Αυτό σημαίνει να είσαι ηγέτης

Ο επικεφαλής του αθλητικού τμήματος της «Π» Βαγγέλης Γερογιάννης γράφει για μια ανάρτηση που του κέντρισε το ενδιαφέρον

Παρότι την τελευταία δεκαετία κυριάρχησαν οι «επιτυχημένοι» επιχειρηματίες, που πάτησαν πάνω στους εργαζόμενους για να πετύχουν τους εταιρικούς τους στόχους και τους ξεζούμισαν κανονικά, το μοντέλο αλλάζει.

Οχι ότι θα σταματήσει να υπάρχει η προηγούμενη τάση, αλλά οι εξελίξεις την έχουν αφήσει ήδη πολύ πίσω. Οι επιχειρήσεις είναι ξανά οι άνθρωποί τους. Αν δεν βλέπεις τον άνθρωπο, δεν υπάρχει επιτυχημένη επιχείρηση.

Πρόσφατα, ο συγγραφέας βιβλίων αυτοβελτίωσης, Στέφανος Ξενάκης, έκανε μία ομιλία στον «Παπαστράτο», μια επιχείρηση πρότυπο στον τομέα της και όχι μόνο. Ο ίδιος μέσα από μια ανάρτησή του λέει τα πάντα. Αυτό όμως που όμως μας έκανε εντύπωση, είναι ότι τα «αφεντικά» της επιχείρησης διατύπωσαν τον έντονο προβληματισμό τους επειδή οι εργαζόμενοι δεν το απολαμβάνουν, παρότι πετυχαίνουν όλους τους στόχους και με το παραπάνω! Σε ποια ελληνική επιχείρηση υπάρχει περίπτωση να ακουστεί κάτι τέτοιο;

Διαβάστε την ανάρτηση και θα καταλάβετε:

«Συχνά μιλάω σε επιχειρήσεις. Σπάνια κάνω αναρτήσεις. Σήμερα όλη μέρα μιλούσα στον ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟ μια επιχείρηση πρότυπο στον τομέα της και όχι μόνο. Στο τέλος της πρωινής μου ομιλίας με βρήκε ο Θέμης ο Χασιώτης, ο Γενικός Εμπορικός Διευθυντής.

“Στενοχωριέμαι Στέφανε γιατί αυτή η ομάδα εδώ και δύο χρόνια είναι απίστευτα πιεσμένη. Σε αποτελέσματα πάμε εξαιρετικά. Αλλά θέλω να βλέπω τα παιδιά (μου) να χαίρονται. Κάτι πρέπει να κάνουμε”. (προβληματισμός).

“Θέμη πάρε το επόμενο session πάνω σου κι άνοιξε την καρδιά σου στον κόσμο σου”.
Ηταν τιμή μου που παρέμεινα μέσα.

Κράτησα σημειώσεις:

“Έχω βάρος γιατί νιώθω ότι κουβαλάτε κι εσείς ένα βάρος. Πετυχαίνουμε τους στόχους μας έναν προς έναν. Δεν γίνεται όμως να μην το απολαμβάνουμε. Δεν υπάρχει περίπτωση να μην καταφέρουμε αυτό που θέλουμε και το ξέρουμε. Θα το κάνουμε και μάλιστα πάρα πολύ καλά. Θέλω όμως να ξαναδώ τη χαρά στα μάτια σας. Δεν μας πιέζει ο χρόνος. Πιέζομαι όμως όταν βλέπω να πιέζεστε”.

Μετά από αυτή την εισήγηση ακολούθησε ίσως η πιο ανοιχτή συζήτηση που έχω ακούσει σε εταιρικό περιβάλλον, μεταξύ των 30 στελεχών που παραβρίσκονταν.

Εντυπωσιάστηκα από το πόσο ανοιχτά κι αληθινά μιλούσαν για τα πάντα, εντυπωσιάστηκα από το πόση επίγνωση είχαν για τους συνεργάτες της επιχείρησης, εντυπωσιάστηκα από το πόσες ανθρώπινες αποχρώσεις μπορούσαν να διακρίνουν σε κάθε θέμα.

Ο Simon Sinek έλεγε και λέει ότι “οι επιχειρήσεις είναι άνθρωποι κι όποιος δεν καταλαβαίνει από ανθρώπους δεν μπορεί να καταλάβει από επιχειρήσεις”.

Ειλικρίνεια, αλήθεια, ανθρωπιά, σύνδεση, συναδελφικότητα, ενότητα.

Αυτά βίωσα μία ώρα ως ακροατής.

Αυτό σημαίνει για μένα ΗΓΕΤΗΣ.

Να είσαι ΠΡΩΤΟΣ έναντι ΙΣΩΝ και η πρώτιστη έγνοια σου να είναι ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ κι όχι μόνο τα νούμερα. Να εμπνέεις τους ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ σου.
Οι ΑΝΘΡΩΠΟΙ δημιουργούν τα νούμερα.

Ετσι γινόταν, έτσι γίνεται κι έτσι θα γίνεται.

Εύγε Θέμη σε σένα και την Ομάδα σου.

Μάθημα επιχειρηματικότητας, αλλά πιο πολύ ΑΝΘΡΩΠΙΑΣ».