Κορονοϊός: Ποιοι πρέπει να κάνουν τέταρτη δόση εμβολίου – Τι συστήνει η Επιτροπή Εμβολιασμού

Δύο μήνες μετά την την τελευταία ενημέρωση για τους εμβολιασμούς κατά του κορονοϊού Μαρία Θεοδωρίδου και Μάριος Θεμιστοκλέους προχώρησαν σε συστάσεις για την 4η δόση του εμβολίου.

Κορονοϊός

Τη σύσταση για την 4η δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού στους άνω των 70, σε όσους διαμένουν σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και στους άνω των 60 με υποκείμενα νοσήματα, επεσήμανε μεταξύ άλλων η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου κατά τη  διάκρεια της ενημέρωσης για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης, τονίζοντας παράλληλα ότι υπάρχει αυξημένος αριθμός μολύνσεων διεθνώς, είπε η κ. Θεοδωρίδου.

Κορονοϊός – Εμβόλιο: Η ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας για την τέταρτη δόση – ΒΙΝΤΕΟ 

Η τέταρτη δόση γίνεται τέσσερις μήνες μετά την τρίτη δόση. Όσοι έχουν νοσήσει μετά την τρίτη δόση, δεν χρειάζεται να κάνουν την τέταρτη δόση.

Τι συστήνει η Επιτροπή

Η Επιτροπή επανέρχεται στη σύστασή της χωρίς κάποια διαφορά με την προηγούμενη σύσταση.

Για τον γενικό πληθυσμό, η Επιτροπή εισηγείται αν κάποιος άνω των 30 ετών θέλει να κάνει το εμβόλιο να το κάνει, με τη σύμφωνη ιατρική γνώμη.

Σε αυτό έχει συνεκτιμηθεί και η ασφάλεια των εμβολίων.

«Τα δεδομένα για αυτή την τέταρτη δόση με τα υπάρχοντα εμβόλια είναι προσωρινώς ίσως περιορισμένα», παραδέχθηκε η κ. Θεοδωρίδου.

Εμβόλια νέας γενιάς 

Αναφορικά με τα τα εμβόλια νέας γενιάς η κ. Θεοδωρίδου ανέφερε πως βρίσκονται σε στάδιο κλινικής μελέτης με την προσδοκία ότι το Σεπτέμβριο θα είναι έτοιμα, ωστόσο σημείωσε πως δεν είναι εύκολο να βρεθεί ένα εμβόλιο για όλες τις μεταλλάξεις.

«Υπάρχει μια προσδοκία και πεποίθηση ότι τον Σεπτέμβριο θα έχουμε τα νέας γενιάς εμβόλια. Τα εμβόλια βρίσκονται ακόμα στο στάδιο κλινικής μελέτης και υπάρχει αρκετός προβληματισμός για το ποια μπορεί να θεωρηθούν πιο κατάλληλα για την εφαρμογή και αν ανταποκριθούν στις προσδοκίες.

Τα εμβόλια από Pfizer και Moderna χρησιμοποιούν τον αρχικό πρωτότυπο ιό που έχουν δουλέψει πολύ καλά και ένα συνδυασμό της παραλλαγής Όμικρον. Όμως μέχρι να γίνουν τα εμβόλια και να εφαρμοστούν απαιτεί χρόνο. Αν έχουμε στα χέρια μας ένα εμβόλιο που προστατεύει σε σημαντικό ποσοστό, θα το θεωρήσω λάθος ιδίως για τους ευάλωτους να περιμένουν ένα καλύτερο εμβόλιο το φθινόπωρο ή το χειμώνα. Πορευόμαστε μ’ αυτό που έχουμε και είναι αποδεδειγμένα χρήσιμο», είπε χαρακτηριστικά.

Για την κριτική στην Επιτροπή

Ο Μάριος Θεμιστοκλέους από τη δική του μεριά επισήμανε ότι η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού έχει χειριστεί πολύ δύσκολα θέματα, έχουν παρθεί αποφάσεις που έχουν φέρει θετικά αποτελέσματα, ενώ τόνισε ότι δεν πρέπει να υπάρχει άδικη κριτική προς την Επιτροπή για τις συστάσεις της σχετικά με την τέταρτη δόση.

Ακολούθησαν ερωτήσεις, όπου η κ. Θεοδωρίδου επισήμανε ότι όσοι έχουν ζητήματα υγείας, πρέπει να συμβουλευτούν τον γιατρό τους για το αν θα κάνουν την τέταρτη δόση.

Σε σχέση με το αν θα γίνει η τέταρτη δόση υποχρεωτική το φθινόπωρο, η κ. Θεοδωρίδου ήταν αρνητική.