Δήμος Πατρέων: Οι εξελίξεις, οι προγραμματισμοί, οι εκκρεμότητες και οι… ελπίδες για το ’21

Η συνέχιση και ολοκλήρωση μεγάλων έργων (και μικρότερων) που υλοποιούνται μέσα από διάφορα χρηματοδοτικά εργαλεία είναι το κυρίαρχο πεδίο που θα στρέψει η δημοτική αρχή της Πάτρας το ενδιαφέρον για το 2021.

Η σχετική λίστα δεν παρουσιάζει εκπλήξεις. Πρόκειται για έργα στα οποία έχει αναφερθεί ο δήμαρχος Κώστας Πελετίδης και έχουν ανακοινωθεί από τον Δήμο. Όμως ορισμένα από αυτά δεν έχουν καν ξεκινήσει (όπως είναι για παράδειγμα η διαμόρφωση των παλιών αποθηκών του ΑΣΟ σε πολυχώρο) και άλλα είναι σε εξέλιξη (διαμόρφωση έλους της Αγυιάς σε οικολογικό πάρκο).
Το κοινό στοιχείο σε αυτά και σε μια σειρά από άλλα έργα είναι ότι δεν έχουν ακόμα «αποκαλυφθεί» στους πολίτες, δηλαδή δεν έχουν αποκτήσει εικόνα την οποία να μπορεί και να κεφαλαιοποιήσει πολιτικά η δημοτική αρχή, αλλά και να την αξιοποιήσει έναντι της αντιπολίτευσης για να υποστηρίξει ότι είναι αποτελεσματική. Θα επενδύσει σ’ αυτό το χαρτί πάντως, στις επόμενες εκλογές, ευελπιστώντας ότι οι εντυπώσεις θα έχουν μετρήσει.

Θα μπορούσαμε να χωρίσουμε τα έργα αυτά σε δύο κατηγορίες:
>Στην πρώτη περιλαμβάνονται να συνεχιζόμενα έργα και αυτά που υπολογίζει ο Δήμος να πάρουν το δρόμο τους μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2021 (τα…μεσούσης της πανδημίας). >Στη δεύτερη κατηγορία περιλαμβάνονται έργα που περιέχουν το στοιχείο της διεκδίκησης και τοποθετούνται στο δεύτερο μισό του νέου χρόνου επειδή η δημοτική αρχή εκτιμά ότι η απαλλαγή από τον κορονοϊό θα της επιτρέψει να τα θέσει επιτακτικότερα στην κυβέρνηση.
ΤΟ ΑΡΣΑΚΕΙΟ
Το έργο που βρίσκεται πιο κοντά από τα υπόλοιπα στη φάση της ολοκλήρωσης είναι η ενεργειακή αναβάθμιση των παλαιών Αρσακείων και η μετατροπή του πρώην εκπαιδευτηρίου σε δημαρχείο. Οι εργασίες προχωρούν και εκτός από την αυτονόητη σημασία που έχει η επανάχρηση του ακινήτου στη ζωή της Πάτρας, ο Δήμος θα ωφεληθεί και οικονομικά αφού θα εξοικονομήσει ένα σημαντικό ποσό από τα ενοίκια που καταβάλει σήμερα για την χρήση ιδιωτικών χώρων προκειμένου να στεγάσει τις υπηρεσίες του.
Η ΑΝΩ ΠΟΛΗ
Μια μεγάλη σε έκταση παρέμβαση που θα ξεκινήσει θα αφορά την ανάπλαση τμημάτων της Άνω και της Κάτω Πόλης. Στον Δήμο εκτιμούν ότι οι παρεμβάσεις θα αλλάξουν ριζικά τη φυσιογνωμία του ιστορικού κέντρου και ευρύτερα, καθώς προβλέπονται πεζοδρομήσεις, ποδηλατοδιαδρομές, αναβάθμιση των σκαλών και του ηλεκτροφωτισμού κ.ά.Βέβαια, αυτό το έργο το εξαγγέλλει… κάθε χρόνο αλλά δεν της κάθεται.

ΤΑ ΑΛΛΑ
>Εντός του 2021 προβλέπεται να ολοκληρωθούν και δύο σημαντικά έργα στη βόρεια πλευρά της Πάτρας. Αναφερόμαστε στην ανάπλαση του έλους της Αγυιάς και την κατασκευή του παραλιακού ποδηλατόδρομου.
>Για τις πρώην αποθήκες του ΑΣΟ, έργο που έχει περάσει από σαράντα κύματα, ο δήμος υπολογίζει ότι με την λύση που πρότεινε η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας θα επιλεγεί σύντομα ανάδοχος, ώστε να πιάσει δουλειά άμεσα.
>Στα προγραμματισμένα έργα του δήμου είναι η συνέχιση του πλάνου ενεργειακής αναβάθμισης των σχολικών μονάδων και η βελτίωση του χερσαίου τμήματος της δημοτικής μαρίνας (παράλληλα με τις διαδικασίες για την αδειοδότησή της).
>Ενα νέο πρόγραμμα θα είναι αυτό της μετατροπής δημοτικών χώρων σε υπαίθριες αθλητικές εγκαταστάσεις που θα είναι ελεύθερα προσβάσιμες στους πολίτες. Οι χώροι αυτοί έχουν εντοπιστεί από την αντιδημαρχία αθλητισμού και συντάσσεται σχετική μελέτη από τις τεχνικές υπηρεσίες του δήμου.

ΤΟ ΤΡΕΝΟ;
Μετά το τέλος της πανδημίας (υπολογίζουν στη Μαιζώνος το ερχόμενο καλοκαίρι), η δημοτική αρχή θα επαναφέρει στο προσκήνιο το θέμα της έλευσης του σύγχρονου τρένου στην Πάτρα με τον τρόπο που έχει προταθεί από τον υπουργό Υποδομών, Κώστα Καραμανλή.
>Επίσης, ένα ακόμα ζήτημα θα είναι να ασκηθεί πίεση στην κυβέρνηση για να παραχωρηθεί στον Δήμο η έκταση του Ριγανόκαμπου προκειμένου να το διαμορφώσει σε περιαστικό πάρκο.
>Στη λίστα περιλαμβάνεται και η προώθηση των διαδικασιών για την ανάπλαση του θαλασσίου μετώπου. Στη δημοτική αρχή αναγνωρίζουν ότι κάτι τέτοιο υπερβαίνει χρονικά την τρέχουσα θητεία, αλλά θέλουν να μπουν από τώρα τα θεμέλια για μια παρέμβαση που θα σημαδέψει τη φυσιογνωμία της πόλης για τις επόμενες δεκαετίες.
>Υπάρχουν όμως και ορισμένες σοβαρές εκκρεμότητες που θα πρέπει να διευθετήσει ο δήμος από τους πρώτους μήνες του 2021. Αναφερόμαστε στην Κανακάρη που δεν έχει παραδοθεί επίσημα σε χρήση (με τις αντιδρομήσεις) και συνακόλουθα την πεζοδρόμηση της Μαιζώνος που έχει εξαγγελθεί από τη δημοτική αρχή. Οποιαδήποτε περαιτέρω καθυστέρηση στην περίπτωση της Κανακάρη θα συνιστά αποτυχία.
του Μιχάλη Βασιλάκη

από τη σημερινή έκδοση της “Π”