Πελετίδης: «Θα ωφεληθεί ο λαός από τη σύνδεση της έρευνας και της τεχνολογίας με την παραγωγή;»

Πελετίδης

Ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, την Παρασκευή 17 Ιουνίου, παρευρέθηκε και απηύθυνε χαιρετισμό, κατά την έναρξη του 1ου Συνεδρίου IMPACT 2022, με θέμα «Η σύνδεση της έρευνας με την παραγωγή», που πραγματοποιείται στην Πάτρα.

Στο χαιρετισμό του, ο Δήμαρχος είπε τα εξής:

«Αρχικά, να πούμε πως είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που βρισκόμαστε σήμερα εδώ και παρακολουθούμε την ενδιαφέρουσα συζήτηση που διεξάγεται, με θέμα τη σύνδεση της έρευνας με την παραγωγή, ένα θέμα ιδιαίτερα σημαντικό για την κοινωνία μας, πολύπλοκο, με πολλές προεκτάσεις. Για το λόγο αυτό, ευχαριστούμε θερμά την εφημερίδα «Γνώμη» και όλους τους συνδιοργανωτές για την πρόσκληση.

Η σύνδεση της έρευνας με την παραγωγή δεν είναι ένα ουδέτερο θέμα. Δεν είναι ένα καθαρά “τεχνοκρατικό” ζήτημα. Δεν είναι και αταξικό, διότι ο καθένας θα το δει από τη δική του οπτική γωνία. Ο λαός μας, μπαίνοντας σε έναν τέτοιο διάλογο, σκέφτεται τι όφελος άραγε μπορεί να έχει ο ίδιος από τη σύνδεση της έρευνας με την παραγωγή. Ο απλός εργαζόμενος, που βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση σήμερα, αναρωτιέται τι πρόσφερε σ’ αυτόν η καινοτομία, η έρευνα, η τεχνογνωσία, η ανάπτυξη της επιστήμης.

Όποιος, απ’ την άλλη, κερδίζει από την εξέλιξη αυτή, βλέπει το θέμα από άλλη οπτική γωνία. Όλοι γνωρίζουμε άλλωστε, ότι εκεί που υπάρχει πολύ μεγάλη φτώχεια υπάρχει και τεράστιος πλούτος, πράγμα που συμβαίνει αιώνες τώρα.

Επομένως, ως Δήμαρχος της πόλης μας, έρχομαι εκ μέρους του πατραϊκού λαού, να θέσω το ερώτημα που ταλανίζει κάθε συμπολίτη μας. Θα ωφεληθεί ο λαός από τη σύνδεση της έρευνας και της τεχνολογίας με την παραγωγή, θα ικανοποιηθούν οι δικές του ανάγκες;

Η ερευνητική παραγωγή που υπάρχει σήμερα, στη χώρα μας, αλλά και παγκοσμίως, είναι αποτέλεσμα της εργασίας χιλιάδων ερευνητών, τόσο του παρελθόντος, όσο και των σημερινών. Μάλιστα, εκτός από την εργασία των ερευνητών και επιστημόνων, τα επιστημονικά επιτεύγματα είναι και αποτέλεσμα της ίδιας της εργασίας εκατομμυρίων ανθρώπων, τόσο της πνευματικής όσο και της χειρωνακτικής, η οποία τροφοδοτεί τους επιστήμονες, τους ερευνητές, με συμπεράσματα.

Μέσω αυτής της συνεχούς σχέσης και αλληλεξάρτησης, συνεχίζεται η εξέλιξη της γνώσης μέχρι και σήμερα.

Αυτό σημαίνει, ότι όλος ο πνευματικός πλούτος, είναι κοινωνικός πλούτος, που πρέπει να επιστρέφει στην ίδια την κοινωνία, αλλιώς είναι πλούτος για τους λίγους και δεν αφορά το λαό μας, δεν πρέπει να αφορά και τους ίδιους τους ερευνητές, γιατί ένας ερευνητής που αγωνίζεται να προάγει την επιστήμη, να προσφέρει στην κοινωνία, δεν το κάνει για να ικανοποιηθεί ο ίδιος, έχει στόχο να ικανοποιήσει τις προσδοκίες ενός λαού. Για παράδειγμα, η ανακάλυψη ενός φαρμάκου που θα αντιμετωπίσει μια “φοβερή” ασθένεια, στόχος, για τον οποίο ένας επιστήμονας μπορεί να αφιερώσει ακόμα και όλη του τη ζωή, θα δώσει πραγματική χαρά και στον ίδιο, αν καταφέρει να βοηθήσει ασθενείς σε όλο τον κόσμο. Όχι αν έρθει μια εταιρεία και το κάνει πατέντα κι επομένως γίνει εμπόρευμα και οι φτωχοί το κοιτάζουν από μακριά και δεν μπορούν να το πάρουν, ενώ άλλοι κερδίζουν πλούτη απ’ αυτό.

Πώς θα γυρίσει, λοιπόν, όλος αυτός ο πλούτος στην ίδια την κοινωνία; Η αλήθεια είναι πως η καινοτομία, για να μπορέσει να υλοποιηθεί, χρειάζεται και καινοτόμες σχέσεις παραγωγής. Σήμερα, το καινούριο, το καινοτόμο, είναι η ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών. Δεν μπορεί να γίνει αυτό; Είμαστε στο 2022. Εδώ πάμε στον Άρη, δεν μπορούμε να λύσουμε τα βασικά ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία, την πόλη μας και τη χώρα μας;

Να μη σας πω ότι στο Δήμο μας, εν έτει 2022, με τέτοια εξέλιξη, μοιράζουμε συσσίτια! Κάθε μήνα μοιράζουμε τρόφιμα. Το 2022 αυτά! Πώς να μετρήσει λοιπόν ο λαός μας το αποτέλεσμα της καινοτομίας, της τεχνικής εξέλιξης που έχουμε;

Άρα, η κατεύθυνση της παραγωγής και η κατεύθυνση της έρευνας, θα πρέπει να μην έχει σκοπό το κέρδος, αλλά να μας απασχολεί πώς θα καταφέρουμε να βάλουμε την επιστήμη στην υπηρεσία του καθημερινού ανθρώπου.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, η ευθύνη όλων των επιστημονικών και ερευνητικών φορέων της χώρας μας, της πόλης μας, είναι πολύ μεγάλη, καθώς πρέπει να υπερασπίσουν το λαϊκό δικαίωμα πρόσβασης στα επιτεύγματα της επιστήμης. Να απορρίψουν τις «σειρήνες», που εμφανίζουν ως ευκαιρία, τη δέσμευση κάθε καινοτόμας, κάθε προοδευτικής ιδέας, στο «άρμα» κάποιου επιχειρηματικού ομίλου.

Μόνο με αυτόν τον τρόπο, θα σταματήσουν και οι ίδιοι οι ερευνητές να είναι βαθιά εκμεταλλευόμενοι. Για να έχεις δυνάμεις να ασχοληθείς με την επιστήμη και την έρευνα και να μελετήσεις, πρέπει να είσαι κι ένα βαθιά κοινωνικό άτομο. Δεν μπορεί να σε χρησιμοποιούν οι οικονομικές δυνάμεις, ούτε σου δίνουν αντοχή μόνο οι οικονομικές απολαβές. Φυσικά, όλοι έχουμε ανάγκη από υλικά αγαθά, αλλά η βαθιά ικανοποίηση, είναι να βλέπεις ότι το αποτέλεσμα της προσπάθειάς σου έχει πάει σ’ αυτούς που πραγματικά δημιουργούν τον παγκόσμιο πλούτο και που δεν είναι άλλοι από τους εργαζόμενους.
Άλλωστε, εργαζόμενοι είναι και οι ερευνητές και οι επιστήμονες».
Ευχαριστώ.»