο τη χώρα, και σ’ αυτό δεν ευθύνεται η πανδημία, και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε κι εγκαταστάθηκε με ψέματα και με άστοχες πολιτικές επιλογές, πιστεύω ότι το ΠΑΣΟΚ, το ΚΙΝΑΛ μπορεί να κερδίσει ένα μεγάλο κομμάτι από το χαμένο έδαφος».
* Ο Σπύρος Τυροδήμος είναι πρώην νομάρχης Αρτας, πρώην αντινομάρχης Αχαΐας και πρώην αντιδήμαρχος Πατρέων και ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Αχαΐας
Δημήτρης Κατσικόπουλος: «Η λέξη ΠΑΣΟΚ, η πολιτική ΠΑΣΟΚ»
«Μπορούν να επικρατήσουν και οι δύο. Ομως θα υπάρξουν κι άλλες υποψηφιότητες με πιθανότητες επιτυχίας. Το κρίσιμο σημείο είναι άλλο: ποιος θα επαναφέρει τη λέξη ΠΑΣΟΚ στο προσκήνιο. Η λέξη ΠΑΣΟΚ συνεγείρει, γοητεύει, ξυπνά μνήμες.
Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να υπάρχει ως τίτλος αλλά και στα ψηφοδέλτια και να ξαναφέρει την πολιτική στο προσκήνιο, πάνω στις παρακαταθήκες του Ανδρέα Παπανδρέου.
Από το 2009 έως το 2015 το Κίνημα πλήρωσε για όλους και για όλα. Η Κεντροαριστερά ενωμένη δεν έχει να φοβηθεί τίποτε. Ο νέος αρχηγός πρέπει να αποβάλει την εντύπωση ότι σήμερα στο πάλαι ποτέ κραταιό κόμμα γίνεται διαχείριση 15-20 βουλευτικών εδρών».
* Ο Δημήτρης Κατσικόπουλος είναι πρώην βουλευτής Αχαΐας και πρώην νομάρχης Αχαΐας
Γιάννης Γιαννακόπουλος: «Με πολιτικούς παλαιάς κοπής…»
«Δώδεκα χρόνια μετά την τελευταία φορά που το ΠΑΣΟΚ ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας, μπαίνει, για άλλη μια φορά, με διαφορετικό όνομα πλέον, σε εσωκομματικές διαδικασίες για ανάδειξη αρχηγού. Ο Ανδρέας Λοβέρδος διεκδικεί την αρχηγία απέναντι στη νυν αρχηγό. Αλήθεια, πόσο πειστικός μπορεί να είναι, απέναντι σε μια κοινωνία που μαστίζεται από οικονομική κρίση και κρίση αξιών, κάποιος που βρίσκεται στο τέλος της πολιτικής του καριέρας, έχοντας δοκιμαστεί και αποδοκιμαστεί από τον Ελληνα ψηφοφόρο; Η παράταξη χρειάζεται στην ηγεσία της νέα πρόσωπα που θα δώσουν όραμα, στο πλαίσιο μιας προοδευτικής διακυβέρνησης μακριά από τα πρότυπα του παρελθόντος. Τα πειράματα με πολιτικούς παλαιάς κοπής και νοοτροπίας πρέπει να τελειώνουν για τον πολιτικό χώρο και τον κόσμο που εκπροσωπεί και ο οποίος είναι ασφυκτικά άστεγος».
* Ο Γιάννης Γιαννακόπουλος είναι παιδίατρος-νεογνολόγος, διευθυντής ΕΣΥ ΜΕΝ Νεογνών στο ΠΓΝ Πάτρας, πρώην διοικητής Καραμανδανείου, μέλος του ΠΑΣΟΚ
Aνδρέας Κελεπούρης: «Μόνο ο Παπανδρέου τους κερδίζει…»
«Οχι, δεν μπορεί ο Ανδρέας Λοβέρδος να γίνει ο νέος αρχηγός του ΚΙΝΑΛ έτσι όπως είναι η κατάσταση. Δεν μπορεί, μοιάζει αδύνατον. Δεν έχει συγκροτημένες δυνάμεις για να κερδίσει. Μόνο ένας μπορεί να τους κερδίσει όλους: Ο Γιώργος Παπανδρέου. Ο Λοβέρδος είχε ξανακάνει αρχηγική κίνηση και την επαναλαμβάνει. Η κ. Γεννηματά, όμως, κράτησε την παράταξη, πρόσφερε, δουλεύει. Ο κ. Λοβέρδος είναι μια πολύ καλή παρουσία κοινοβουλευτικά, αλλά δεν μπορεί να στοιχίσει πίσω του τις δυνάμεις που χρειάζονται για να κερδίσει. Θα είναι κι άλλοι υποψήφιοι, όμως, εκτιμώ. Αλλά ξαναλέω, μόνο ο Παπανδρέου, αν κατέβει, έχει ξεκάθαρο προβάδισμα».
* O Aνδρέας Κελεπούρης είναι πρώην περιφερειακός γραμματέας του ΠΑΣΟΚ στη Δυτική Ελλάδα και πρώην μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του Κινήματος
Δημήτρης Μητρέλης: «Να επιστρέψει στις ρίζες του…»
«Το ΚΙΝΑΛ υπό τη Φώφη Γεννηματά βυθίζεται. Σήμερα είναι ένα κόμμα που απλώς υπάρχει για να υπάρχει. Ιστορικά, όμως, δεν θα έπρεπε να είναι άχαρος ο ρόλος του γιατί κουβαλάει τη βαριά κληρονομιά του ΠΑΣΟΚ με το οποίο, πολιτικά, βιωματικά και συναισθηματικά, είναι συνδεδεμένοι εκατομμύρια Ελληνες, που την τελευταία δεκαετία, οι πιο πολλοί, μετακόμισαν από το ιδιόκτητο σπίτι τους και ζουν με ενοίκιο στη διπλανή πολυκατοικία. Η υποψηφιότητα του Ανδρέα Λοβέρδου φρονώ ότι μπορεί να ευδοκιμήσει υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Πρώτον, διακηρύσσοντας επιστροφή στις ρίζες του ΠΑΣΟΚ. Δεύτερον, με διαμόρφωση συνθηκών που θα το καταστήσουν πάλι ελκυστικό κόμμα εξουσίας. Τρίτον, μέσα από διαδικασίες ενεργοποίησης της πλατιάς ανοιχτής κοινωνίας του ΠΑΣΟΚ, που καλείται να εξουδετερώσει τον απαρχαιωμένο μηχανισμό ο οποίος έχει καθηλώσει το ΚΙΝΑΛ σε μονοψήφια ποσοστά».
* Ο Δημήτρης Μητρέλης είναι μέλος του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ