Κατσανιώτης: Οι διερευνητικές ας περίμεναν…

Με πενιχρές ελπίδες για ουσιαστική προσέγγιση με την Τουρκία, ξεκίνησε χθες στην Κωνσταντινούπολη ο 61ος γύρος των διερευνητικών επαφών της Ελλάδας με τη γείτονα, την ώρα που οι δύο πλευρές, όχι μόνο δείχνουν να παραμένουν αμετακίνητες στις πάγιες εθνικές τους θέσεις, αλλά ειδικά στην Αθήνα, η εκκίνηση της διαδικασίας έγινε υπό το πρίσμα των δηλώσεων του τ. πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος μίλησε για «διάλογο με πειρατές, που δεν μπορεί να γίνει», αλλά και αρνητική θέση στο ενδεχόμενο προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.
Ο αχαιός βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Ανδρέας Κατσανιώτης, έχοντας συμμετάσχει στην ελληνική αντιπροσωπεία, υπό τον κ. Σαμαρά, στις αντίστοιχες διερευνητικές επαφές του 2012-13 στην Κωνσταντινούπολη, απαντά σε ερωτήματα της «Π», έχοντας γνωρίσει από πρώτο χέρι, τον πάγιο τρόπο με τον οποίο η τουρκική πλευρά κινείται σε ένα τέτοιο διπλωματικό στάδιο.

ΔΙΑΛΟΓΟΣ
Το ζητούμενο, τότε και τώρα, ήταν και παραμένει, να μη φανεί ότι η Ελλάδα δεν θέλει έναν διάλογο με ευρύτερη ατζέντα θεμάτων, αφού η χώρα μας αυτό πού δέχεται να τεθεί στο τραπέζι είναι μόνο η υφαλοκρηπίδα και η ΑΟΖ και τίποτε άλλο. «Οι διερευνητικές, είναι άτυπες συζητήσεις, που περισσότερο έχουν ως στόχο την εκτόνωση και λιγότερο την εξεύρεση λύσης» τονίζει ο κ. Κατσανιώτης, προσυπογράφοντας την άποψη Σαμαρά, περί «πειρατών», αφού η τουρκική πλευρά και όχι η ελληνική ήταν αυτή που αποχώρησε από τις διερευνητικές του 2016 και μετά ως πειρατής μπαινοβγαίνει στα χωρικά μας ύδατα και στην κυπριακή ΑΟΖ, απειλώντας τους πάντες στην Αν. Μεσόγειο.

ΑΠΕΙΛΗ
«Η Τουρκία προσπαθεί να φιλανδοποιήσει την περιοχή και διά της απειλής να περάσει το δικό της. Μ’ έναν τέτοιο γείτονα είναι προφανές ότι δεν μπορείς να συζητήσεις» εξηγεί ο βουλευτής, που κάθε άλλο παρά πιστεύει ότι η γειτονική χώρα ξαφνικά συνετίστηκε, αλλά αντιθέτως ότι κάνει το καλό παιδί.

ΘΕΣΗ
Για τη θέση της Ελλάδας, ο κ. Κατσανιώτης θεωρεί πως είναι αυτή της ισχύος, με εξοπλισμό που διαθέτει και διαρκώς ενισχύεται, αλλά και τεχνολογικά μέσα που πρέπει να εφοδιαστεί.

ΧΡΟΝΟΣ
Ξεχωριστή είναι η θέση του όμως για το τάιμινγκ που η Ελλάδα δέχθηκε να πάει σε διερευνητικές επαφές, αφού για κάποιους, έτσι υποβοηθιέται η Τουρκία στο να δείξει στους ευρωπαίους ότι είναι το φιλική και διαλλακτική, φτιάχνοντας τις σχέσεις της μαζί τους. «Οι διερευνητικές θα μπορούσαν να περιμένουν. Από τη στιγμή όμως που ξεκίνησαν, στόχος μας θα πρέπει να΄ναι ένας. Να δείξουμε σε ευήκοα ώτα γι’ αυτήν στην ΕΕ, όπως η Γερμανία, ότι η Τουρκία είναι το πρόβλημα, με ανιστόρητες και ανόητες απαιτήσεις. Δεν έχουμε να διαπραγματευτούμε τίποτα από τα δικά μας με τους Τούρκους» σημειώνει.

ΔΗΜΟΣΙΑ
Αντιθέτως, στον δημόσιο διάλογο (όχι στον διπλωματικό) ο κ. Κατσανιώτης θεωρεί σκόπιμο, ότι η Ελλάδα πρέπει να βάζει θέματα, όπως το μνημείο της Αγίας Σοφιάς αλλά και των δικαιωμάτων σε Ιμβρο – Τένεδο», αφού είναι πολλοί αυτοί στο εξωτερικό που ακούν.
Για το τι μπορεί να σημαίνει για την ΝΔ, η παρέμβαση του τ. προέδρου της Αντώνη Σαμαρά και το κατά πόσο αυτή βοηθά την Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ή την «δένει χειροπόδαρα» όπως ορισμένοι πολιτικοί αναλυτές θεωρούν, ο βουλευτής Αχαΐας Ανδρέας Κατσανιώτης λέει στην «Π» πως πιστεύει ότι λειτουργεί «ως υποβοήθηση και εργαλειοβοήθεια στο υπουργείο Εξωτερικών και δεν υπάρχει κανένα θέμα στο εσωτερικό της παράταξης, αφού είναι οι απόψεις που έχει κι ένα μεγάλο κομμάτι της κεντροδεξιάς στην Ελλάδα».

ΛΕΖΑΝΤΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ: Κωνσταντιούπολη: Ο Α.Κατσανιώτης, στην ελληνική αντιπροσωπεία, υπό τον Σαμαρά

Τπυ ΔΗΜΗΤΡΗ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΠΟΥΛΟΥ
triadafilop@pelop.gr