Θα γίνουν εκλογές; Και ποιος ευνοείται; – Τρεις πρώην βουλευτές απαντούν

Ολοένα και πληθαίνουν οι φήμες, από κοντά κι οι διαρροές, για πρόωρες εκλογές. Μέσα στο καλοκαίρι; Αμέσως μετά; Θα εξαρτηθεί, σε πολύ μεγάλο βαθμό, κι απ’ την εξέλιξη της πορείας της πανδημίας.
Ο ανασχηματισμός της περασμένης εβδομάδας πυροδότησε εκ νέου την εκλογολογία.
Ας πάρουμε ως ενδεχόμενο ότι πάμε μέχρι τον ερχόμενο Σεπτέμβριο σε εκλογές.
-Ποιον θα μπορούσαν να ευνοήσουν περισσότερο; Την κυβέρνηση, την αντιπολίτευση, ή τη… συγκυβέρνηση;
-Πόσο πιθανό φαντάζει το σενάριο μη αυτοδυναμίας του πρώτου κόμματος και υποχρεωτικής συγκυβέρνησης ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ ή ΝΔ και ΚΙΝΑΛ ή ακόμα και των τριών κομμάτων;

Απαντούν 3 πρώην βουλευτές Αχαΐας, εκ των οποίων κανείς δεν είναι τώρα προσκολλημένος στο «αρχικό» κόμμα με το οποίο εξελέγη.

ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ: Ο αυτόνομος ρόλος του κεντρώου χώρου
Με το υπάρχον πολιτικό κλίμα, και ιδίως με «τους αντιπάλους που του χάρισε ο Θεός», ο κ. Μητσοτάκης θα κερδίσει άνετα τις εκλογές, θα παρακάμψει και θα ακυρώσει το θέμα της απλής αναλογικής και θα έχει μια ανέφελη τετραετία μπροστά του με ισχυρή πλειοψηφία. Η αντιπολίτευση θα εισέλθει σε μεγαλύτερη εσωστρέφεια και πολιτική περιδίνηση. Αυτή η εξέλιξη θα έχει μεγαλύτερες συνέπειες για τον ΣΥΡΙΖΑ και λιγότερες για το ΚΙΝΑΛ.
Γνώμη μου, όμως, είναι ότι τα πράγματα δεν θα εξελιχθούν ευθύγραμμα όπως φαίνονται, γιατί υπάρχει μια σημαντική ανισορροπία.
Ο κεντρώος χώρος, που παραδοσιακά εκφράζει το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας, δεν έχει σήμερα αυτόνομη έκφραση. Κατακερματισμένος, τροφοδοτεί και τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ και βεβαίως τη ΝΔ.
Λείπει όμως ο σταθεροποιητικός, αυτόνομος ρόλος του, που δημιουργεί ισορροπία στο πολιτικό σύστημα και συμβάλλει στην ομαλή πορεία της χώρας.
Η πρόβλεψή μου είναι ότι το 2021 θα υπάρξουν σοβαρές αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό που θα υπηρετούν αυτή την ανάγκη.
Αρα, οι όποιοι σχεδιασμοί γίνονται για πρόωρες εκλογές, με βάση το σημερινό πολιτικό σκηνικό, πιστεύω ότι γρήγορα θα πρέπει να αναθεωρηθούν.
* Ο Κώστας Σπηλιόπουλος είναι πρώην βουλευτής Αχαΐας του ΠΑΣΟΚ και πρώην πρόεδρος και διεθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ.

ΤΣΟΥΚΑΛΗΣ: «Πάνδημο αίτημα εθνικής συνεννόησης»
Αμέσως μετά τον ανασχηματισμό, εκτίμησα ότι αυτός δομήθηκε προκειμένου να εξυπηρετήσει τους εκλογικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης, δηλ. ότι το παρόν κυβερνητικό σχήμα θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές. Εχει τα ίδια χαρακτηριστικά του τελευταίου ανασχηματισμού του Ιουνίου 2014, της κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου. Προέβη σε εσωτερικές και χωρικές διευθετήσεις προκειμένου να εξυπηρετηθούν όλες οι κομματικές τάσεις της ΝΔ. Παρ’ ολ’ αυτά δεν θεωρώ ότι οι εκλογές θα γίνουν πριν το φθινόπωρο. Οι λόγοι κατανοητοί: Μέχρι τότε, δεν θα έχει ολοκληρωθεί η ανοσία του πληθυσμού και δεν θα έχει εξειδικευτεί το χρηματοδοτικό πλαισίου του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης ούτως ώστε να καταστεί επικοινωνιακά αξιοποιήσημη η προσδοκία.
Δυστυχώς, αυτό που δεν χρειαζόταν η χώρα αυτή τη στιγμή είναι η εκλογολογία.
Σε μια περίοδο που απαιτείται συμπόρευση, συναίνεση, προμηνύεται κλίμα έντονης αντιπαράθεσης και πολιτικού διχασμού. Τα διακυβεύματα του παρόντος, της πανδημίας και της οικονομικής ασφυξίας, και του μέλλοντος, της κοινωνικοοικονομικής ανασυγκρότησης της χώρας, δεν μπορεί και δεν πρέπει να υποτάσσονται στους ιδιοτελείς κομματικούς υπολογισμούς.
Κατόπιν των ανωτέρω, ελάχιστα με απασχολούν οι κομματικοί συσχετισμοί της επομένης των εκλογών. Γιατί οι τότε συνθήκες, εθνικές και διεθνείς, θα καθιστούν πάνδημο το αίτημα της εθνικής και κομματικής συνεννόησης.
* Ο Νίκος Τσούκαλης είναι δικηγόρος, πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και της ΔΗΜΑΡ.
ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν αποκλείεται μια «κυβέρνηση Παπαδήμου»…
Πηγαίνει σε εκλογές ο Κυρ. Μητσοτάκης για να αποφύγει ένα πιθανό εκλογικό Βατερλώ. Κανένας δεν αγνοεί το πρόσφατο 19% που πήρε ο Σαμαράς, όταν μάλιστα εκείνος ήταν γέννημα θρέμμα της παράταξης. Κι όμως, τα μνημόνια και η ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ με το ΠΑΣΟΚ αφαίρεσαν από την ΝΔ 1,5 εκ. Νεοδημοκράτες από όσους ψήφιζαν τον Κώστα Καραμανλή.
Τώρα τι θα συμβεί που τα επερχόμενα δεινά ξεπερνούν το «μπόι» του Μητσοτάκη; Τώρα που συνάμα, στοχευμένα και μεθοδικά, έκανε την ΝΔ άχρωμη… εθνικά, θρησκευτικά, πολιτικά; Τώρα που θυμίζει περισσότερο ΠΟΤΑΜΙ και ΠΑΣΟΚ; Τώρα που δεν είναι η πατριωτική, λαϊκή, κοινωνική κεντροδεξιά του Κωνσταντίνου Καραμανλή, αλλά μια ΠΟΛΥΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗ, ΕΘΝΟΜΗΔΕΝΙΣΤΙΚΗ ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΗ παρέα των αυτοαποκαλούμενων ΑΡΙΣΤΩΝ;
Χωρίς την ιδεολογική συγκολλητική ουσία, πώς θα συγκρατήσει το τσουνάμι;
Πέραν δε της επελαύνουσας κοινωνικής έκρηξης, η παραχώρηση προς την Τουρκία της κυριαρχίας μας στο Αρχιπέλαγος, μέσα από μια νέα «Συμφωνία των Πρεσπών του Αιγαίου», φέρνει τη συντριβή.
Το αποτέλεσμα των πρόωρων εκλογών θα τινάξει στον αέρα το σχέδιο Μητσοτάκη περί δίδυμων εκλογών λόγω μη αυτοδυναμίας και θα επιβεβαιώσει το γνωμικό «όποιος σκάβει το λάκκο του άλλου, πέφτει μέσα ο ίδιος».
Ευελπιστώ ότι οι κάλπες τελικά θα ευνοήσουν μόνον και μόνον την πατρίδα.
Με το νέο κεντροδεξιό κόμμα που βρίσκεται στα σπάργανα, αποκλείεται η αυτοδυναμία, καθώς επίσης και η συγκυβέρνηση Μητσοτάκη-Γεννηματά. Καθόλου όμως δεν αποκλείεται μια «κυβέρνηση Παπαδήμου», με ψήφο εμπιστοσύνης Μητσοτάκη – Τσίπρα – Γεννηματά. Φυσικά κάτι τέτοιο το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα Ελλάδος και εγώ προσωπικά μετά βδελυγμίας το απορρίπτουμε. Συντασσόμεθα με την μεγάλη πλειοψηφία του λαού που αναζητά μια πραγματική πατριωτική κυβέρνηση με οικουμενικά χαρακτηριστικά.
Από όσα όμως γνωρίζω, ήδη έχουν βολιδοσκοπηθεί πρόθυμοι εθνομηδενιστές τύπου κυρίας Σακελλαροπούλου, προκειμένου η κυοφορούμενη συμφωνία παράδοσης κυριαρχίας αέρα, θάλασσας, στεριάς στην Τουρκία, καθώς και το νέο οδυνηρότατο μνημόνιο να υπογραφεί από τον όποιον επιλεγέντα «ΑΡΙΣΤΟ» αχυράνθρωπο, εκπαιδευμένο ΜΑΛΙΣΤΑΝΘΡΩΠΟ τεχνοκράτη, που δεν θα έχει πάρει ψήφο του ελληνικού λαού και που ούτε ποτέ θα την ζητήσει και που ουδέποτε θα λογοδοτήσει.
* Ο Νίκος Νικολόπουλος είναι πρώην βουλευτής Αχαΐας της ΝΔ, πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος και Επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «ΝΕΑ ΠΑΤΡΑ».
ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΒΕΡΓΑΝΕΛΑΚΗ