ΠτΔ: «Με ενότητα, ομοψυχία και αποφασιστικότητα μπορούμε να μεγαλουργήσουμε»

Με τα ουσιαστικά μηνύματα εκπροσώπων της Εκκλησίας και της Πολιτείας, για τα 200 χρόνια από την πρώτη Επαναστατική Πράξη του 1821, τιμήθηκε χθες στο Αίγιο η Μυστική Εθνοσυνέλευση της Βοστίτσας, μέρα τοπικής εορτής εθνικής σημασίας και ημέρα αργίας από το 2017 με απόφαση του Ελληνικού Κράτους.
Λόγω των απαγορευτικών μέτρων για τελετές, συναθροίσεις και εκδηλώσεις μνήμης, φέτος ο εορτασμός του κορυφαίου ιστορικού γεγονότος περιορίστηκε σε μία Δοξολογία στο ναό της Φανερωμένης, χοροστατούντος του τοπικού ιεράρχη και σε επιμνημόσυνη δέηση με κατάθεση στεφανιών στο Μνημείο Ηρώων της πόλης, παρόντων ολίγων επισήμων, όπως του υπουργού Αμυνας, των βουλευτών Αγ. Τσιγκρή, Ι. Φωτήλα και Χρ. Αλεξοπούλου, του περιφερειάρχη Ν. Φαρμάκη, του δημάρχου, του προέδρου του ΔΣ Γ. Ντίνου, των δημοτικών αρχηγών Χ. Γούτου, Βασ. Ψυχράμη, Αγ. Κουρή και στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.

> Ο Μητροπολίτης Ιερώνυμος ευχαρίστησε τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης για την παρουσία του, συγχαίροντάς τον για την ευαισθησία που επιδεικνύει σε πατρίδα και έθνος, αλλά και τους αγώνες του να σταθεί η πατρίδα όρθια μέσα από κακουχίες και δυσκολίες. «Μέσα από την πανδημία, ο καθένας να μπορέσει να σκεφτεί τι μπορεί να προσφέρει για την ψυχή και την ζωή, όπως οι ήρωες του ’21, που κατέστρωσαν σχέδια για την ελευθερία. Και τώρα είμαστε σκλαβωμένοι με τον κορονοϊό και με τη βοήθεια όλων θα μπορέσουμε να βγούμε νικητές, όπως πράττει η κυβέρνηση» ανέφερε χαιρετίζοντας τη λαμπρή ημέρα.

> Η πρόεδρος της Δημοκρατίας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, σε χαιρετισμό που απέστειλε στον δήμαρχο, υπογράμμισε πως η Μυστική Συνέλευση της Βοστίτσας είναι η απαρχή της Ελληνικής Πολιτείας και η αναβίωση της Αχαΐκής Συμπολιτείας. «Απέδειξε πως όταν το συμφέρον της πατρίδας το επιτάσσει, οι Ελληνες έχουν το σθένος και την πολιτική ευφυΐα μα συμπαρατάσσονται και να αφήνουν στην άκρη διχογνωμίες, με έναν απώτερο σκοπό. Στα 200 χρόνια μετά, με ενότητα, ομοψυχία και αποφασιστικότητα μπορούμε να μεγαλουργήσουμε» σημείωσε.
> Ο υπουγός Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος μίλησε για την σημερινή προσπάθεια ενδυνάμωσης των Ενόπλων Δυνάμενων της χώρας, λαμβάνοντας πολύ σοβαρά την ιδιαίτερη βαρύτητα του γεγονότος της Μυστικής Συνέλευσης της Βοστίτσας. «Είναι σημαντικά τα διδάγματα. Οι Εληνες με εθνική ομοψυχία, όταν απαιτείται, βγάζουν φλόγα ψυχής, αγωνίζονται και θυσιάζονται για το συμφέρον του λαού» τόνισε.

> Ο δήμαρχος Αιγιάλειας Δημήτρης Καλογερόπουλος θύμισε την ύψιστη πολιτική σημασία της τοπικής ιστορίας . «Παραμερίζοντας αντιδικίες, ενωμένοι απέναντι στον εχθρό, οι Ελληνες για να πάρουν μπροστά πρέπει να κοιτάζουν πίσω» είπε και εξήγγειλε, μέσα στο 2021, τη διεξαγωγή συνεδρίου με ξένους επιστήμονες και διπλωμάτες και θέμα την διπλωματία, εκδήλωση για την συμβολή της μαύρης σταφίδας, μουσείο ψηφιακών εκθεμάτων και έκθεση παραδοσιακών οργάνων.
Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΠΟΥΛΟΥ
triadafilop@pelop.gr