Διερευνητικές επαφές Ελλάδας-Τουρκίας: Με χαμηλές προσδοκίες

Επαναρχίζουν τη Δευτέρα 25 Ιανουαρίου οι διερευνητικές επαφές ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία.

Ο 61ος γύρος θα διεξαχθεί στην Κωνσταντινούπολη καθώς η τελευταία συνάντηση είχε γίνει στην Αθήνα το 2016. Από τότε, με ευθύνη της Αγκυρας, οι δύο πλευρές δεν έχουν συζητήσει σε αυτό το επίπεδο, ενώ οι ελληνοτουρκικές σχέσεις πέρασαν αρκετές στιγμές έντασης.

Η άρνηση της Ελλάδας να παραδώσει τους 8 Τούρκους αξιωματικούς που κατηγορούνταν για συμμετοχή στο πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016, η σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτών στον Εβρο και η κράτησή τους για αρκετό διάστημα στην Τουρκία, η ώθηση των μεταναστών στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Εβρο τον Φεβρουάριο του 2020 και η δίμηνη παρουσία του Oruc Reis σε αμφισβητούμενη θαλάσσια περιοχή στο Αιγαίο αποτέλεσαν τους βασικούς λόγους τριβών των δύο χωρών τα τελευταία χρόνια.

Χαμηλές οι προσδοκίες από τις διερευνητικές
Αναφορικά με το ύψος των προσδοκιών που δημιουργεί η επανέναρξη των διερευνητικών, τόσο η Άννα Ανδρέου όσο και ο Σωτήρης Ρούσσος εμφανίζονται συγκρατημένοι. Η κ. Ανδρέου περιγράφει το πολιτικό κλίμα στο εσωτερικό της Τουρκίας, λίγο πριν την επανέναρξη των διερευνητικών. «Η Αγκυρα έχει σκληρύνει τη θέση της στα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό τα τελευταία δύο χρόνια προσεγγίζοντας όλο και περισσότερο τις ακραίες θέσεις της τουρκικής αντιπολίτευσης, η οποία μάλιστα εξακολουθεί να πιέζει για ακόμη πιο σκληρές θέσεις. Τώρα, ο απόστρατος Τζεμ Γκιουρντενίζ, πατέρας του δόγματος της ‘Γαλάζιας Πατριδας’ πιστεύει ότι η Άγκυρα δεν πρέπει να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και λέει ότι η Ελλάδα στοχεύει να φυλακίσει την Τουρκία στον κόλπο της Αττάλειας!»

«Οι προσδοκίες πάντως είναι χαμηλές. Το διεθνές πλαίσιο με την πανδημία, την οικονομική κρίση, το Brexit και την αλλαγή ηγεσιών σε Αμερική και Γερμανία είναι πολύ ρευστό και οι παίκτες θα περιμένουν να σταθεροποιηθεί η κατάσταση και να ξεκαθαρίσει το τοπίο. Εκτιμώντας τις προοπτικές των διερευνητικών συνομιλιών θα πρέπει να συγκρατήσουμε δύο όρους του Κίσινγκερ: “δημιουργική ασάφεια” (constructive ambiguity) και “συνεχής διπλωματική κινητικότητα” (keep going). Δεν επιλύουν διενέξεις, αλλά συνήθως αποτρέπουν την σύγκρουση», τονίζει ο κ. Ρούσσος.

Πηγή: iefimerida.gr