Δημήτρης Δημητρόπουλος: «Μαχαίρι» στην… ασυλία των παραγόντων

Η καταγγελία της ολυμπιονίκη της ιστιοπλοΐας Σοφίας Μπεκατώρου για σεξουαλικό βιασμό από παράγοντα της αντίστοιχης Ομοσπονδίας έχει συνταράξει το Πανελλήνιο. Ομως, ο δικός μας προβληματισμός σήμερα εκτείνεται πολύ πιο πέρα από την καταγγελθείσα συμπεριφορά του φερόμενου βιαστή.
Ο ασκός του Αιόλου που άνοιξε και έχει προκαλέσει σάλο, ταυτόχρονα επιδρά σε όλο το οικοδόμημα του αθλητισμού.
Ζητήσαμε τη γνώμη ενός πολύπειρου παράγοντα, του πατρινού πρώην προέδρου της Ελληνικής και της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Γυμναστικής Δημήτρη Δημητρόπουλο, ο οποίος τρέμει στην ιδέα της στοχοποίησης του Ελληνικού αθλητισμού.
Ειδικότερα, επισημαίνει:
«Ασφαλώς, η καταγγελία της Σοφίας Μπεκατώρου και όσες ακόμη υφίστανται ή πρόκειται να ακολουθήσουν είναι επιβεβλημένες πράξεις από την πλευρά των θυμάτων.
Υπάρχει, ωστόσο, και η άλλη πλευρά του λόφου. Ελλοχεύει μεγάλος κίνδυνος για σύμπασα την αθλητική οικογένεια.
Ηδη είναι κυρίαρχος ο φόβος σε πολλούς γονείς, που προβληματίζονται και σκέπτονται να μην στέλνουν τα παιδιά τους στα γήπεδα, τα γυμναστήρια, τα κολυμβητήρια και τους αγωνιστικούς στίβους.
Επειγόντως, πρέπει να ληφθούν μέτρα θωράκισης της ηθικής υπόστασης του αθλητισμού…».
Ο Δημήτρης Δημητρόπουλος δεν στέκεται μόνο στην επικρότηση του θάρρους της Σοφίας Μπεκατώρου και στην εκδήλωση των φόβων του. Προχωράει και σε προτάσεις, που στοχεύουν στην απομείωση της εξουσίας και της ατιμωρησίας των αθλητικών παραγόντων. Τονίζει χαρακτηριστικά:
«Ολα τα νοσηρά φαινόμενα που παρατηρούνται στον αθλητισμό σε μεγάλο βαθμό οφείλονται στην έπαρση και την καθεστωτική αντίληψη των παραγόντων. Οφείλουν οι εθνοπατέρες μας να νομοθετήσουν έχοντας ως στρατηγικό στόχο την απομείωση της ισχύος των παραγόντων.
Οταν μιλάμε για ερασιτεχνικό αθλητισμό είναι απαράδεκτη η… ισόβια συμμετοχή τους στα θεσμικά όργανα του αθλητισμού. Να θεσπιστούν, λοιπόν, δυο θητείες άσκησης διοικητικών καθηκόντων σε όλες τις βαθμίδες του αθλητικού οικοδομήματος. Από τα σωματεία μέχρι τις Ομοσπονδίες.
Κατά δεύτερον, να ψηφισθεί ποσόστωση που να φθάνει μέχρι το 50% για τις γυναίκες που θέλουν να συμμετάσχουν στα αθλητικά όργανα.
Τρίτον: Θέσπιση απλής, ανόθευτης αναλογικής για την ανάδειξη των διοικητικών συμβουλίων.
Τέλος, ετήσιος οικονομικός και διαχειριστικός έλεγχος σε σωματεία, ενώσεις και ομοσπονδίες, ανά έτος. Η έγκριση να αποτελεί απόλυτη προϋπόθεση συνέχισης της θητείας των ΔΣ και υλοποίησης του προϋπολογισμού της νέας αθλητικής περιόδου. Σε αντίθετη περίπτωση, έκπτωση από τα αξιώματα, χωρίς… παράθυρα που θα επιτρέπουν την διατήρηση στα πόστα τους…».
Η τετραπλή πρόταση του Δημ. Δημητρόπουλου είναι μια συνεισφορά για υγιέστερο αθλητισμό. Δεν τρέφεται η αυταπάτη ότι όλα θα είναι ιδανικά, όμως σίγουρα η αλαζονεία και ο ετσιθελισμός θα μετριασθούν.

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ