Πάτρα – Καρναβάλι: Τα πληρώματα ψάχνονται για δράσεις

Πρωτοβουλίες για να γίνει «όλη η πόλη καρναβάλι», χωρίς να κατέβει κόσμος στους δρόμους της Πάτρας λόγω της πανδημίας, αναλαμβάνουν πυρήνες καρναβαλιστών. Οι συζητήσεις γίνονται δίχως την συμμετοχή του Δήμου, ο οποίος δεν έχει ανακοινώσει ακόμα πότε θα διοργανώσει τελετή έναρξης και ποια μορφή θα έχει.

Οι συζητήσεις στους κόλπους των καρναβαλικών φορέων και πληρωμάτων της Πάτρας είναι προχωρημένες. Δεν αποσκοπούν στο να περιθωριοποιήσουν τον δήμο και την κοινωφελή δημοτική επιχείρηση Πατρινό Καρναβάλι, καθώς πιστεύουν διαχρονικά ότι η πόλη είναι ο επίσημος φορέας διοργάνωσης. Ωστόσο, διαπιστώνεται να επικρατεί διαφορετική προσέγγιση μεταξύ Δήμου και καρναβαλιστών ως προς τον χαρακτήρα των φετινών εκδηλώσεων. Θεωρούν ότι ο Δήμος εκλαμβάνει την πανδημία ως αρνητικό παράγοντα για την διοργάνωση ενώ οι καρναβαλιστές, δεδομένων των συνθηκών που δεν αλλάζουν, ως ευκαιρία για να αποδείξει η Πάτρα τους λόγους (με κυριότερο τον ανθρώπινο παράγοντα) που την έχουν καταστήσει βασίλισσα του καρναβαλιού πανελλαδικά.

Οι σχέσεις των δύο πλευρών, μετά από την περσινή καλή συνεργασία, έχουν επιστρέψει σε ένα κλίμα που δεν χαρακτηρίζεται θετικό. Στα λόγια εκπροσώπων των καρναβαλικών πυρήνων διακρίναμε μια κόπωση (δεν ευθύνεται η καραντίνα γι’ αυτό, μας διαβεβαίωσαν) εξαιτίας ανακολουθιών του διοργανωτή που δεν είναι διατεθειμένοι να τις παρακολουθήσουν, αλλά ούτε και να αναλωθούν σε αντιπαραθέσεις. Γι’ αυτό και προετοιμάζονται να γιορτάσουν το Πατρινό Καρναβάλι με τον δικό τους τρόπο.

Κάποιοι από αυτούς τους πυρήνες θα τηρήσουν το αποκριάτικο έθιμο της έναρξης του Καρναβαλιού την ημέρα της γιορτής του Αγίου Αντωνίου. Από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θα ενημερώσουν τον κόσμο για τις δράσεις τους και πώς θα μπορεί να μετέχει, χωρίς να παραβιάσει την καραντίνα. Οι ιδέες που έχουν συγκεντρωθεί είναι αρκετές και πρωτότυπες. Χρειάζονται όμως και οικονομική στήριξη. Γι’ αυτό έχουν αποταθεί σε υποψήφιους χορηγούς (μια ιδιότητα που δεν συμπαθεί ο δήμος), ώστε να υλοποιηθεί ο μεγαλύτερος δυνατός αριθμός των καρναβαλικών δράσεων που έχουν προταθεί.

ΜΑΥΡΑ ΡΟΥΧΑ
Μια από τις ζυμώσεις που γίνονται μεταξύ καρναβαλιστών, άσχετη με τα προαναφερόμενα, έχει πόλο την πρώην πρόεδρο της ΔΕΠΑΠ Βικτωρία Αγγελοπούλου που προτείνει η βόλτα μας στην πόλη να γίνει στις 24 Ιανουαρίου φορώντας μαύρα ρούχα, ό,τι έχει ο καθένας (φράκο, σακάκι, παλτό), καπέλο και μάσκα λευκή δακρυσμένη σε διαμαρτυρίας και λύπης γι’ αυτό που συμβαίνει.

Η «Π» είναι σε θέση να γνωρίζει ότι στον Δήμο έχουν προωθηθεί προτάσεις για εναλλακτικές καρναβαλικές δράσεις. Ορισμένα σημεία των προτάσεων αυτών υιοθετήθηκαν κατά ένα μέρος από τον διοργανωτή του Πατρινού Καρναβαλιού.
Απορρίφθηκαν τα σημεία των προτάσεων που περιείχαν την χρήση του μάρκετινγκ προς όφελος του θεσμού της πόλης, θεωρώντας προφανώς ότι πρόκειται για απαγορευμένο -ιδεολογικό- καρπό. Οι προτάσεις αυτές που υποβλήθηκαν από φορείς και πρόσωπα με ιστορία στο Καρναβάλι και εμπειρία δεν φαίνεται να εισακούονται. Αυτό δεν σημαίνει ότι υπάρχει διάθεση για κόντρες. Απλά υπάρχει διαφορετική αντίληψη.

Μάλιστα, σημαντικός αριθμός καρναβαλικών πυρήνων φέρονται αποφασισμένοι να μην λάβουν μέρος σε πράγματα που ετοιμάζει ο Δήμος, με σημαντικότερο τον 56ο Κρυμμένο Θησαυρό. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, θα είναι πλήγμα για τον θεσμό, καθώς υπάρχει η πρόσφατη εμπειρία του διπλού παιχνιδιού πριν από λίγα χρόνια, ένα από τον δήμο και ένα από τα πληρώματα, που άφησε πικρή γεύση και στις δύο πλευρές. Προς ικανοποίηση όλων ο Δήμος, μετά το τέλος του παιχνιδιού εκείνου, αντιλήφθηκε ότι οι καρναβαλιστές αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του και ένα βασικό συστατικό της επιτυχίας του. Τα πράγματα φαίνεται να έχουν αλλάξει φέτος.

>Ανακοίνωση για το Καρναβάλι εξέδωσε η παράταξη «Ωρα Πατρών». Καλεί την πρόεδρο του καρναβαλικού φορέα Ηρα Κουρή, την οποία κατηγορεί ότι αδυνατεί να διαχειριστεί το Καρναβάλι, να δώσει απαντήσεις και να καταθέσει με αναλυτικά στοιχεία σχετικά με τις εκδηλώσεις στο διοικητικό συμβούλιο, να δώσει αναλυτικό οικονομικό απολογισμό για το καρναβάλι του 2019, να ενημερώσει για την οργανωτική διάρθρωση της δημοτικής επιχειρήσεις και για τη σύνθεση της γνωμοδοτικής επιτροπής.

ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΒΑΣΙΛΑΚΗ
vasilak@pelop.gr